Digestarom® Sow A több választott malacért

Agro Napló
Az étrend, az elhelyezés és a környezeti feltételek megváltozása, valamint az ellés körüli időszak mind-mind olyan stresszfaktor a kocák számára, amely befolyásolja a bél egészségi állapotát és jelentős hatást gyakorol az állatok immunrendszerére is. Ez végül a takarmányfelvétel csökkenéséhez, rossz emésztéshez és rosszabb takarmányhasznosuláshoz vezet.

A Digestarom® Sow egy növényi alapú termék, amely a bél egészségének megőrzésével javítja a kocák teljesítményét. A termék nemcsak a takarmány ízletességét fokozza (ezzel ösztönözve a takarmányfelvételt), hanem javítja a bélkörnyezetet, növeli a tápanyagok emészthetőséget és felszívódását, ezáltal támogatja a takarmányozás hatékonyságát. A kísérletek szerint a fehérje emészthetősége közel 10%-kal, a zsír emészthetősége pedig közel 8%-kal növekszik.

A molekuláris-biológiai kutatások azt is kimutatták, hogy a Digestarom® leszabályozza a bélben lévő gyulladásos folyamatokat indukáló és a takarmányfelvételt csökkentő faktort (NF-kB), ugyanakkor erősíti a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásért felelős faktort (Nrf2), így javítva a bél egészségi állapotát.

2014-ben Lengyelországban egy 700 kocás családi farmon végeztünk telepi kísérletet több hónapon keresztül, hogy vizsgáljuk a terméknek a kocák teljesítményére gyakorolt hatásait. A telepen

DanAvl genetikájú állományt tartanak, amelynek a mutatói már a kísérletet megelőzően is jók voltak, ám a kísérleti eredmények magukért beszéltek (táblázat).


Kattintson a képre a nagyításhoz!

A kísérlet szerint évente kocánként több, mint 1,5 malaccal többet választhatunk, amelyeknek a tömege is nagyobb, így jobb alapanyagot szolgáltatnak a hizlaláshoz.

A gazdasági számolások alapján a termék rendkívüli módon megtérült, mivel kocánként 0,13 malac már meghozta volna a termék árát.

Mivel a sikeres malactermelés kulcsa a kocák takarmányfelvétele és megfelelő emésztése, ezért a Digestarom® Sow arra lett kifejlesztve, hogy ezeket támogassa. Ezáltal jobb lesz az alom nevelése (kisebb elhullás, nagyobb növekedési erély, jobb homogenitás) valamint a koca kevesebbet veszít a súlyából. A kocák jobb kondícióban kerülnek a következő szaporodási ciklusukba. Folyamatos használata pedig növeli a termékenységet és a termelékenységet (pl.: fogamzási ráta, választott malac/koca/év).


 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?