Mitől innovatív egy tradicionális multivállalat?

Agro Napló
Erre a kérdésre kerestem a választ, amikor ellátogattam
a DowAgroSciences országos évadzáró rendezvény-
sorozatának bikali helyszínére.

Tények

A DOW CHEMICAL Company a világ második legnagyobb vegyipari vállalata világszerte, több mint 50 000 alkalmazottal. Leányvállalata, a DAS, jelenleg az előkelő negyedik helyet foglalja el a világ növényvédő szer gyártók ranglistáján, míg a vetőmagszegmensben prosperáló Dow Seeds a világ 5. legnagyobb volumenű vetőmagvállalat.

A hazai leányvállalat is követi azokat a fejlődési tendenciákat, amely négy fontos tevékenységi területen – a növényvédőszer-fejlesztés és -kereskedelem, a növénynemesítés és vetőmag-értékesítés terén – realizálódik. A fejlődés alapja pedig – hangsúlyozta Dr. Erdei Imre ügyvezető – az emberi erőforrásba vetett hitük és invesztícióik, ezt bizonyítja a hazai viszonylatban három év alatt mintegy 30%-kal bővülő dolgozói létszámuk. A DAS 8000 alkalmazottjának több mint 20%-a, az 55 hazai alkalmazott pedig majdnem fele dolgozik kutatás-fejlesztésben.


Dr. Erdei Imre ügyvezető

Bizonyítékok

A nemesítés

Bár a Dow Seeds európai aktivitása mindössze 12 éve indult, világviszonylatban a legnagyobb nemesítőházak között szerepel napraforgó és kukorica kultúrákban. Az európai térhódítás egyik bázisa a nyár folyamán átadásra került szegedi nemesítő állomásuk, mely Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb létesítménye. Az utóbbi években bevezetett újgenerációs kukorica- és napraforgóhibridek nemesítése jórészt itt történik a kontinentális éghajlat kihívásainak megfelelően.

A vetőmag portfólió

A Dow Seeds vetőmagok prémium alternatívái a domináns piaci szereplők termékeinek – hangsúlyozta Endes Péter, a DowSeeds közép-európai kereskedelmi vezetője. A legkorszerűbb technikákkal nemesítik a kontinentális klímához kiválóan alkalmazkodó kukoricahibrideket, portfóliójukból kiemelt néhány nagy ígéretet:

  • A DS 0336 (FAO 320) korán vethető, kimagasló kezdeti fejlődésű, aszálytűrő hibrid, jó kalászos elővetemény.
  • A DS 0791C – KARAJ – (FAO 350) egy generatív típus, kevés szármaradvánnyal, mely korai virágzásával az aszályos évek hibridje lehet.
  • A DS 1071C (FAO 370) szintén generatív típus, kiváló stressztűréssel, szemtermése nagy hektoliter súlyú.
  • A DA Sonka (FAO 380) a Dow Seeds egyik zászlóshajója, kimagasló terméspotenciáljának, alkalmazkodóképességének köszönhetően.
  • A 400-as éréscsoport bőtermő hibridje a DS 0747D, mely kiváló stressztűrésével és műtrágya-reakciójával is felhívja magára a figyelmet.

Külön kitért a helyi napraforgó-nemesítési programjukra, mely a magas termésátlag elérése mellett innovatív módon közelíti meg a növényi olajok dinamikusan változó piacát, mégpedig az olaj beltartalmának változtatásával. Ezen olajok márkaneve összefoglalóan az Omega9. Az Omega9 egy speciális olajprofil, ami a rendkívül stabil és minimális telített zsírsavtartalma miatt egészségesebb, mint más élelmiszeriparban felhasznált növényi olajok. Nemesítési programjukban kiemelt szempont a betegség-ellenállóság, a Clearfield és Clearfield Plus technológiák és a terméshozam. A magas olajsavas szegmens két újdonsága a 8H449CLDM és a 8H463CL Clearfield hibridek, melyek kiemelkedő olajtartalom mellett stabilan 85% feletti olajsav arányt produkálnak.


Endes Péter közép-európai

kereskedelmi vezető

 

A legendás növényvédő szer portfólió innovációi

Egyet érthetünk, hogy a siker titka egyértelműen a gyors helyzetfelismerés, illetve a megannyi lehetőség közül a leghatékonyabb megoldások kiválasztása. Az ezt szolgáló intenzív fejlesztések eredményeként ebben az évben három új terméket vezettek be a növényvédő szer piacon: a Python Duplót, a Runwayt és a megújult Perenalt, három újabb, 2015-ben forgalomba kerülő készítményük pedig az N-Lock nitrogénstabilizátor, egy új, benefin hatóanyagú napraforgó gyomirtó szer, illetve egy őszi felhasználású kalászos herbicid.

A Genius WG névre hallgató őszi kalászos gyomirtó szer a paletta egyik új üdvöskéje, amely kétszikűek mellett az egyre nagyobb teret hódító egyszikű gyomok irtásában is megoldást nyújt. A jelenleg elérhető legszélesebb hatásspektrumú, kiváló ár-érték aránnyal bíró gabona gyomirtó szer, hiszen összetett gyomflóra esetén is sikerrel használható: a gabonában előforduló magról kelő és évelő kétszikűek mellett irtja a legjelentősebb egyszikű fajokat is. A mezei acat elleni hatása kiemelkedő, a gabona aratása után is érvényesül. Ahogy egy termelő jellemezte a szert kipróbálása után: „A Geniust javaslom azoknak, akik egy menetben, hatékonyan szeretnék megoldani a nagy széltippan és egyéb kétszikű gyomok elleni védekezést őszi búzában és biztonságot akarnak az utónövény részére is (pl. őszi káposztarepce)”.

