„Kétlövetű” megoldás a fűféle gyomok ellen az Arysta palettáján

Agro Napló
A szántóföldi növénytermesztés sikerének meghatározó eleme a sikeres vegyszeres gyomszabályozás. A növényi károsítók között a gyomok a legveszélyesebb „ellenségek”, hiszen a várható termés mintegy 40%-át kockáztatjuk, ha nem sikerül a kultúránkat tisztán tartani. A kétszikű kultúrák között elsősorban az olajos növények (őszi káposztarepce, napraforgó) gyomirtási technológiájának nélkülözhetetlen eleme a szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó készítmények alkalmazása, de számos – napjainkban „kis kultúrává” vált – növényben szinte egyedüli lehetőség a használatuk a fűféle gyomok leküzdésében.

E szerek között kiváló lehetőség a Pantera 40 EC és a Targa Super beillesztése a vegyszeres gyomszabályozási technológiákba.

A Panteráról:

A szer hatóanyaga a quizalafop-P tefuril, felszívódva az egyszikű gyomok leveleinek szöveteiben a zsírsav szintézis gátlásával fejti ki hatását, melynek következtében a sejtek növekedése leáll, a tenyészőcsúcs elhal. Az első tünetek 4-5 nap elteltével jelennek meg, a gyomnövényeken nekrózisok (elhalásos foltok) formájában. A hatóanyag felszívódva a növények tápanyagszállító rendszerén keresztül mozog a növényben.

A hatás gyorsasága függ a hőmérséklettől és a tápanyagtranszport intenzitásától. A teljes hatáskifejtés mintegy 21 napot vesz igénybe, ezért mondhatjuk, hogy a Pantera a „türelmes agronómus” szere. A kétszikű növények a hatóanyagot biokémiailag tökéletesen lebontják. Ez a szer szelektivitásának alapja. Néhány kultúra (pl. hagyma) esetében a szelektivitás alapja a viaszréteg megléte.

A készítmény a legtöbb kétszikű kultúrában felhasználható (eng. okirat szerint). A felhasználási dózisa a gyomnövények félesége és fenológiai állapotának függvényében 0,6–3,5 l/ha. Általánosságban elmondható, hogy a magról kelők ellen 0,8–1 l/ha, a mélyen gyökerező (rizómás) gyomok ellen 2,0–2,5 l/ha dózis szükséges. A magas dózis (esetleg osztott formában) a nehezen irtható tarackosok ellen (nád, siska nádtippan, ecsetpázsit, fenyércirok) 3,0–3,5 l/ha szükséges.

A szer molekulaszerkezetében a szénlánc végén elhelyezkedő tefuril gyök, ami a „kémiai stabilitás” záloga. Ennek köszönhető, hogy a hatóanyag nehezen bomlik le a növény szövetén belül. Ez a hatás a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy ha a tápanyag-szállítódás gátolt (szárazság), úgy tűnik, mintha nem hatna a szer. Nem kell megijednie ekkor sem a gazdának, hiszen a legközelebbi csapadék (harmat, öntözés) után a gyomirtó hatás nem marad el.

A Targa Superről:

A készítmény kémiailag és hatásmódját tekintve is hasonló, mint a Pantera 40 EC. A különbség annyi, hogy a Targa Super molekuláiban a szénlác végén egy „etil gyök” található. A felhasználási dózisa minimálisan eltér a Panteráétól (eng. okirat szerint). Különbség van a két szer engedély okiratában – az engedélyezett növénykultúrák vonatkozásában –, hiszen a Pantera olajretekben, mustárban, burgonyában és vöröshagymában is felhasználható, míg a Targa Super lencsében, lucernában, lenben, paradicsomban és almástermésű gyümölcsösökben is alkalmazható. Ezenkívül a Targa Super napjainkban némileg felfutóban lévő facéliában (mézontófű) is rendelkezik 120 napos eseti engedéllyel.

