Bábolnai látkép

Agro Napló
Két év után ismét Bábolnára látogatott a mezőgazdasági szereplők színe-java. A 27. Bábolnai Gazdanapokat színes programok, széles kínálatot bemutató kiállítók sora és nagyszámú látogatói részvétel jellemezte. A rendezvény külön kísérőműsoraként a házigazda IKR Zrt. szántóföldi gépbemutatóval is várta az érdeklődőket.  

Gyakorlatban bemutatott kínálat

A kiállítási napokon, szeptember 5–8. között napi egy alkalommal gyakorlati gépbemutatóra várta az érdeklődőket az IKR Zrt. A prezentáció központi témája a fenntartható, költségtakarékos munkaeszközök és gépek felvonultatására épült. A kiállítás kísérőprogramján szereplő munkagépek üzemeltetését minden esetben a New Holland traktorok látták el. Molnár István üzletági mérnök elmondása alapján a teljes szántóföldi körülmények közé ajánlott teljesítmény kínálatukra mutattak be erőgépet, lefedve a 97-390 LE közötti motorteljesítmény szegmenst. Újdonságként jelent meg a T7-es széria T7.200 155 LE-s és a T7.270 225 LE névleges teljesítményû erőgépe, de szerephez jutott a T8-as széria T8.330-as és T8.390-es tagja is. Ahogy immár saját gyakorlati tapasztalatok is bizonyítják az SCR technológiát alkalmazó új T7 és T8 erőgépekkel – alkalmazástól függően – akár 8–12%-nyi üzemanyag-fogyasztás csökkenést is elérhetünk a most kifutó Tier3-as erőgépekhez viszonyítva, miközben a gép sokkal közvetlenebbül és jobban reagál a mezőgazdaságban gyakran előforduló hirtelen terhelésváltozásokra. A merev felépítményes erőgépek között a világ legnagyobb tengelytávolságával bíró T8-as traktorcsalád esetében ki kell emelni, hogy ez az erőgépszéria a kiállítás nagydíját is elnyerte.

A nagyszámú látogatói csoportot vonzó szántóföldi bemutatón összesen 22 gépkapcsolat, valamint két önjáró permetező jelent meg. A látottak alapján elmondható, hogy a bemutatott eszközök jellemzően a közepes, illetve nagyobb területtel rendelkező gazdaságok igényeihez szabottak.

A talajmunkagépek bemutatóját Villám Ferenc, az IKR Zrt. munka- és célgép üzletág igazgatója vezette le, amelyek nagy hányadát a Kuhn munka- és vetőgépek alkották. Idén első alkalommal megjelentek a bábolnai gépbemutatón a cseh gyártmányú Storm munkaeszközei is – egy 4, illetve 4,5 méteres kultivátor, valamint a Strom Swifter SO 6000 típusjelû 6 méteres kompaktor mutatkozott be. Igazi újdonságnak számított a 9 méter munkaszélességû Kinze 3600 ASD szemenkénti vetőgép, amely tekintélyt parancsoló méreteivel szintén először jelent meg a forgalmazó bemutatóján.

 

A növényvédelem gépei közül leginkább a nagy munkaszélességû (18–27 m) permetezőgépek jutottak szerephez, amelyek sorából érdemes kiemelni a Hagie STS12 önjáró kivitelû, valamint a Hardi Alpha Evo 4100/24 Twin Force szintén önjáró permetezőt. Utóbbi a Bábolnai Gazdanapok különdíját is elnyerte, tovább öregbítve ezzel a dán gépgyártó hírnevét.

 

Díjazott gyártók és forgalmazók

Az agrárium szereplői hagyományos találkozójának első napján került sor a Bábolnai Gazdanapok díjátadó ünnepségére, ahol a kiállítás nagydíjait és különdíjait osztották ki, összesen három kategóriában.

A „Mezőgazdasági gépek, berendezések (gyártó)” kategóriában nagydíjjal tüntették ki a Hevesgép Kft. GE-45R rendfelszedő adapterét, míg a különdíjat az IKR Zrt. Javító- és Gyártó Üzem IKR-BPT-10-MOZ erdészeti többcélú kihordója kapta.

A „Mezőgazdasági gépek, berendezések (forgalmazók, márkaképviseletek)” kategóriában az IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Zrt. New Holland T8 traktorcsaládját a nagydíjjal ismerték el. A kategórián belül összesen három különdíjat osztottak ki, így elismerésben részesült az IKR Zrt. forgalmazásában álló Hardi Alpha Evo 4100/24 Twin Force önjáró permetező, az Axiál Kft. kínálatában szereplő Fendt 722 Vario SCR erőgép, illetve a Szegána Kft. Dal-Bo MaxiCut 600 késes hengere.

A „Mûtrágyák” kategóriában az IKR Agrár Kft. által importált Duslo Corn Starter NPK mûtrágya, míg az „Informatikai berendezések” kategóriában az Axiál Kft. forgalmazásában álló CLAAS Cruise Pilot automatikus menetszabályozó rendszer érdemelte ki a kiállítás nagydíját.

 

-an-

Kapcsolódó anyagok:

www.agronaplo.hu/szemfules/549,

Új Mezőgazdasági Magazin szeptember 14-ei adás

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03