Prémium-riport kérdések

Agro Napló
Gazdaság neve: Caprabo Kft. Gazdaság címe: Mezõtúr, Nyolcadik út 51. Tel./fax: 30/3997-260 Riportalany neve, beosztása: Bagó Lajos Régióvezetõ neve: Bartók Norbert

Mutassa be gazdaságát, telepét (alakulás, tevékenységi kör, mióta foglalkoznak hizlalással stb…)!

A Kft. 1998-ban alakult két magánszemély részvételével. Akkor még a növénytermesztés mellett a kecsketartással próbálkoztunk. Miután a piaci lehetőségek nem alakultak ki ennél az állatfajnál megfelelően, kezdtünk gondolkodni más irányban. A megtermelt gabonát hasznosítani akartuk, így jött az ötlet a sertéshízlalással kapcsolatban.

Az első években 20-30 hízó felnevelésével foglalkoztunk. Nem volt saját keverőnk sem ezért vásároltuk a takarmányt, amelynek a minősége sem volt mindig azonos.

Átgondoltuk az állattenyésztést, a sertéshízlalás csak komolyan és megfelelő körülmények biztosításával végezhető.

Több sertéstelepen járva, gyûjtött tapasztalatok alapján építettük fel a 30 koca és szaporulata befogadására alkalmas telepünket.

Mióta etetnek bábolnai takarmányt, milyen bábolnai termékeket vásárol?

2001-től, mióta elkezdtük az intenzív sertéstartást etetjük a Bábolna takarmányt. (megj: az interneten találták meg a címet és vették fel az akkori régióvezetővel a kapcsolatot)

A Prémium koncentrátumot adjuk az állatoknak, melyből az egész sort a koca, a malac és a süldő-hízó termékeket használjuk. E termékekből a Bábolna szaktanácsadói hálózat által összeállított receptek alapján állítjuk elő a keveréktakarmányt.

Miért döntött a bábolnai termékek mellett, mik a tapasztalatai?

Kerestük a partnereket, ki az aki számunkra illetve az állatok számára a legmegfelelőbb. A Bábolna Takarmány volt az a gyártó, aki a jó minőség mellett nem csak eladni akarta a termékeit, hanem szaktanácsadással segítette munkánkat. A koncentrátum minősége egyformán biztosított és rendszeresen ellenőrzik a bekevert takarmányok beltartalmát. A szállítás rugalmassága is kedvező számunkra.

Az igazat vallva a fizetési határidő lehetne kicsit hosszabb, miután a húsipari cégnél is egyre inkább kitolódik a fizetési határidő.

Hogyan eteti a termékeket?

Önetetőről kapják az állatok a recept alapján koncentrátummal összekevert gabonát és mindig friss, tiszta ivóvíz van számukra biztosítva.

Milyen az állomány egészségi állapota?

Van állatorvos, aki ellenőrzi az állományt, szerencsére nincs sok dolga.

Korábban voltak a választáskörüli időben problémáink, de ezek mára gyakorlatilag megszüntek, köszönhető ez a Cirkovit használatának is.

Termelési eredmények:

Darabszám: 25 db megy el vágásra egyszerre

Vágáskori életnap (nap): 180-185 nap

Vágáskori testtömeg (kg): 120-125 kg

Fajlagos takarmányfelhasználás (kg/kg): nem nagyon tudta megmondani, mert (ugyan fel van írva) nem volt ideje, meg kedve sem keresni.

A 25 db sertésből általában 2-3 db van az S osztályban, szintén 2-3 db az U-ban a többi pedig E (55-60%) osztályban.

Amennyiben valamilyen más (konkurencia) koncentrátumról, takarmányról váltott bábolnaira, mondja el hogyan változott a vágási eredmény, fajlagos takarmány-felhasználás?

-------

Mi a véleménye a cég akcióiról?

A koncentrátumokon pont található, amelyek gyûjtésével több ajándék is igényelhető, ez mindenképpen egy plussz, hiszen a végén akár egy mikrohoz is segíthet minket. Ez egy folyamatos akció, nem kell tennünk semmit csak gyûjteni a pontokat. Az időszakonkénti akciók is segítenek minket termelőket, ilyen volt a tavaly év végi prémium akció is.

Mik a tervei a jövőben (a bábolnait eteti-e tovább, kipróbál-e más bábolnai terméket, fejleszt-e a telepen, foglalkozna-e más állatfajjal is stb…)?

E hónap másodikán megalakítottuk a Jász-Kun Sertés Értékesítő Szövetkezetet 16 magán és 12 jogi személy részvételével. A TÉSZ várható éves értékesítése elérheti a 60-70 e db sertést. A szövetkezet megalakulásával remélünk egy biztosabb piacra jutást.

Természetesen etetjük tovább a Bábolna termékeit, hogy a minőség is biztos legyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

Ez most nagyon meggy!

Ez most nagyon meggy!

„Ez most nagyon meggy!” mottóval indított meggyfogyasztást ösztönző kampányt az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) – jelentetté...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?