Az MVH január 30-án megkezdte a területalapú támogatások végkifizetését

Agro Napló
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) január 30-án elindította a 2014-es területalapú támogatás (SAPS) második részletének utalását.

Ennek során az elkövetkező hetekben Tolna megyében mintegy 5550 termelő jut hozzá 218 ezer ha terület után a támogatáshoz. Összességében tehát 7,6 milliárd Ft támogatás jut el a Tolna megyei gazdálkodókhoz.

A fennmaradó támogatási összegeket folyamatosan, legkésőbb június 30-ig utalja át az MVH. Jelenleg, a kifizetés második ütemében hektáronként nagyságrendileg 35 ezer forintra számíthatnak a gazdák, amely az éves SAPS-támogatás második felét jelenti.

A most érkező támogatást a gazdák várhatóan a tavaszi munkák finanszírozására fogják fordítani: a megyében tavasszal mintegy 100 ezer ha kukorica és 30 ezer ha napraforgó vetése várható, a már ősszel a talajba került 45 ezer ha őszi búza mellé. Jelenleg a belvíz miatt átnedvesedett talajok jelentik a legnagyobb problémát a tavaszi munkák szervezésében a gazdálkodók számára, leginkább a Kapos folyó, valamint a Sió és a Sárvíz csatorna mentén.

Országosan a teljes 2014-es kérelmezési évre több mint 170 ezer ügyfélnek hektáronként 70 ezer forintot megközelítő összeg fizethető ki területalapú támogatásra az összesen 341 milliárd forintos keretből. Ebből a tavaly október közepén indult első ütemben mintegy 161 milliárd forintot juttatott az MVH a gazdáknak.
Az előleg biztosításával a termelőknek kevesebb hitelt kellett felvenniük, ami jelentősen segítette az őszi mezőgazdasági munkák elvégzését.

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás fajlagos hektáronkénti összege az elmúlt hét évben a duplájára nőtt.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Búzatanácskozás Debrecenben

Búzatanácskozás Debrecenben

A tápanyagellátás állt a középpontban a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet idei Búzatanácskozásán. A szakmai fórumon részt vevő több mint 2...

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!