Csincsillatenyésztés világszínvonalon

Agro Napló
Mióta foglalkoznak csincsillatenyésztéssel és hogyan sikerült kiépíteni a tenyésztési rendszert? -1978 óta foglalkozunk csincsillatenyésztéssel és a csincsillatenyésztõi munka szervezésével. Napjainkban a Wanger Csincsillatenyésztési Rendszer a világ legnagyobb tenyészállat elõállító telepe, 2500 tenyészanyával rendelkezünk. A csincsillatenyésztéshez szükséges valamennyi felszerelés, ketreceket a saját üzemünkben állítunk elõ. A központi telepünkön kapcsolódik mintegy 680 kistermelõ, akiket egy országos hálózaton keresztül látunk el a szükséges anyagokkal, felszerelésekkel. Ugyanezen a hálózaton keresztül egy 10 éves szerzõdés keretében vásároljuk fel a csincsillákat, prémeket. Saját prémkikészítõ üzemünkben készítjük ki és osztályozzuk az árut. A kikészítés és osztályozás színvonalát a legjobbnak tartják a világon, így érthetõ hogy a prémértékesítésben is elsõ helyre kerültünk. Ma már az összes jelentõs prémfelhasználó országban van kereskedelmi képviseletünk és raktárunk.

-Milyen minőségi követelményeknek kellett megfelelni?

-Cégünk 2000. október 10-én teljesítette a minőségbiztosítási követelményeket, így elsőként a világon rendelkezünk a csincsillatenyésztés és prémkikészítés területén a Loys Register ISO 9002. tanúsítvánnyal. Idén elnyertük a Nyugat-Magyarországi Egyetem - Mosonmagyaróvár „Mintafarm” megtisztelő címet, amely tovább erősíti a tudományos együttmûködésünket.

-Melyek a jövőbeni céljaik?

-Szeretnénk fejleszteni, bővíteni a kistermelői hálózatunkat. A csincsilákat könnyû megszeretni, hisz szagtalanok, alig 1 kg takarmányt fogyasztanak havonta, és minimális munkát igényelnek. A kezdő tenyésztőket több kedvezmény is segíti. Például a betanulási lehetőség a központi farmunkon, a telepük megtervezése és felszerelése, a szerződésben garantált felvásárlási ár, stb.

Annak érdemes belekezdenie aki rendelkezik a tenyésztéshez szükséges épülettel és állatszeretettel. Ez az otthon végezhető munka remek kiegészítő, vagy főállású munkalehetőséget kínál az erre vállalkozóknak. A telepünkön kizárólag nők gondozzák a csincsillákat, hisz inkább odafigyelést kívánnak, mint fizikai munkát . Egy év elteltével éri el az első szaporulat a leadható kort, ettől kezdve lehet várni a befektetések megtérülését. Az érdeklődőknek egy 12 oldalas tájékoztatót küldünk, gazdasági számításokkal, árlistával. Lehetőség van teleplátogatásra is minden pénteki napon.

-Köszönjük a tájékoztatást!

Wanger Csincsillatenyésztési Rendszer

2903 Komárom, Szőlősor 23.

Tel:34 340704 Tel/Fax: 34 341036

E-mail: chinchilla@wanger.hu

WWW.wanger.hu

Potháczky Lajos

igazgató

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!