FUMzyme® az EU-regisztráció célegyenesében

Agro Napló
A BIOMIN büszkén jelenti be, hogy az Európai Unió Élelmiszerlánc és Állat-egészségügyi Bizottsága (SCFCAH) pozitív véleményt fogalmazott meg a FUMzyme® termék „takarmányok mikotoxinokkal való szennyeződésének csökkentésére szolgáló anyag”-ként való engedélyezéséről. A FUMzyme® az első tisztított enzim, amely nem toxikus metabolitokká alakítja a fumonizineket, ezáltal fontos mérföldkövet jelent a mikotoxin-kockázatkezelésben. 

2013-ban a BIOMIN volt az első vállalat, amely megkapta az Európai Bizottság engedélyét a mikotoxin-ellenes tulajdonsággal rendelkező takarmány-adalékanyagaira.
Az engedélyezés a deoxinivalenolt (DON) biotranszformáló Biomin® BBSH 797 és az aflatoxin-kötő bentonit származék, a Mycofix® Secure termékekre vonatkozott.


Most pedig a FUMzyme®, a méltán elismert Mycofix® termékcsalád új tagja lehet az első olyan tisztított enzim, amelyet az EU bizonyítottan mikotoxin-ellenes hatású anyagként engedélyez.

A SCFCAH pozitív állásfoglalása után az ide vonatkozó uniós szabályozás közzététele lesz a következő és egyben utolsó szakasz, amely igazolja a FUMzyme® hatékonyságát a mikotoxinok inaktiválásában.

A FUMzyme®-ot eredetileg egy fumonizint károsító talajbaktériumból (Sphingopyxis sp. MTA 144) izolálták és a BIOMIN Kutatóközpontja azonosította fumonizin észteráz enzimként. A termék hatékonyságát a fumonizinek lényegesen kisebb toxicitású vegyületekké való bontásában a szfinganin/sphingozin arány változása mutatja, amely számos rövid és hosszú távú sertésetetési kísérletben bizonyításra került. A szfinganin/sphingozin arányt tartják tudományos körökben a fumonizin mérgezés legérzékenyebb biológiai jelzőjének.

A vizsgálatok következetesen azt mutatták, hogy a takarmányhoz adott FUMzyme® jelentősen csökkentette az olyan sertésekben a szfinganin/sphingozin arányát, amelyeket az EU határérték feletti és alatti fumonizinnel szennyezett takarmányokkal etettek.
Az EFSA 2014 májusában közzétett Tudományos Véleményében arra a következtetésre jutott, hogy FUMzyme® nem csak az állatok, az emberek és a környezet számára biztonságos, hanem bizonyíthatóan hatékony sertésekben.

A főleg kukoricában előforduló fumonizinek a legártalmasabb toxinok közé tartoznak, elsősorban a létfontosságú szervekre gyakorolt hatásuk miatt. A fumonizinek által sertésekben okozott főbb tünetek a tüdőödéma, létfontosságú szervek károsodása és elhalása (máj, vese, hasnyálmirigy), gyomorkimaródások, szív- és érrendszeri károsodások, valamint a megnövekedett érzékenység a másodlagos bakteriális (pl. E.coli) és vírusos (pl. PRRS) fertőzésekre, amely magasabb elhulláshoz vezethet. A fumonizin számos más toxinnal van additív (összeadódó) és szinergista (egymás hatását többszörösen felerősítő) kölcsönhatásban, ezért a gazdasági károkat okozó hatása felbecsülhetetlen.

A BIOMIN ausztriai kutatóközpontjának többéves intenzív kutatási eredményeként, a fumonizineket hatékonyan inaktiváló FUMzyme® termék példázza a BIOMIN innovációs vezető szerepét a mikotoxinok elleni forradalmi stratégiák fejlesztésében.


Nagyításhoz katt a képre!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!