2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

GREEN MIRACLE: Napégés és hősokk elleni védelem „folyékony tükörrel”

Agro Napló
Az évtizedek óta tartó globális felmelegedés hatásait mindannyian érezzük a Földön. Olvadnak a sarki jégtakarók, enyhébbek a telek, ugyanakkor egyre forróbbá válnak a nyarak a mérsékelt égövben, így hazánkban is.

A forró, aszályos nyár negatív hatását a termesztett növényeink is elszenvedik, akár csak mi emberek, de a növények védekezési lehetőségei korlátozottak (viaszképződés, levélsodródás). A forró nyári napokon a napsugárzás következtében fellépő hősokk és napégés a két legfontosabb káros hatás, mely eltérő spektrumú sugárzások eredménye.

A Napból érkező infravörös (IR) sugárzás frekvenciája 780 nanométer és 1 mm között található. Az emberi szem nem képes fényként érzékelni, viszont az élőlények bőrszöveti sejtjeiben lévő idegek hősugárnak érzékelik. A növényeket ért infravörös sugarak növelik azok belső hőmérsékletét, ami egy szint fölött már káros hatású, ezt nevezzük hősokknak. A növényélettani folyamatok kedvezőtlen irányba tolódnak el, a cukrok, fehérjék beépülése lelassul, mert a növény az energiáit a hűtésre fordítja.

Súlyos napégés tünet almán

A szintén a Napból érkező ultraibolya (UV) sugarak közül az UV-B a veszélyesebb, amely sejtroncsoló hatású és nekrózist, napégést okoz. A termésen kialakuló napégés tünetek közvetlen minőségi kárt okoznak, de a növények levelein kialakuló napégés közvetetten mennyiségi terméskiesést is eredményez. A napégés és a hősokk együttesen 5–30% kárt okozhat a termesztés során növényfajoktól függően, amely intenzív yümölcstermesztés esetén több százezer forintos kárt is eredményezhet.

A nagy értékű növényeket ért káros napsugárzás ellen egyre indokoltabb védekezni, de a termesztéstechnológia megválasztása csak bizonyos körülmények esetén adhat elegendő védelmet. Ilyenek a jéghálóval fedett almaültetvények, ahol a háló alatt lévő fákat 10–15%-kal kevesebb napfény éri. Az utóbbi években már a jégháló alatt is megjelentek a napégés tünetei nyár végén, főleg a Golden fajta esetében és a hősokk is érezhető kárt okoz ezekben az ültetvényekben is.

Technikailag a legegyszerűbb védekezési eljárás a napégés és a hősokk ellen a növények bevonása speciális fényvisszaverő anyaggal. A Sumi Agro Hungary Kft. 2018-ban hozta forgalomba a GREEN MIRACLE nevű speciális növénykondicionáló készítményét, amely segítséget nyújt a növényeknek az intenzív napsugárzás elviseléséhez. A GREEN MIRACLE 0,3%-os koncentrációban kipermetezve zsíralkohol hatóanyaga révén vékony tükörszerű filmbevonatot képez a növények felületén, mely nem akadályozza a növényi légzést, viszont nagymértékben visszaveri a káros IR- és UV-sugarakat. Ennek következtében csökken a növények hőmérséklete és légzése, mert a növényeknek kevesebbet kell a hűtésükre vizet és energiát fordítani. Normál sztómaaktivitás mellett akár 35–40%-kal is képes csökkenteni a növények vízfelhasználását, a transpirációt. A lignifikáció mértékét is jelentősen csökkenti. Hatására kevesebb és vékonyabb lignin szálak képződnek, a termés zsengébb marad. Ez különösen zöldbab, zöldborsó és csemegekukorica esetén értéknövelő tényező. A kezelés a termés piacosságát növeli és a tárolhatóságát javítja. További hatása, hogy a növények számára a hasznos sugarakat szórt fénnyé alakítja át, ami segíti a hatékonyabb fotoszintézist. A termék kálciumot vagy kaolint nem tartalmaz, ezért a termés felületét nem szennyezi, azon látható nyomot nem hagy.

A GREEN MIRACLE felhasználása 2018-ban, a bevezetés évében csak zöldségkultúrákban volt engedélyezett. A zöldségfélék közül különösen kitettek a perzselésnek és a hősokknak a homoktalajon termesztett növények, pl. dinnyefélék, paprikafélék, melyek levélszáradással és a termés megégésével reagálnak. Az intenzív, fekete fóliás termesztés tovább növeli a napsugárzás kedvezőtlen hatását.

2018-ban engedélyezési vizsgálatok történtek almakultúrában Red Jonaprince fajtában Szigetbecsén egy intenzív ültetvényben. Az Eurofins által végzett vizsgálat során a Green Miracle növénykondicionálót 0,3%-os dózisban július 6. és augusztus 17. között 7 alkalommal juttatták ki. A permetlé mennyisége 700 l/ha volt minden alkalommal. Az augusztus végi értékeléskor vizsgálták a napégett gyümölcsök arányát. A Green Miracle 0,3%-os dózisban kijuttatva szignifikánsan csökkentette a napégett gyümölcsök arányát a gyümölcsfák napos és részben árnyékos oldalán. A permetezés hatására jelentősen több volt a napégéstől mentes vagy enyhén napégett gyümölcsök aránya a kezeletlen fákon lévő gyümölcsökhöz képest.

A GREEN MIRACLE kijuttatása almában 0,3%-os dózisban általánosan július közepétől szükséges, de különösen indokolt megelőző jelleggel, ha a meteorológiai szolgálat hőségriadót rendel el. Hosszan tartó intenzív napsugárzás esetén a kezelést 7–10 naponta  célszerű megismételni.

A GREEN MIRACLE következetes használata almában ÖNNEK is nagyobb termést és jobb minőséget fog eredményezni még forró nyári időjárás esetén is!

Simon Zoltán 
mérnök-üzletkötő
Sumi Agro Hungary Kft.
 

A cikk szerzője: Simon Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!