Soyzin etetése a gyakorlatban

Agro Napló
GMO-mentes védett fehérjeforrásai közül a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. (BBT) Soyzin nevű termékével immár 5 éve van piacon. Ennek jegyében körkérdést intéztünk partnereinkhez, vevőinkhez, hogy mondjanak véleményt a termékről, valamint annak felhasználása során szerzett tapasztalatokról.

Napjainkban számtalan védett fehérjeforrás érhető el a piacon, ezért nem könnyű eligazodni a termékek között. Főleg, ha hozzávesszük, hogy Magyarországon az évente felhasználásra kerülő közel 50 000 tonna védett fehérjeforrás jelentős része import eredetű génmódosított szójából származik annak ellenére, hogy a GMO-mentes élelmiszerek iránti kereslet növekedése éppen a GMO-mentes takarmányok szükségességét helyezi előtérbe.

Soyzin termékünk GMO-mentes magyar szójából származik. A kidolgozásra került kíméletes gyártástechnológiának köszönhetően 70%-os UDP-hányada mellett (nyersfehérjére vonatkoztatva) kiváló nyersfehérje emészthetőséggel rendelkezik. Fontos megemlíteni, hogy vizsgálati eredményeink alapján a SOYZIN-ben lévő telítetlen zsírsavak jelentős része áthalad a bendőn anélkül, hogy előfordulnának a telítetlen zsírsavak etetésével járó olyan negatív hatások, mint pl. a tejzsírdepresszió. Ennek köszönhetően nemcsak az egyes telítetlen zsírsavak kedvező élettani hatásaival számolhatunk (javuló kondíció, erősebb immunrendszer, javuló szaporodásbiológiai eredmények), de a SOYZIN etetésével csökkenthető az adagban használt védett zsírok aránya is.

Földrajzilag az egész országot lefedve, öt felhasználó fogja megosztani az olvasókkal a gyakorlati tapasztalatokat. Az alábbi kérdéseket intéztük a telepek szakmai irányítóihoz:

  • Hogyan hallott a Soyzinról, milyen információk alapján döntött a bevezetéséről a telepen?
  • Röviden mutassa be a telep takarmányozási sajátosságait, (tömegtakarmányok, egyéb tápalkotók, a takarmányozás technológiája)!
  • Az etetés során melyek voltak a fő szempontok és célok, amit az etetéssel el szeretett volna érni?
  • Teljesítette-e az elvárásokat a termék?
  • Korábbi időszak termelési eredményeivel összehasonlítva, jelenleg elégedett-e a termelés alakulásával?

A Nemesszalóki Mg Zrt. részéről Baki Zoltán főállattenyésztő és Tóth László takarmányozási vezető állt rendelkezésünkre. Szintén az ország nyugati részét képviselve nyilatkozott Nyúl Jenő, a Cankó 2000 Kft. szarvasmarha ágazatvezetője Bogyoszlóról. A Bicskei Mg Zrt. azon cégek közé tartozik, amelyek takarmányozási folyamataiban éppen ezzel a fehérjeforrással veszünk részt és egy éves kapcsolatunkat ez a termék alapozta meg. Simon Áron, a szarvasmarha-ágazat vezetője osztotta meg velünk tapasztalatait. A keleti országrészből a Gyulai Agrár Zrt. állattenyésztési igazgatója, Fürj Antal volt segítségünkre. Végül, de nem utolsósorban egy hölgy következik a felsorolásban: Gyürki Anita ágazatvezető a csanádpalotai székhelyű AGRÁR-KER Kft. képviseletében válaszolt a kérdésekre.

Gyulai Agrár Zrt. - növendékistálló

Az 1. kérdésre, mely a termék „képbe kerülésével” kapcsolatos, az alábbi válaszok születtek.

B. Z.: Takarmányozás terén a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.-vel 2015-ben kezdtünk el szorosabban együttműködni. Ekkor a receptekben még külön-külön szerepelt védett fehérjehordozó és védett zsír. BBT szaktanácsadónk – Halász Róbert – először 2016 nyarán beszélt új fejlesztésükről, a Soyzinról, ami egy full fat szója alapú védett fehérje- és zsírforrás. Ősszel a laktáció első felére készített egy javaslatot, amelyben az előbbiekben említett kétféle védett termék a Soyzinnel lett kiváltva.

Ny. J.: 2018 májusában vettem át a Cankó 2000 Kft. szarvasmarha-ágazatának vezetését. Takarmányozási szaktanácsadást egy külsős szakember végzi, aki évek óta használja a BBT által gyártott Soyzint, ő ajánlotta figyelmünkbe a terméket.

