2024. április 28. vasárnap Valéria

19 egy híján 20

Agro Napló
Növényvédelmi és növénytermesztési technológiánkat folyamatosan módosítjuk az igényeknek és környezeti változásoknak megfelelően. Sokat beszélünk a folyamatosan változó, szűkülő hatóanyagkörről, amelyekre alapozhatunk és folyamatosan elemezzük az elmúlt évjáratok tapasztalatait a szélsőséges(ebb) időjárási tényezők miatt. 

A cikk írásának időpontjában az őszi búzánk a tejes- és viaszérés határán van, ezt hasonlítjuk össze az elmúlt év tapasztalataival. Az összehasonlítás nem nevezhető reprezentatívnak a növényvédelmi technológia tekintetében, mert mi vállalva, a szintetikus szerektől mentes és Flavo Plantra alapozott technológiákkal foglalkozunk.

Az elmúlt évjárat esetében az őszi vetések már egy gyenge kelést mutattak, aszályos őszi időjárás miatt, a telelési kondíció nem volt ideális. Ezzel szemben a jelenlegi 2020-as évjárat esetében a tavalyi őszi vetések kevésbé voltak terheltek. Ez a különbség már elegendő volt ahhoz, hogy a tavaszi vegetációs időszak növény-egészségügyi kockázata alacsonyabb legyen. Továbbá elegendő volt a késő tavaszi fagyok átvészeléséhez, de a kora tavaszi aszályos időszakban a lisztharmat fertőzések szinte mindenhol megjelentek. Elmondható, hogy az elmúlt évek tapasztalata alapján az őszi növénykezelés és kondicionálás kockázatosan mellőzhető, és a tavaszi lombkezelés egyértelműen szükségessé vált. 2020-ban is gyenge volt a bokrosodási hajlam, kényszeres kalászhányás és gyenge termékenyülés volt tapasztalható. Általánosan lisztharmat és az áprilisi hideg éjszakák miatt szeptóriás tünetekkel találkoztunk. Mind a két évjáratban Flavo Plant és kontakt szerek (réz, kén) kombinációit használtuk, melyekkel a lombfertőzések blokkolhatóak voltak a szintetikus kontrollhoz hasonlóan. Tárgyévben protiokonazol-benzovindiflupir valamint tebukonazol-bixafén kontrollokat alkalmaztunk.

 

Durumbúza

 

A két évjárat dinamikájában hasonlóan csapadékos május végi időjárásba fordult, mely a termékenyülési hatékonyságon már nem tudott változtatni, ezerszemtömeggel tudott a növényünk reagálni csupán. Vagy legalábbis nagyon szeretne, ha a kalászfuzáriózis nem lenne oly nagy ellensége mindennek! A 2019-es évjárat magas toxinterheltséget mutatott, a közepes termésmennyiségeket labilis minőség jellemezte. A 2020-as évjárat a sokkal szélsőségesebb csapadékadatokkal megismétli mindezt, azaz a szekunder fuzárium fertőzések a fogékonyabb durumbúzán már megjelentek a tejes érés időszakában, itt még az Aestivum sativa fajok tünetmentesek egy kezelést követően. Sajnos a teljes érettségig még ez sokat változhat hasonlóan kedvezőtlen irányba.

 

 

Elmúlt évek tapasztalata, hogy a tápanyag-gazdálkodásunkat igazítani kell a kritikusan aszályos időszakok anyagcsere tulajdonságaihoz. Több szakaszban, és lehetőleg talajkímélő és elmosódás ellenálló utánpótlást kell előnyben részesítenünk. Növényvédelem tekintetében kockázatos az őszi lombkezelés elhagyása, a fő vegetációs időszakban viszont kell a lomb- és külön a kalászvédelemről gondoskodnunk. Jó hír és termelési tapasztalat, hogy ezeket a kezeléseket meg tudjuk oldani környezetkímélő technológiával is. Mindezekhez a Flavo Plant egy meghatározó, de önmagában nem elégséges elem lesz a jövőben, érdemes a technológiai kísérleteinkbe bevonni.

 

Gombos Gergely, Szőke Tamás
www.flavoplant.hu

 

A cikk szerzője: Gombos Gergely

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
SIGNALizáljuk a drótférget!

SIGNALizáljuk a drótférget!

A növényvédő szerek visszavonásában tapasztalható változások – egy igen fontos kártevőcsoport esetében – különösen nagy kihívás elé állítja a növényvé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!