Új és bevált kukoricahibridek

Agro Napló
Az RAGT, mint a hazai kukorica vetőmagpiac egyik legjelentősebb képviselője folyamatosan fejleszti termékkínálatát. Az innovatív munkának köszönhetően az idei évben is több új hibrid került vizsgálatra mind a kisparcellás, mind a fajtasoros kísérletekben. Ezek legjobbjai kerülhettek csak be az RAGT új termékkínálatába.

Mielőtt azonban az új hibridek ismertetéséhez fognánk, meg kell említeni a Phileaxxot (FAO 390), mely jelenleg az RAGT termékkínálatának legnépszerűb hibridje. Ez nem is csoda, hiszen ebben a hibridben a magas termőképesség igen jó stressztűréssel párosul. Az RAGT saját fejlesztési kísérleti eredményei alapján minden évben az éréscsoportja élmezőnyében végez, amit a termelők visszajelzése és a fajtasorok eredménye is igazol. Idén a fajtasorokban 130–840 kg többlettermésre volt képes még a legnevesebb versenytársakkal szemben is.


Phileaxx

Nem csoda tehát, hogy a ma már Európa-szerte népszerű Phileaxx 35 000 ha-t meghaladó területen került elvetésre Magyarországon 2015-ben, így mindössze négy év alatt az ismeretlenségből a hazai termelők egyik legkedveltebb szemeskukorica hibridjévé nőtte ki magát. A Phileaxx állami elismerése óta eltelt néhány év igen változatos környezeti feltételeket hozott a növénytermesztés számára. Volt extrém aszály és volt belvizes, csapadékos év is. A Phileaxx népszerűségének talán legfőbb oka, hogy mind a száraz, mind a nedves évjáratokban nagy biztonsággal képes jóval az átlagos szint fölött teremni. Igen jól vizsgázott a 2012. évi aszályban is, a tavalyi nedves évben pedig képes volt a rekord termésszintek elérésére. A gyors vízleadásának köszönhetően kevesebb szárítást igényel, s ezzel jelentős költség-megtakarítást eredményez termesztőjének. Az RAGT-nél azonban nem csak a Phileaxx a nyerő!

A korai csoport elején bemutatkozó új hibrid az RGT Dublixx (FAO 330). A legjobb vízleadású hibridként vizsgázott a 2015. évi GOSZ-VSZT posztregisztrációs fajtakísérletekben, ahol például a Winxx (FAO 360) nevű hibridünk a terméssorrendben a 4. helyen végzett. AZ RGT Dublixx a jövőben éréscsoportja egyik meghatározó hibridje lehet. Nagy termőképességgel és igen gyors vízleadással rendelkezik. Erőteljes kezdeti fejlődése miatt a korai vetésekhez is alkalmazható.


RGT Lexxtour

De van újdonság a középérésű csoportban is. Jelenleg három olyan hibrid is található itt, mely a piacvezető hibridekkel is versenyképes, de azoknál sokkal kedvezőbb áron elérhető. A két legújabb az RGT Lexxtour (FAO 480) és a Mexini (FAO 490). Mindkettő nagy termőképességű hibrid. Több fajtasort is megnyertek, de ahol a terület heterogenitása miatt nem ők lettek az elsők, ott is kimagaslanak közvetlen környezetükből, tehát a rosszabb körülményekre is átlag felett, jól reagálnak. Az RGT Lexxtour kiváló aszálytűréssel rendelkezik, ezért elnyerte az RAGT stressztűrő minősítését. Minden termőhelyre ajánlott. Nagy termőképessége gyors kezdeti fejlődéssel párosul. A csőfuzáriummal szemben átlag fölötti ellenállósággal rendelkezik.

A Mexini termésszitjére jellemző, hogy az RAGT saját fejlesztési kísérletében minden középérésű hibridet maga mögé utasított. Bár az aszályos helyeken is átlag fölött teljesített, a kevés kísérleti eredmény miatt jelenleg még csak stressztűrő jelölt kategóriában van. Azonban eddigi eredményei alapján e hibrid kilátásai nagyon biztatóak.

Az RAGT hibridek a 2015. évi Termelői Versenyben is bizonyítottak. A Phileaxx 12 t/ha-os, az RGT Lexxtour 13 t/ha fölötti eredményre volt képes. A közel 200-as mezőnyből győztes 14 termelő az AGROmashEXPO-n vehette át (és hajtják azóta is) az elsőknek járó díjat: az RAGT „bringát”. (Beszámoló a 33. oldalon.)

Tehát, ha kiváló genetikai adottságokkal rendelkező, ugyanakkor kedvező árfekvésű vetőmaggal szeretne termelni, válassza az RAGT-t, mert az...

...RAGT – a másik út a sikerhez!


www.ragt.hu

www.duokukorica.hu

www.facebook.com/ragt.vetomagkft

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Az évek múltával a kukoricakultúra szárazabb nyarakkal és szigorúbb szabályozási korlátokkal (vízgazdálkodás, tápanyag-utánpótlás stb.) néz szembe. Ku...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!