A kukorica gyomirtó szer választékuk elmúlt két szezonban bevezetett kombinációi a Python Optima és a Python Duplo. A korai posztemergens technológiába illeszthető csomagok páratlan rugalmasságot biztosítanak a felhasználónak, hiszen szelektivitásuk révén a kukorica 6 leveles állapotáig kijuttathatók.

A technológiai csomagok legfontosabb tulajdonságai a következők:

  • Korai kijuttatásukkal elkerülhetjük a késői gyomirtásokból adódó károkat, 4 és 5 hatóanyagú kombinációik lévén széles hatásspektrumot biztosítanak, 6–8 hét tartamhatással rendelkeznek.
  • A Python Duplo magról kelő egy- és kétszikűek ellen használható, a Python Optima emellett évelő kétszikűeket is irt.

A Runner 2F hatóanyagának kifejlesztésekor a cél egy szuper lárvaölő készítmény létrehozása volt. A metoxifenozid olyannyira aktív, hogy már 70 nanogramm (a grammnál egy milliárdszor kisebb mennyiség) képes elpusztítani egy kifejlett hernyót. A M.A.C. vegyületek a fejlődésszabályzó hatóanyagok legújabb csoportját képviselik, ezért rezisztenciatörő készítményként is alkalmazhatók. A Runner a molylepkék valamennyi lárvaalakja ellen hatékony. A táplálék felvétele után a lárva tápcsatornáján keresztül fejti ki hatását, de kontakt és tojásölő hatása is van. Kukoricában a rajzáscsúcstól számított 2–4 nap múlva (vagy ha a feromon csapda több mint 5 db lepkét fog naponta) kell a készítményt kijuttatni.

A gyomirtás bizonytalanságát idézi elő a kiszámíthatatlan csapadékmennyiség és annak egyenetlen eloszlása. Erre a problémára kínál megoldást a DAS, a jövő tavasszal már elérhető új, benefin hatóanyagú készítménye, a Balan 600 WDG által. A napraforgóra teljes mértékben szelektív Balan a bedolgozásos technológiának köszönhetően csapadéktól függetlenül kifejti gyomirtó hatását, amihez hosszú hatástartam párosul. A készítmény magról kelő egyszikűek és néhány kétszikű faj irtására alkalmas.

A melegigényes egyszikű gyomnövények okozzák az egyik legnagyobb termésveszteséget a kétszikű kapás kultúrákban (napraforgó, cukorrépa stb.), ennek mértéke elérheti a 20–50%-ot is. 2014-től újra a termelők rendelkezésére áll a Perenal névre hallgató legendás készítményük, amellyel szelektíven és hatékonyan irthatjuk mind a magról kelő, mind az évelő gyomokat. A Perenal az egyik leghatékonyabb megoldás a fenyércirok-rezisztencia elleni harcban, mivel eltérő hatásmechanizmusa révén a kétszikű kultúrákban kiválóan irtható az ellenálló gyomváltozat is. A speciális egyszikűirtók közül kiemelkedik szelektivitásával, mivel semmiféle fitotoxikus tünetet nem okoz a kétszikű kultúrnövényen.

A műtrágyák vagy szerves trágyák formájában a talajba visszapótolt nitrogén jelentős része rövid időn belül „eltűnik” a növények gyökérzónájából. Ennek alapvető oka, hogy a stabilabb és talajkolloidokhoz jobban kötődő ammóniumion a nitrifikáló baktériumok tevékenységének köszönhetően kevésbé stabil és gyengébben kötődő nitrátionná alakul át, majd különböző formákban lemosódik, vagy elillan a légkörbe. Ezzel egyrészt jelentős veszteség éri a gazdálkodót, másrészt a környezetet is nagymértékben szennyezi.

Termesztett növényeink számára az ammóniumion és a nitrátion is könnyen felvehető, így a fenti problémára a megoldást az jelentheti, ha lassítjuk a nitrifikáció folyamatát. Ezt a hatást érhetjük el a nitrapyrin hatóanyagú N-Lock mikrokapszulázott készítménnyel.


Papp Zoltán

fejlesztőmérnök

Papp Zoltán fejlesztőmérnök összefoglalta a legfontosabb N-Lock-kal kapcsolatos tudnivalókat:

  • A készítmény engedéllyel rendelkezik kukoricában, repcében és kalászosokban, egységesen 2,5 l/ha fix dózissal.
  • Legerősebb hatást folyékony nitrogéntermékek, karbamid, szerves trágyák (híg és szilárd) esetében várhatunk.
  • Alapvetően intenzív termesztésben javasolt a használata.
  • Repcében és kalászosokban kora tavasszal, az első fejtrágyával együtt ajánlott a kijuttatás, akár a folyékony nitrogéntermékkel keverve.
  • Kukoricában vetés előtt kiadva, bedolgozva a legjobb hatékonyságú.
  • A nitrogént a talaj felső rétegében tartva 7–15% termésnövekedést eredményezhet a kezelés.

Konklúzió

Klasszikus, jól bevált „menüsor” – ami alatt a tradicionális termékportfóliót értem –, bizalmat gerjesztő vállalati háttér, a piaci igényekre alapozott folyamatos innováció, felkészült szakembergárda. A DAS tartalmas mondanivalóját végighallgatva megtudtam, amit akartam, hogy mitől is innovatív egy tradicionális multivállalat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Ebben a cikkben a fajta kiválasztásának fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. Már az elején ki is emelnék két lényeges dolgot: fajtát mindig a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!