Szántóföldi helyzetkép - Biztató kilátások a repcében

Agro Napló
Kampfl Kft., Zalaegerszeg, Pék Ferenc növénytermesztési vezető Belvárdgyulai Zrt., Szűcs Imre, az igazgatóság elnöke, termelési igazgató

Kampfl Kft., Zalaegerszeg, Pék Ferenc növénytermesztési vezető

Ellentmondásos, de ígéretes – így jellemezhető Pék Ferenc, a Zalaegerszeg környékén 1500 hektáron gazdálkodó Kampfl Kft. növénytermesztési és növényvédelmi szakembere szerint környékükön az idei repcevetések helyzete. Ellentmondásos, mert azok esetében, akik a szeptember 12−13. között leesett 35 mm csapadék előtt vetettek, kétszeres volt a kelés. Az állomány egy része normális ütemben kikelt, de a porba vetett rész csak később, az eső után indult kelésnek. Bár szeptember 2-án esett 6 mm eső, a tíz nappal később érkező 35 mm váltott csak ki igazán jelentős hatást a kelés, ill. a kezdeti növényfejlődés megindulása szempontjából. Ez volt a helyzet a Kampfl Kft.-nél is, ahol augusztus 28−30. között végezték a repce vetését, és összesen 110 hektárt vetettek el. A vetések egyértelmûen ígéretesnek mutatkoznak, hiszen jó a tőszám és a növények általános kondíciója is így jellemezhető, a gyökérnyak pedig kellően vastag.

 

 


 

 

Ha november elejéig jó idő lesz és kibírja a növény a telet és a jövő tavaszt, akkor biztosak lehetünk a szép termésben is – fogalmaz Pék Ferenc. A környéken több gazdálkodó egyébként csak a szeptember közepén érkezett eső után kezdte meg a vetést, így még szeptember 20-a körül is vetettek. Zalaegerszeg környékén a tavalyihoz képest általában kisebb területen vetettek repcét, aminek Pék Ferenc meglátása szerint elsősorban azonban nem az az oka, hogy bizonytalannak tartották a vetést ilyen időjárási körülmények között, hiszen, aki akart repcét vetni, de nem kísérelte meg a porba vetést, elvetett még szeptember 20-a körül is. Inkább a vetésforgó alakult úgy több gazdaság esetében, hogy idén csak csökkentett területen fért bele a repce. Ezzel szemben például Lenti térségében, ill. Vas megyében a tavalyihoz képest nagyobb területen vetettek repcét. A Kampfl Kft.-nél idén ősszel két újítást is alkalmaztak a repcetermesztésben, aminek hatásai már most meglátszanak. Gyökérerősítés és regulátorozás céljából használták a KWIZDA Route készítményét, ill. vetéssel egy menetben 15 kg/ha dózisban kijuttatták a foszfor- és cinktartalmú Pannon Startert. Utóbbi hatása a kezdeti fejlődés gyorsabb megindításában és az erősebb gyökérfejlődésben szemmel látható az ilyen kezelést nem kapott szomszédos állományokhoz képest.

 

 

Belvárdgyulai Zrt., Szûcs Imre, az igazgatóság elnöke, termelési igazgató

A Belvárdgyulai Zrt. idén 680 hektárnyi területen vetett repcét szeptember első hetében, Szûcs Imre szavaival élve „kockázatvállalási alapon”. Ez alatt az értendő, hogy gyakorlatilag porba vetettek, de a szeptember 15-e után megérkező esőkig így is egyöntetûen kikelt az állomány. A környékbeli termelők többsége egyébként kivárt a vetéssel a csapadék megérkezéséig, noha Szûcs Imre előnyösnek tartja, hogy cégük felvállalta a porba vetés rizikóját, mert így nem taposták össze vetéskor a nedves talajfelszínt. A szeptemberi és októberi időjárás egyébként kifejezetten kedvezett a fejlődésnek induló repcevetésnek, hiszen körülbelül 80 mm csapadék hullott ebben az időszakban, mintegy bepótolva a nyári csapadékhiányt, és mindez enyhe, az évszakhoz képest meleg idővel párosult.

 

 


 

 

Ha ez az időjárás eltart még egy darabig, minden esély megvan rá, hogy az elmúlt időszak egyik legjobb kondícióban a télbe induló vetése legyen az idei. Jelen állapotban ugyanis nagyon szép fejlettséget mutat az állomány, a szakember úgy jellemzi, hogy az elmúlt öt-hat évben még soha nem volt ennyire egyöntetû az állomány, és kiemelendőek a szép, nagy levelek is. A növények az alapmûtrágyázáson kívül egyébként semmilyen „extra” kezelésben nem részesültek, noha az egyszikû gyomirtásra külön hangsúlyt kellett fordítani, mert a gabona árvakelés gyakorlatilag a repcével párhuzamosan kelt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?