2024. május 5. vasárnap Györgyi

Pyrinex I.S. Technológia 2015-ben is

Agro Napló
A 2014-es év, ahogyan azt tapasztalhattuk, a rovarok és a gombák éve volt. A kórokozók és a kártevők megemelkedett száma, az ellenük való védekezés komoly kihívást jelentett a piacon található készítmények számára. Nem véletlen tehát, hogy a talajfertőtlenítéssel kapcsolatos technológiák kiemelt szerepet kaptak a kukorica mellett a napraforgó- és repcetermesztésben is.

Miért szükséges új megoldásokat keresni
a talajlakó kártevők elleni védekezésben?

Az európai uniós szabályozások következtében kevesebb készítmény és hatóanyag áll rendelkezésre a talajlakó kártevők elleni védekezésben a legfontosabb szántóföldi kultúrákban. A talajlakó kártevők a 2014-es év tavaszán talán eddig soha nem látott mértékben felszaporodtak. Sokkal erősebb kártétel jelentkezett, mint az elmúlt években, aminek hátterében az utóbbi időszak enyhe téli időjárása áll. Ezek a kártevők jelentős gazdasági kárt okoznak, így a korábban alkalmazott technológiák helyett új megoldásokat kell keresni.

Mi is az a Pyrinex I.S. Technológia?

Az ADAMA Hungary Zrt. a Pyrinex 48 EC (480 g/l klórpirifosz) előnyös tulajdonságaira támaszkodva, rugalmas megoldást kínál a talajlakó kártevők elleni védelemben. A Pyrinex I.S.T. (Intelligent Soil Technology) széles körben használható, elterjedt talajfertőtlenítési módszer. A klórpirifosz közismert hatékonyságát fokozza az erős gáztenziót biztosító EC formuláció. A készítmény a talajba bedolgozva intenzíven gázosodik a kijuttatás helyén, így biztosan találkozik a kártevőkkel, ami feltétele annak, hogy a hatóanyag a tőle elvárt hatást tudja kifejteni. A dózis, a kijuttatás időpontja valamint eszközei a helyi igényekhez és adottságokhoz igazíthatók, így a Pyrinex I.S.T. a problémára adaptált megoldást kínál. Összefoglalva, egy rugalmas, hatékony és költségtakarékos technológia.

Tapasztalatok Dunán innen, Dunán túl…

A Pyrinex 48 EC sikerének titka a jó ár-érték arányán kívül a széles körű felhasználhatóságában rejlik. 2014-ben több tízezer hektáron használták a helyi adottságokhoz igazított talajfertőtlenítési technológiák keretein belül az ország egész területén.

Egyes térségekben a drótféreg olyan mértékben felszaporodott, hogy az ellene való védekezésben csak a legerősebb termékek használatával volt esély megnyerni a versenyt.

Elsősorban a Dunántúlon, de az ország legtöbb régiójában komoly problémát jelentettek a különböző barkófajok, azonban a Pyrinex I.S. Technológia erre a problémára is hatékony megoldást kínált.

A kukorica kiemelt jelentőséggel bíró kártevője, a kukoricabogár lárva esetén a Pyrinex 48 EC készítménnyel kezelt területeken gazdasági kártétel nem volt tapasztalható.

Azokon a területeken, ahol a kukoricát több évben is önmaga után vetik, a mocskos pajor jelenti a legnagyobb kihívást. Az ellene történő védekezésben a teljes felületre kijuttatott, majd talajba dolgozott készítmény nyújtja a leghatékonyabb megoldást.

A Pyrinex 48 EC kitűnő hatékonyságának, versenyképes ár-érték arányának, és utolérhetetlen rugalmasságának köszönhetően napjainkra a talajfertőtlenítés egyik meghatározó technológiai elemévé vált.

Pyrinex pumpa akció

2015-ben is ajánljuk a jól ismert Pyrinex pumpa akciónkat, amely keretében a Pyrinex 48 EC talajfertőtlenítőként történő felhasználásához a kijuttató berendezést az ADAMA Hungary Zrt. biztosítja a termelők részére. A pumpaszettet a vetőgépre is, ill. a kultivátorra is felszerelhetjük, kihasználva ezzel a technológiában rejlő széles körű felhasználási lehetőségeket. Az akció részleteiért keresse régióvezetőinket, szaktanácsadóinkat.

A Pyrinex I.S. Technológia partnereink véleménye szerint is igazolt előnyei:

  • Komplex és hatékony megoldás a talajlakó kártevők ellen.
  • Vetéssel és kultivátorozással egy menetben is elvégezhető kezelés.
  • A Pyrinex 48 EC starter trágyával, folyékony műtrágyával együttesen is kijuttatható.
  • Költséghatékony.
  • Kukorica gyomirtási rendszerekbe rugalmasan beilleszthető.
  • Kifejezetten a problémára adaptált megoldást kínál.

További információért keresse a régióvezetőket vagy látogasson el a www.adama.hu weboldalra.

ADAMA Hungary Zrt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Termőföldek – Nyomás alatt…

Termőföldek – Nyomás alatt…

Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése a klímaváltozás és a földhasználat els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!