2024. április 29. hétfő Péter

Madártetű atka kártétele és az ellene való védekezés

Agro Napló
A rovarirtó szerek használatának elterjedése világszerte nagy hatással volt egészségünkre (sajnos nem mindig pozitív hatással) és a mezőgazdasági termelésre is. Bár használatuk eredményességét nagymértékben befolyásolta az ellenük kialakult rezisztencia a jelentősebb kártevők esetében. Továbbá, néhány faj épp a rovarirtó szerek használata révén vált kártevővé. E szempont miatt is mindenképpen meg kell vizsgálni, milyen olyan rovarirtó szer formulák állnak rendelkezésünkre, melynek hatásmechanizmusa új és innovatív.  

Napjainkban jelentősen megnőtt a rezisztencia az atkaölő szerekre, ami maga után vonta a vérszívó atkák elszaporodását, úgymint a vörös madártetű atka (Dermanyssus Gallinae) és az északi madártetű atka (Ornithonyssus Sylviarum) a világ számos területén epidemikus méreteket öltve. Ezek a kártevők a baromfitelepek számára komoly károkat okozó ektoparaziták, elterjedésük elsősorban a nem intenzív rendszerek esetében figyelhető meg úgy, mint a szabad tartás, ólak, udvarok. Ezenkívül gyakrabban fordulnak elő tojóállományokban, mint brojlerállományokban. Továbbá egyre több esetben átterjednek a Dermanyssus Gallinae kártevők kacsa- és pulykaállományokra is. Tehát minden vérszívó tetvek elleni beavatkozó stratégiát figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a kártevő populáció elterjedését megakadályozzuk a jövőben. 

Morfológiája:

  • lapított, hosszúkás, ovális, néha körte alakú test
  • hossza: nőstény – 0,7–0,75 mm; hím – 0,6 mm
  • Fejlődési szakaszai:
  • a protonympha, deutonympha és a felnőtt egyedek képesek a vérszívásra
  • a nőstény 3 naponta rak tojást
  • a vérszívás 30–45 percig tart
  • egy vérszívás során kb. 0,2 mg vért fogyaszt el
  • 7 nap elteltével a kifejlett egyedek képesek a tojásrakásra

Vérszívás utáni állapot:


Táplálkozás után:

  • gömb alakú
  • élénk piros színű
  • az elfogyasztott vér sötét körvonalai jól láthatóak a testben, a belekben
  • a hímek testhossza > 1 mm

Kártétele:      

  • mechanikai károsodás a madarak bőrén, ami hosszú távú allergiás reakciókat vált ki
  • vérvesztés, vérszegénység
  • csökkenti az állomány általános betegségekkel szembeni ellenálló képességét
  • a csökkenés a testsúly és a tojáshozam csökkenésével is jár
  • magasabb halálozás

Általuk terjesztett betegségek:

  • baromfikolera
  • baromfipestis
  • toxoplazmózis
  • anémia
  • A vörös madártetű atka (Dermanyssus Gallinae) jelentős probléma Európa-szerte. A baromfitelepeken napjainkban előnyben részesítik a szintetikus atkaölő szereket ahelyett, hogy más metódussal próbálnák felvenni a harcot a kártevők ellen (immunológia és biotechnológia). Az ilyen irtószer típusú atkaölő szerek ismételt és hosszú távon történő alkalmazása, úgynevezett madártetű atka „szuper populációk” keletkezéséhez vezettek, melyek az idegmérgeknek nagyrészt ellenállnak. Ezért nagyon gyorsan lecsökkent azon atkaölők száma, amelyek hatékonyak tudnak lenni a problémával szemben.

    Az atkaölők ismételt használata gyakran magas koncentrációban, a madártetű atka elleni küzdelemben oda vezetett, hogy a kártevőknél rezisztencia alakult ki. Nem beszélve arról, hogy az atkaölők intenzív használata oda vezet, hogy a hatóanyagok akkumulálódnak a baromfi szerveiben, szöveteiben és a tojásokban, ezzel a fogyasztókra is veszélyt jelentve.

    A vérszívó atkák elleni küzdelemben teljesen új stratégia a fizikai hatáson alapuló kártevőmentesítés. Ez egy olyan mechanizmus, amely a madártetű atka kontroll egy teljesen új, komplettebb megközelítése. Létezik egy olyan kipermetezhető formula, ami tulajdonképpen egy légáteresztő, ragasztó-szerű hálós szerkezet, amely egy különleges kontakt akción keresztül a gyors terjedésű akcióig vezet, melynek eredménye a kártevő immobilizálása, ezáltal elpusztulása.

    Az új megközelítés előnye, hogy az ektoparazita populációk kezelhetővé válnak, csökkennek a gazdasági károk, növekszik a madarak jóléte, csökken a telepi dolgozókat fenyegető zoonózis kockázata és biztonságot jelent a fogyasztók számára is. A termék használható bármilyen tartástechnológiai rendszerben: extenzívben és intenzívben tartásban egyaránt, csak a kijuttatás módja különböző. A ketreces tartásos rendszerben minden olyan területet, ahol a kártevő előfordul és azon előfordulási helyek közvetlen közelét le kell permetezni. Szabad vagy mélyalmos tartásban javasolt a készítmény madarakra való kijuttatása. A termék kulcsjellemzői a gyors és elnyúló hatás, amely nagyon hatékonnyá teszi azt. A készítmény jellemzőinek köszönhetően tökéletes fedést biztosít a felületen, keresztkapcsolódású, háromdimenziós hálós szerkezetet képezve. A szer az atka minden fejlődési fázisában szorosan befedi a kártevőt és mozgásában teljesen gátolja, vagyis immobilizálja és ezáltal elpusztítja. Ennek a technológiának nagy előnye az, hogy a kártevő teljes testfelületén képződő réteg légáteresztő, és mint másodlagos hatással immobilizálja a légzőnyílás szelepeit, meggátolva azt, hogy elzáródjanak vagy zárva maradjanak. Ez a kártevő kiszáradásához, oxigénhiányos fulladáshoz vagy ozmotikus stresszhez vezet, majd ennek következtében a vörös madártetű atka emésztése összeomlik, és ezáltal elpusztul. A hatás tulajdonképpen az, hogy meggátolja a parazitát abban, hogy vízhez tudjon jutni a légzőnyílásokon.

    Ebben az új és innovatív termékben és technológiában megtalálhatjuk a baromfiállományok madártetű atka kontrolljának korszerű eszközét, melynek hatása fizikai, a madarakra közvetlenül kijuttatható és egy biztonságos, hatékony és jövőbe mutató alternatíva lehet a kártevők elleni küzdelemben úgy, hogy a rezisztencia kialakulása sem lesz lehetséges. És nem utolsósorban, nem terheljük környezetünket felesleges irtószer expozícióval, egy élhetőbb bolygó reményében.

    Dankó Mónika

    HAT-AGRO Higiénia Kft.

    A cikk szerzője: Dankó Mónika

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!