Lassan megáll a dollár erősödése és az élelmiszerárak csökkenése. A forintot gyengítheti majd a jegybanki kamatcsökkentés

Agro Napló
Az amerikai jegybank nehezen szánja rá magát a kamatemelésre, miközben Európában egyre több jel utal arra, hogy végre megindulhat egy tartós növekedés. Mindez azt valószínűsíti, hogy a végéhez közeledhet a dollár erősödése és stabilizálódhatnak az elmúlt időszakban nagyot zuhanó nyersanyagárak is. Itthon a jegybanki kamatcsökkentések miatt a forint euróval szembeni árfolyama várhatóan visszagyengül 300 alá.

Az Egyesült Államokban az elmúlt időszakban több adat is elmaradt a várttól, de ez nem befolyásolja azt, hogy a gazdasági növekedés továbbra is gyors, de úgy tűnik a kamatemelési ciklus legfeljebb szeptemberben indulhat meg és üteme a korábban vártnál lényegesen lassabb lehet. De az amerikai jegybanki döntéshozók így is gyorsabb emelést vetítenek előre, mint amire a piac számít, ez pedig okozhat még meglepetéséket a későbbiekben, ha a munkanélküliségi ráta továbbra is gyorsan csökken, vagy gyorsul az infláció. Az azonban valószínűsíthető, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt gyors dollárerősödés is várhatóan megáll, sőt lassan megfordul majd, miközben gyengülhetnek a feltörekvő országokkal kapcsolatos aggodalmak és ezzel párhuzamosan stabilizálhatnak a nyersanyagárak is.



Végre úgy tűnik, hogy az európai kontinensen is elindult a kilábalás. A gyenge euró az iparnak, a csökkenő munkanélküliség, az alacsony kamatok és a felére zuhanó olajár pedig a fogyasztásnak kedvez. Szintén támogatja a növekedést, hogy a legtöbb országban lezárult a költségvetési kiigazítás fájdalmas időszaka, miközben sikerült rendbe tenni az európai bankszektort is, amit az is jelez, hogy a hitelezés is végre elindult. A növekedés tartósságát valószínűsíti, hogy a különböző bizalmi és hangulatindexek további javulást vetítenek előre a következő hónapokra.

Az európai történet utolsó buktatója Görögország. Az új, megszorítás-ellenes görög kormány továbbra is elutasítja a költségvetési szigort. Ha ebben nem történik változás, akkor az a görög állam fizetésképtelenségéhez és euróövezetből való kilépéshez vezethet, akár már május elején, amelynek a következményei igencsak súlyosak lehetnek.

A javuló euróövezet kilátások miatt tovább javulhat a helyzet Kelet-Közép-Európában, ahol a 2013-ban elinduló és 2014-ben gyorsuló növekedés üteme fennmaradhat, vagy akár tovább gyorsulhat. A javuló exportpiaci kilátások mellett ugyanis a fogyasztás növekedése is új lendületet kap idén az alacsonyabb olajár miatt a nulla közelébe csökkenő inflációnak és a történelmi mélységbe süllyedő kamatszintnek köszönhetően.

Ennek megfelelően rózsásak a magyar gazdaság kilátásai is. 2015-ben is elérheti a hazai gazdaság növekedése a 3%-ot. Eközben az infláció nem veszélyezteti a 3% és immár +/-1%-os célt, annak ellenére, hogy a hazai és régiós márciusi inflációs adatok alapján egyre valószínűbb, hogy megállt az élelmiszerárak csökkenése.

Az IMF nyersanyagár-riportjának legfrissebb előrejelzése szintén stabilizálódó, enyhén emelkedő élelmiszerárakat valószínűsít. Ebben a környezetben a Magyar Nemzeti Bank márciusban újrakezdett kamatcsökkentési ciklusa folytatódhat, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi 300 körüli euró/forint árfolyam egyértelműen túl erős a jegybanknak, ezért addig hajlandó csökkenteni a kamatszintet, amíg a forint nem gyengül vissza a 310–315 forintos sávba.



OTP Bank

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!