S. Á.: Más takarmányos cég szaktanácsadójától hallottam a termékről. Egy lépésben kellett megoldanom az állatok fehérje- és energiaigényének növelését. Igyekeztem olyan terméket találni, amivel egyszerre tudom mindkét oldalt megtámogatni. Az állomány fehérje-energia egyensúlya a körülményekhez képest igen jó volt, ez a kiváló minőségű tömegtakarmányoknak volt köszönhető. A Soyzin által bevitt energia és fehérje kellett ahhoz, hogy az állatok tudják növelni a tejtermelést.

F. A.: A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.-vel a 2000-es évek elejétől vagyunk kapcsolatban. A napi munkánkban a takarmányos cég fejlesztéseit gyakran kipróbáljuk, sokszor részt veszünk egy-egy új termékük tesztelésében, üzemi kísérletekben. A Soyzin etetésére először 2015 októberében kaptunk javaslatot.

Gy. A.: A cégünket látogató BBT-s – Éliás Dávid – beszélt nekünk először az új termékükről. Számunkra fontos volt, hogy GMO-mentes, magyar termékről van szó, illetve hogy a bevezetésével költségmegtakarítást tudtunk elérni a korábbiakhoz képest.

Láthatjuk a partnerek válaszaiból, hogy a Soyzin ismertsége már elérte azt a szintet, hogy nemcsak a saját szakembereink vesznek részt a termék bevezetésében, hanem más rendszerek is használják, illetve független szaktanácsadók is szívesen ajánlják.

A 2. kérdésben a telepek takarmányozási hátterével foglalkoztunk annak érdekében, hogy bemutathassuk, a Soyzin milyen rugalmasan alkalmazható különböző helyzetekben is.

B. Z.: Következők szolgálják a tömegtakarmány-bázisunk alapját: silókukorica szilázs, lucernaszenázs, olaszperje szenázs, valamint réti és lucernaszéna. Melléktermékek közül melaszt, glicerint és sörtörkölyt használunk. Teljes takarmánykeverékeinkben saját kukorica és gabona mellett vásárolt fehérjeforrások (e. napraforgó, e. repce, e. szója és Soyzin) szerepelnek. Termelő állomány esetében 4 takarmányozási csoport van kialakítva – fogadó, nagytejű, közepes és apasztás előtti. Önjáró 18 m3-es Faresin keverő-kiosztó etetőkocsival napi két alkalommal történik az etetés.

Ny. J.: A Cankó 2000 Kft. telepén a következők szolgálják a tömegtakarmány-bázis alapját: kukoricaszilázs, lucernaszenázs és az ősgyepeken megtermelt fűszenázs. Melléktermékek közül csak melaszt használunk. Teljes takarmánykeverékeinkbe saját kukorica és gabona mellett vásárolt fehérjetakarmányok (e.szója, e.napraforgó és Soyzin) szerepelnek.

Termelő állomány esetében 4 takarmányozási csoport van kialakítva – fogadó, nagytejű, közepes és apasztás előtti. Vontatott Faresin etetőkocsival napi egy alkalommal zajlik az etetés.

S. Á.: A telepünkön egy 27 köbméteres, Sitrex márkájú, önjáró etetőkocsi üzemel. Ez a gép látja el az összes jószágot a telepen. A 2018-ban betakarított takarmányaink jó minőségűek lettek.

37% sz.a. tartalmú silókukoricánk van, 40%-os keményítőtartalommal, a lucernaszenázst 38%-os sz.a tartalom és 22% fehérje jellemzi.

A fogadó és az elsőborjas, nagytejű tehenek receptje ugyanaz. Ezeket egy menetben is etetjük ki. A többször ellett tehenek száraz­anyag-felvevő képessége folyamatosan nő. Jelenleg 26,5–27 kg-nál tart. Ennek alakulását minden nap ellenőrzöm. Ezen csoportokon felül van még 1-1 elsőborjas, illetve többször ellett közepes tejű csapat is, illetve egy kistejű csoport. Ezek értelemszerűen már nem kapnak Soyzint. A tejelő tápban egy komplett premixet használunk, ami tartalmaz élesztőt, karbamidot, puffer anyagot és minden szükséges mikro- és makroelemet valamint vitamint. E mellett etetünk kukoricát, extrahált napraforgót és a Soyzint. Tervben van, hogy a napraforgó mellé betesszük a repcedarát, mint fehérjehordozót valamint szeretnénk kalászossal is bővíteni a tápot.

