Sprinter - az apró malacok megmentõje

Agro Napló
Már elléskor megfigyelhetõ, hogy egy almon belül nagy a születési testtömegben a szórás. A kis testtömegû malacok közül a legnagyobb az elhullás (1. ábra), mind agyonnyomás, mind eléhezés miatt. Ezen csak nagyobb odafigyeléssel lehet segíteni. Amelyik malac túléli az elsõ pár napot, azon lehet segíteni takarmányozási eszközökkel.


Születéskori
testtömeg
Elhullás Napi gyarapodás (g)
(kg) (%) a 28.
napig
a 28. naptól a hizlalás kezdetéig a
hizlalás alatt
0,8 alatt 70 140 360 -
0,8-1,0 45 150 360 615
1,0-1,2 25 175 385 625
1,2-1,4 15 195 410 665
1,4-1,6 10 220 420 700
1,6-1,8 7 240 430 700
1,8-2,0 7 265 450 -
A pici malacoknak kevesebb esélyük van megfelelő csecshez jutni, mivel az erősebbek foglalják el ezeket a helyeket. Ilyen korán, pár naposan a malacok szívesebben kezdik el enni a dercés formájú tápot, mint a granulátumot. Gyakori technika, hogy ezeket a kiváló minőségû takarmányokat víz hozzáadásával nedvesen etetik, ilyenkor a takarmányt szinte azonnal elkezdik enni.

Másik nagyon fontos tényező, hogy a malacok, hozzánk hasonlóan társas lények, együtt jobban szeretnek táplálkozni és gyorsabban indul meg a takarmányfelvétel is. Ennek természetesen feltétele az, hogy a fiaztatón levő „hagyományos” etetőket, modern, színes, kör alakú etetőkre. Ehhez többen is odaférnek és drasztikusan nő a takarmányfelvétel.

Sprinter malactápunk magas energia, zsír, tejfehérje és laktóz tartalmával igazi tejpótló tápszer, mely nem csak ízletes és kiváló aromájú, hanem a fiatal malacok magas energia és laktóz igényét is kielégíti. Használata során csökken az elhullás, nő a takarmányfelvétel, aminek előnyös hatását az alábbi ábra szemlélteti (2. ábra).

Sokan mondják azt, hogy jó malacaik vannak, de a legtöbb helyen abszolút nem is mérik a születési testtömeget, pedig sokan profitálhatnának abból, hogy ilyen adat is rendelkezésükre áll. Egy kis befektetéssel (jó takarmány, jó etető) sokat lehet nyerni a malacok választás utáni teljesítményén és a javuló elhullási mutatókon.

Azonban ügyelnünk kell a takarmányminőségre is, hisz az nagyban meghatározza mind a tak. felvételt, mind annak hasznosulását is. Különösen fontos szerepe van választáskor a takarmány emészthetőségének, hisz a kiválóan emészthető takarmány növeli a takarmányfelvételt (3. ábra), emellett sokkal kevesebb táplálóanyag jut a káros baktériumoknak, ezzel is javítva az állategészségügyi helyzetet. 5 % emészthetőség csökkenés akár 25 % takarmányfelvétel csökkenést is jelenthet!

A fiaztatóban és választáskor ne elégedjünk meg kompromisszumokkal. Lehet, sőt biztos, hogy a jelenlegi helyzet a sertés ágazatban katasztrofális, azonban ezek a szakmai/takarmányozási kompromisszumok lehet, hogy csökkentik a költséget, de ugyanakkor a nyereséget sokkal inkább! Fektessen be Ön is malacaiba!

Németh Boldizsár

Sprinter - „Egy jó választás”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!