Megkezdődött a támogatási előlegek kifizetése

Agro Napló
Megkezdődött a területalapú támogatás (SAPS) előlegének folyósítása a gazdák számára október közepétől. Ugyancsak zöld utat kapott a nemzeti tejtámogatás előlegének kifizetése, a zöldítési előleg átutalása, valamint bejelentették a tejhasznú tehéntartás, a hízottbika-tartás az anyajuhtartás támogatás előlegének összegét, továbbá a cukorrépa termesztők decembertől lehívható részkifizetés keretét. A jövő év első feléig mintegy 400 milliárd forint értékű támogatást vehetnek fel az agrárvállalkozók.

Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amely október 16-án megkezdi a gazdák számára a SAPS előlegfizetést, amelynek mértéke akár 70 százalék lehet – mondta a sajtó képviselői előtt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Sebők Mihály törteli gazda juhászati mintatelepén. A területalapú támogatás kerete az idén 227,3 milliárd forint, amelyre több mint 170 ezer kérelem érkezett, az előleg mértéke hektáronként legfeljebb 31 868 forint lehet. Várhatóan október végétől megkezdődik a helyszíni vizsgálattal érintett kérelmek kifizetése, majd november első felében a túligényléssel (birtokvitával), illetve a változásvezetéssel érintett kérelmeké is. A zöldítési keret éves keretösszege 126,5 milliárd forint – jelezte a miniszter, a nagyobb tömegű előlegfizetés november második felében várható. Az előleg mértéke hektáronként legfeljebb 17 748 forint lehet. A tárcavezető hangsúlyozta: a zöldítésért járó előleget a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) abban az esetben és azoknál a gazdálkodóknál fogja elsőként kifizetni, akikre nem vonatkoznak a zöldítési követelmények, illetve esetükben minden ellenőrzést már le tudtak zárni. Az MVH a legnagyobb kockázat szem előtt tartásával, nagy óvatossággal fizethet csak előleget, hiszen azt mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy jogosulatlan kifizetés vagy kerettúllépés történjen. Utalt rá, 2009 kivételével még soha nem fordult elő, hogy október közepétől kifizessék az átmeneti nemzeti tejtámogatás előlegét. Ezzel a nehéz helyzetben lévő tejágazatot kívánják segíteni. A teljes keret értéke 12,7 milliárd forint, a jogcímben érintett mintegy 7000 ügyfél összesen 9,3 milliárd forint előleget kap (4,93 forint/bázis jogosultság). Az előlegek lehetővé teszik, hogy növeljék a gazdák a versenyképességüket, illetve kevesebb hitelt kelljen felvenniük.

Dr. Gyuricza Csaba, az utalásokat végző MVH elnöke kifejtette, a tavalyi kettővel szemben idén 8 jogcímben utalnak át előleget a kérelmezőknek. Felidézte, a hivatal számos lépést tett az elmúlt hónapokban az előlegfizetés mielőbbi megkezdése érdekében. Meghosszabbították tavasszal a kérelembenyújtási időszakot, ezáltal rövidült az ellenőrzésre jutó idő, ennek ellensúlyozására 60 fővel bővítették az ellenőri létszámot. A támogatásigénylés folyamatát folyamatosan monitorozták, hogy kijavíthassák, pótolhassák a kérelmekben esetleg előforduló hibákat a gazdálkodók. Több mint 40 ezer esetben kellett változtatni a kérelmeken. Dr. Gyuricza Csaba hozzátette, átalakították, meghosszabbított nyitvatartással működtették az ügyfélszolgálatot, sőt, a megyei központokban tájékoztató előadásokat szerveztek.

