2024. április 25. csütörtök Márk

A jövő növénye lehet a cirok

Agro Napló
A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul jövedelmezően termeszthető.

Több témát is megtárgyalt a közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Szántóföldi Növénytermesztési Beszállítóipari Alosztálya, így például a ciroktermesztés jelenéről és fejlesztési lehetőségeiről is szó esett.

Még 1970 és 2000 között 80-100 ezer hektáron termesztettek cirkot Magyarországon, de ezt követően a területe jelentősen visszaesett a birtokszerkezet átalakítása, a nagyüzemi állattartó telepek megszűnése és a korszerűtlen fajták és hibridek miatt. Jelenleg 20-22 ezer hektáron termesztik, de a vetésterülete évről-évre dinamikusan emelkedik.

Míg más növénykultúrákra a klímaváltozás kedvezőtlenül hat, addig a cirok vetésterületének növekedése ennek is köszönhető: jó szárazságtűrése miatt az aszályra hajlamos, gyenge adottságú területeken a kukoricát helyettesítik a cirokkal. Egy kilogramm szárazanyag előállításához 40-50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának. Aszályos körülmények között termése legalább 15-20 százalékkal meghaladja a kukoricáét (hozama Magyarországon akár a 12 t/ha-t is elérheti).

A szélsőséges időjárásnak kitett területeken, ahol más kultúra gyakorlatilag nem termeszthető gazdaságosan és biztonságosan – többek között alacsonyabb műtrágya- és növényvédőszer-költsége miatt –, a cirok nyereségesen termelhető. Emellett a vetésforgó is bővíthető a növénnyel, ezáltal a rovar- és betegségnyomás csökkenthető. Szintén a termesztését segíti a korszerű hibridek megjelenése.

Az alosztály álláspontja szerint a jövő növénye lehet a cirok; és nem csak a kedvező termesztési viszonyok miatt. Az állattenyésztők számára a cirok kedvező beltartalma alapján (toxinmentes, magas fehérjetartalom, kiváló aminosav-összetétel) tökéletes kiegészítője a szemestakarmányoknak, emellett olcsóbbá és biztonságosabbá teszi a takarmányszükséglet-előállítást is. Ezen kívül egyre növekvő és stabilabb a piaci kereslet a sokrétű felhasználhatósága miatt. Mivel a cirok glutén- és GMO-mentes, így az élelmiszer-előállításhoz kiváló alapanyag, továbbá a sör- és az alkoholgyártás is számolhat vele. Mindemellett bioetanol-előállítására is alkalmas.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban – közölte az agrárminiszte...

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!