Gyakorlati tapasztalatok a felhasználók számára:

Az elmúlt tél – immár tendenciózusan – enyhe volt és ez lehetővé tette még a későn vetett repceállományok folyamatos fejlődését is. A gabona árvakelés elleni őszi Panterás, Targás kezelések hatékonyak voltak, mivel a kedvező, mérsékelten hideg időjárás hatására a repce hamar „túlnőtte” a gyomokat. Azokon a táblákon, ahol a talajviszonyok miatt a belvízveszély fokozott, a kora tavaszi gyomirtás kivitelezése szinte lehetetlenné válik!

Az utóbbi időben átalakult a napraforgó gyomirtási technológiája. Egyre nagyobb teret nyer a „clearfield” és újabban a „clearfield plus” és az Express technológia. Visszaszorulóban van a hagyományos, preemergens vagy presowing alapgyomirtó szerek alkalmazása. A preemergens készítmények jó biológiai hatáskifejtéséhez elengedhetetlen a „bemosó csapadék”, ami a jelenlegi tavaszi csapadékviszonyok mellett kockázatos. Az elmúlt téli-kora tavaszi jelentős mennyiségű csapadék hatására az Alföld egyes részein jelentős kiterjedésű belvizes területek alakultak ki. E sorok írásakor még vetik a napraforgót, helyenként kerülgetve a vízjárta foltokat, miközben a gazdák az eget kémlelve várják a meteorológusok ígérte „kelesztő csapadékot”. Mindezek miatt sok gazda kifejezetten a posztemergens gyomirtó szerek kijuttatását részesíti előnyben. A fűfélék irtásának kiváló eszköze a Pantera 40 EC és a Targa Super alkalmazása. A napraforgóban az időzítés lényege, hogy várjuk meg, amíg a legtöbb egyszikű gyom kikel, de a kultúrnövény takarásával még nem akadályozza a szer rájutását a célfelületre.

Az Alföldön egyre nagyobb gondot jelent a nehezen irtható, agresszív egyszikű gyomfajok térhódítása. Ilyen például a kötött talajokon a réti és parlagi ecsetpázsit, homok jellegű talajokon az átoktüske megjelenése, ellenük az engedélyezett magasabb dózisok hatékonyak. Bár már az Alföldön is terjed a fenyércirok, e nehezen irtható rizómás gyom jelenleg a Dunántúl egyes területeinek fő gyomnövénye. Ellene a legjobb időzítés a gyomok 20 cm-es hajtásfejlettsége.

A tökéletes hatás érdekében a kijuttatáskor célszerű olyan szórófejeket használni a permetezőgépeken, amelyek biztosítják az aprócseppes permetezést, hogy a hatóanyagok minél jobban felszívódjanak a gyomnövények levelein keresztül. 

Keverhetőség:

A szuper-szelektív egyszikűirtó készítményekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a gyártók a készítmények önmagukban való alkalmazását javasolják! A keverhetőség egyrészt fizikai-kémiai kérdés, így ha a gazda mégis tankkeverék alkalmazása mellett dönt, keverés előtt célszerű „keverési próbát” végeznie. Másrészt a szuper-szelektív egyszikűirtók más készítményekkel tankkeverékben történő együttes kijuttatása hatékonysági és fitotoxicitási kérdéseket is felvet. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a keverni kívánt szereket ugyanabban az időben célszerű-e alkalmazni? Napraforgóban pl. nem javasoljuk az egyszikűirtó készítmények tankkeverékben történő együttes kijuttatását az imazamox hatóanyagú posztemergens szerekkel! A nagy fitotoxicitási veszély miatt ezek kiszórása után minimum 4-5 napig várjunk a Pantera, vagy Targa Super kijuttatásával. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha az egyszikűirtók valamelyikét juttatjuk ki előbb, akkor az imazamox hatóanyagú készítmények kijuttatásával is várjuk meg a 4-5 nap elteltét.

Pantera, vagy Targa Super? Mindkettő megbízható, jól bevált szer az egyszikű gyomok ellen, győződjön meg róla Ön is!

Weszp Mihály,
Arysta Magyarország Kft.

A cikk szerzője: Weszp Mihály

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
New controls for Pöttinger machines

New controls for Pöttinger machines

Intuitive operation of machines is becoming increasingly important for farm businesses. That is why Pöttinger has introduced new controls that enhance...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!