F. A.: Jelenleg közel 800 db tehenünk van. A takarmányozásunkban vezető szerep a kukoricaszilázsnak és lucernaszenázsnak jut. Ezek mellett használunk időnként más takarmányokat is: szudáni szenázs, festulolium szenázs, illetve különböző keverék sze­názsok is megjelennek a telepen. Az utóbbi években melléktermékek (nedves CGF, melasz) is belekerültek a tehenek adagjába. A termelő csoportok elhelyezése hagyományos, fogadó, nagytejű, közepes és kistermelésű csoportok vannak kialakítva.

Gy. A.: A 450 db-os tehenészetünkben az utóbbi években nagy gondot fordítunk a tömegtakarmányok termelésére és azok minőségére. Több esetben is sikerült elnyerni az általunk előállított szenázsokkal (olaszperje, rozs, lucerna) az ÁT Kft. által alapított „Év tömegtakarmánya” díjak egyikét. A termelés emelkedéséhez a javuló telepi és technológiai körülményeken kívül ez a tényező járul hozzá legnagyobb mértékben.

A válaszokból kitűnik, hogy a különböző technológiájú és más-más takarmányokkal rendelkező telepek esetében is egyszerűen megoldható a Soyzin beillesztése a telepi adagokba!

A 3. körkérdésben a megoldandó feladatokról és céljaikról beszéltek válaszadóink.

B. Z.: A Soyzin bevezetésével kapcsolatban részünkről az elvárás az volt, hogy a takarmányozási napra vetített költségek csökkenjenek, miközben az állomány megőrzi jó termelési színvonalát és egészségügyi státuszát. Így 2016 novemberében a már meglévő készletek alapján ún. átmeneti adagokkal indultunk el, majd december közepén a Soyzin teljesen leváltotta a receptekben szereplő védett fehérjét és zsírt.

Ny. J.: Munkahelyem átvételekor elfogadható termelés volt. Apró és szisztematikus munkával kívántam előrehaladni. Így takarmányozás terén nem szándékoztam nagyobb horderejű változtatást. A Soyzint meghagytam, ami a későbbiekben sem tűnt rossz döntésnek és jelenleg is etetjük. Célom a jobb laktációkezdet, valamint annak csúcsán magasabb termelési szint.

S. Á.: A cél kettős volt, elsősorban a tejtermelés növelése, másodsorban pedig egyértelműen az állomány jobb tápanyag-ellátottsága szerepelt a céljaim között. Közvetve az állomány szaporodásbiológiai paramétereinek, valamint kondícióbeli javulásának elősegítése érdekében.

F. A.: Esetünkben a receptúra egyszerűsítése volt az egyik szempont, de ennél is nagyobb jelentőséggel bírt, hogy szaktanácsadónk a javaslatát a költségek csökkentésével tette meg. Rövid időn belül átállt a teljes állomány, nem volt zökkenő, a termelés emelkedett.

Gy. A.: Néhány évvel ezelőtt jelentős istálló és fejőházi beruházásokat valósított meg cégünk. A 2015-ben megfogalmazott elvárások egyaránt hangsúlyosan tartalmazták a hozamok emelését, a költségek csökkentését, illetve a GMO-mentes takarmányozással megvalósított tejtermelés kialakítását. Szaktanácsadónk négy alternatívát vázolt fel a költségek és a lehetséges GMO-mentesség alapján. A legkedvezőbb költségszintű tápot választottuk, melyben a Soyzin volt a legfontosabb változás.

Láthatjuk a válaszok alapján, hogy a telepek szerteágazó célokat fogalmaztak meg, melyek között meghatározó a termelés emelése, költségcsökkentés, GMO-mentes takarmányozás megvalósítása, illetve a szaporodásbiológiai és egészségügyi státuszok javítása. Az említett célok elérése sikeresen valósult meg partnereinknél!

A 4. kérdésben arra voltunk kíváncsiak, hogy a termék használatával kapcsolatosan elégedettek-e partnereink.

B. Z.: Elvárásaink teljesültek. Már az ún. átmeneti időszakban az egyes termelési csoportok takarmányozási napra vetített költségei is csökkentek (- 0,3–3,4%), ami a kiindulási helyzethez képest a végső receptek esetében még kedvezőbb lett (- 4–4,3%). Közben az állomány fajlagos hozama még javulni is tudott.

Ny. J.: Elvárásaim teljesültek, igaz apróbb változtatások történtek a takarmányozásban valamint a technológiában is. Szűk egy év elteltével azt mondhatom, hogy a laktáció indulása mind az elsőborjas, mind a többször ellett tehenek esetében pozitív irányba változott.

