2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kukoricatermesztésünk a világ mérlegén - többek között erről is olvashat a Gabonakutató első hírlevelében (x)

Agro Napló
A Gabonakutató igazodva a hatékony és könnyen hozzáférhető információátadás korszerű technikai lehetőségeihez, beindítja a rendszeres saját hírlevél szolgáltatását. 

A Gabonakutató külső megújulása

A több mint 200 főt foglalkoztató Gabonakutató az egyik legnagyobb magyar agrárkutató intézmény, mely 1924-től áll a mezőgazdaság szolgálatában. Gabonafélék, ipari és fehérjenövények nemesítésével és termesztési kutatásaival foglalkozik. A biológiai alapok fejlesztése és azok bevezetése a köztermesztésbe intézetünk legfőbb küldetése. E 92 esztendő alatt számos fajtát, az agrárgazdaság versenyképességét javító termesztéstechnikai ismeretet, korszerű technológiát bocsájtottunk a gazdák, gazdálkodók rendelkezésére. Jelenleg 22 szántóföldi növényfajból Magyarországon 128, külföldön, 20 országban több, mint 60 minősített fajtát, hibridet kínálunk a termelőknek. Igazodva a hatékony és könnyen hozzáférhető információátadás korszerű technikai lehetőségeihez, jelen levelünk kézbesítésével beindítjuk a rendszeres saját hírlevél szolgáltatásunkat. 

Bővebben >>


Kukoricatermesztésünk a világ mérlegén

A következő 50 évben annyi élelmiszert kell termelnünk, mint az elmúlt 10 ezer évben összesen. Ma már senki sem vitatja, hogy a föld klímája változik, a globális felmelegedés a mezőgazdaságra is súlyos hatással bír. A kukorica a világ legnagyobb volumenben termesztett növénye így a fenntartható kukoricatermesztés kulcsszerepet kap a takarmányozásban, élelmiszeriparban és bioüzemanyag iparban is. Nincs ez másként hazánkban sem, emellett az egyik legfontosabb export termékünk. A következő összeállításban képet adunk az EU és hazánk kukoricatermesztéséről és az előttünk álló kihívásokról.

Bővebben >>


Fókuszban a szója 

Azt biztosan kijelenthetjük, hogy a fehérjenövények, és ezen belül különösen a szója termesztése egyre nagyobb figyelmet kap. Köszönhetően a szemes fehérjenövények termeléshez kötött plusz támogatásának, a magyarországi vetésterület 2015-ben meghaladta a 75 ezer hektárt. Az így megtermelt 142 ezer tonna szójabab a hazai szükséglet 15-20 %-át fedezi. Az EU szójaszükségletének több, mint 90 %-át csak importból tudja biztosítani. Az igény a nem génmódosított végtermékre egyre növekszik. Ezért is nagyon fontos, hogy a területnövekedés mellett minél nagyobb figyelmet fordítsunk a technológia fejlesztésére.

Bővebben >> 


Barabás Zoltán szellemében

Idén lett volna 90 esztendős a 2003-ban elhunyt Barabás Zoltán akadémikus, számos búzafajta és cirokhibrid nemesítője, a durumbúza egyik honosítója, a szegedi búzanemesítő „műhely, iskola” megteremtője és vezetője. Ha rá emlékezünk, akkor nemcsak egy időutazást teszünk a múltban, hanem jelenünkben is fel tudjuk őt idézni, amennyiben követjük a tőle tanultakat. Születésének 90. évfordulóján, 2016. február 10-én, egykori munkahelyén, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. központjában munkatársai, tanítványai és a családtagok emlékeztek meg Dr. Barabás Zoltánról.  

Bővebben >>

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!