Az MVH elnöke bejelentette, az előleget jogcímenként és jogcímen belül is csoportonként fizetik ki, azaz nem egyszerre utalnak, így november közepéig várható a kérelmek nagy részének kifizetése. A területalapú támogatáson kívül további jogcímekre is fizetnek előleget, a kifizetés azonban időben eltérő lehet, például előfordulhat, hogy egy kérelmező október végén kap SAPS előleget, míg a zöldítés előleget ezután, november második felében. Decemberben megkezdődik a mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszerbe bejelentkezett 50 755 gazda támogatási összegének részkifizetése is. Elsőként azoknál kopogtat a postás, akik nem érintettek a helyszíni ellenőrzésben és kérelmük átfutott az adminisztráción. A kistermelői igénylők körében a SAPS és a zöldítés jogcímben 45 153 ügyfél érintett, 5 602 kérelmező pedig termeléshez kötött támogatást, fiatal gazda támogatást is igényelt.

Dr. Gyuricza Csaba előrebocsátotta, a tervek szerint december végéig összességében mintegy 200 milliárd forint előleget juttatnak el a gazdálkodóknak, a fennmaradó, mintegy 200 milliárd forint a jövő év első felében, várhatóan márciustól kezdődően jut el az érintettekhez.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára bejelentette, december 1-jétől indulhatnak a közvetlen támogatásokban a részfizetések, a nemzeti támogatásokban a végkifizetések. Az egyszerűsített eljárásban elbírált, mintegy 50 ezer kisgazdaságot érintő, 500–1250 euró értékű kistermelői támogatást decemberben utalják. Az euróban kifejezett támogatás a szeptember 30-i árfolyamon váltják át, így 313,45 forinttal lehet számolni.

Az agrárium egyik kiemelt területe az állattenyésztés, erre utalva Czerván György elmondta, október 16-ától elindult a nemzeti költségvetésből finanszírozott nemzeti tejtámogatás előlegének kifizetése. A keretösszeg 12,7 milliárd forint, amiből 9,3 milliárd forintot kívánnak előlegként átutalni a tehéntartó gazdaságoknak. A tejhasznú tehéntartók uniós forrásból összesen 21,6 milliárd forint támogatást kapnak a kérelmekben jelzett 209 ezer szarvasmarhára, ez egyedenként 102 ezer forint körül lesz. Ennek nagy részét még ebben az évben ki is fizetik, előtte azonban véleményeztetik a tervezetet a tej terméktanáccsal. 

A termeléshez kötött, uniós forrású anyajuhtartás támogatási kerete idén 6,9 milliárd forint, az állatonkénti 5400 forint előleget október 27-től utalják át a kérelmezőknek. Ezzel együtt 7,5 milliárd forintra emelkedett a juhágazat támogatása, amely 30 százalékkal több a 2014-es évi kifizetésekkel összehasonlítva (a növekedés továbbra sem tartalmazza az állat-egészségügyi, illetve a szálastakarmány-támogatásokon keresztüli egyéb juttatásokat).

Czerván György szóba hozta a termeléshez kötött hízottbika-tartás támogatását, itt az előleg kifizetése ugyancsak novembertől kezdődik. E jogcímen összesen 5 756 állattartó gazdaság nyújtott be kérelmet 74,4 ezer egyedre, előlegként kb. 13 ezer forintot utalnak majd át az érintett gazdák címére.

A tárca megegyezett a cukorgyárral, hogy a szállítást követően 15 napon belül kiállítja a szállítási igazolást a termesztőknek – jelentette be az államtitkár. Az MVH-hoz beérkezett igazolás feltétele a részkifizetésnek, amelynek várható időpontja az ágazat sajátosságaiból fakadóan december hónap lesz. Az előzetes adatok alapján 586 termelő igényelt támogatást 15 305 hektár területre. Czerván György kifejtette, reményei szerint a 2,5 milliárd forint pénzügyi keretből adott hektáronkénti 163 800 forint fajlagos támogatás növeli a termesztői kedvet, s néhány év múlva legalább 20 ezer hektárra emelkedik a cukorrépa vetésterülete Magyarországon.

Bálint Tóth János

A cikk szerzője: Bálint Tóth János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megindult az előlegfizetés!

Megindult az előlegfizetés!

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően október 16-ától nyílt mód az idén kérelmezett uniós támogatások kifizetésének a megkezdésére. Az előzetes szá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!