S. Á.: A két cél közül mindkettőt sikerült megvalósítani. Jó termelés mellett az állatok kondíciója is látványosan erősödött, valamint a szaporodásbiológiai eredményeken is sikeresen tudtunk javítani.

F. A.: 2016-tól az eredményeink javultak, mely abban az időben a fajlagos termelésünk emelkedését jelentette. A tej mennyiségi emelkedésén kívül a beltartalom is pozitívan változott, mert 2017. első hónapjaiban a termelt tej tejzsírtartalma mintegy 0,4%-kal volt magasabb, mint két évvel korábban a Soyzin-etetés megkezdésének időszakaszában.

Gy. A.: A Soyzin használatával a kitűzött céljainkat sikerült maradéktalanul elérni: azóta is GMO-mentesen takarmányozzuk az állományunkat. Sikerült a termelésünket jelentősen emelni, kihasználva ezzel a telepi épületek és a fejőházunk korszerűsítésében rejlő előrelépési lehetőségeket. 2018-ban a teljes év folyamán az ÁT Kft. befejési adatai alapján 35,0–40,0 kg között alakult az állomány fejési átlaga! A takarmányozási költség kezelését a relatíve jobb tejfelvásárlási árakat produkáló időszakban is nagyon fontos tényezőnek tartom a jövedelmezőség szempontjából.

A megkérdezett Soyzin-felhasználók véleménye egybecseng abban a tekintetben, hogy a termék használatával céljaikat sikerült megvalósítani és szakmailag sikeres éveket tudhatnak maguk mögött. Reméljük, hogy a termék további alkalmazásával sikereiket a későbbiekben is elő tudjuk segíteni!

A záró kérdéskörben arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenlegi termelésükkel mennyire elégedettek a kollégák.

B.Z.: A 2,5 év távlata alapján elmondhatjuk, hogy a termékkel és a hozzá kapcsolódó szaktanácsadással elégedettek vagyunk. A bendő néhány apróbb kilengéstől eltekintve kiegyensúlyozottan van takarmányozva és ennek köszönhetően a termelés elvárásainknak megfelelően alakul, sőt az adott időszakban 308 db vemhes üsző értékesítésére is sort tudtunk keríteni.

Ny. J.: A laktáció indulásával elégedettebb vagyok! 2018-as év első negyedévéhez képest az idei év elején induláskor a tehenek 2 literrel adnak több tejet és a laktáció csúcsán is magasabb termelésre képesek.

S.Á.: A korábbi időszakban rengeteg problémánk volt! Az állomány eleve sajnos nagyon gyenge kondícióval, gyenge immunitással és rossz termelési paraméterekkel rendelkezett. A következetes munka és a jó takarmányok elkészítésével sikerült kedvezőbb feltételeket teremtenünk, a tervek szerint ezek megvalósulása után szerettünk volna következő lépésként új komponenst választani. Itt esett a Soyzinre a választás. A Soyzin etetésének elkezdésével az eredmények látványosan fejlődtek. Magasabb energia- és fehérjeszint biztosításával nőtt a tejtermelés, emelkedett a tej beltartalma és a szaporodásbiológiai helyzet is javult.

F. A.: Az etetés kezdete óta eltelt időszak összességében eredményes volt, de meg kell találni a továbblépés érdekében az ágazat hatékonyságát javító tényezőket. Az ágazat érdekében az elmúlt években nagyon komoly beruházásokat végzünk: igyekszünk fenntartani a géppark műszaki színvonalát, új takarmánykeverőt építettünk a telepen, bővítettük a silótér, illetve fedett tároló kapacitásunkat. A nyereségességet csak a hozamok további javításával tudjuk fenntartani!

Gy. A.: Az állomány genetikai képességeinek kiaknázásában nagyon jelentősen sikerült a telepi rekonstrukciót követően előre lépni! Az elmúlt négy év alatt ki tudtunk alakítani a munkaszervezésben, telepi technológiák, műszaki színvonal, tömegtakarmány-termesztés területén egy magasabb színvonalat jelentő gazdálkodást, mely egyértelműen hozta magával a jó eredményeket!

Köszönjük az elmúlt időszakban megvalósult partneri együttműködést, vevőinknek további eredményes gazdálkodást és sikeres tejtermelést kívánunk!

Éliás Dávid
vezető szarvasmarha szaktanácsadó
Halász Róbert
szarvasmarha szaktanácsadó
Dr. Tanai Attila
fejlesztési vezető

A cikk szerzője: Éliás Dávid

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 10. 12:13