Kverneland intelligens gépcsodák bemutatója Norvégiában

Agro Napló
A Kverneland – a japán Kubota csoport tagja – a vállalat 140 éves évfordulója alkalmából Norvégiába szervezett gyárlátogatással egybekötött találkozót a szakma és a média képviselőinek, amelyen az Agro Napló is részt vett. A Kverneland-menedzsment a vállalat céljairól és eredményeiről beszélt, szakemberei pedig gépbemutató keretében a világ legnagyobb agrárgép-kiállítására, a hannoveri Agritechnicára készülő újdonságaikat mutatták be.

A cég 140 éve van jelen a mezőgazdasági iparban, és arra törekszik, hogy a technológiai fejlesztések megoldást jelentsenek a gazdák szükségleteire – hangzott el Kazunari Shimokawa, a Kverneland-csoport elnök-vezérigazgató beszédében. Hangsúlyozta, a vállalat attraktív és innovatív megoldásokkal igyekszik hatékony és okos rendszereket kidolgozni, mindezt úgy teszi, hogy támogatja a fenntarthatóbb és jövedelmezőbb gazdálkodást. A technológiai fejlesztésben is élen járnak, többek között a hollandiai agrárképzés egyik legjelesebb képviselőjével, a Wageningeni Egyetemmel is együttműködnek – emelte ki a vezető. A cég nem egy-egy gépet, hanem rendszereket és megoldásokat kínál a gazdáknak, amivel a jövő hatékony termelését tudják megvalósítani, és hozzájárulhatnak a világ növekvő népességének élelmezéséhez – emelte ki.

A gépgyártó cég történelme pontosan 140 éve kezdődött, amikor Ole Gabriel Kverneland 1879-ben a norvégiai Kvernaland faluban megépítette a kovácsműhelyét, amit „O.G. Kvernelands Fabrik”-nak nevezett el, és munkatársaival elkezdtek kaszákat gyártani. 1895-ben kiterjesztették a mezőgazdasági munkagépek gyártását; ekéket, boronákat és sarlókat készítettek. 1972-ben kezdődött el a váltvaforgató eke gyártása és térhódítása, későbbi akvizíciók eredményeképpen léptek be a vállalat életébe és portfóliójába a szálastakarmány gépek, vetőgépek, műtrágyaszórók, bálázók és permetezők. A csoportot 2012-ben vásárolta meg a japán Kubota-konszern, így a világ egyik legnagyobb agrárcégévé váltak. 2018-ban az eladások értéke 504 millió euró volt, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ma a Kverneland-csoport 2482 munkavállalót foglalkoztat világszerte. A Norvégiában, Dániában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban, Oroszországban és Kínában található gyárakban történik a cég termékkínálatának továbbfejlesztése, hogy hatékony gazdálkodási megoldásokkal szolgálják ki a világ mezőgazdasági termelőit.

A cég új fejezetet nyitott a precíziós gazdálkodásban azzal, hogy elsőként a világon ISOBUS-vezérelte megoldásokat nyújt minden szántóföldi talajművelési folyamathoz. Az i-plough sikeres 2015-ös bevezetése után idén bemutatták az első ISOBUS rendszerű kultivátorukat is, a tarlóápolásra és magágyelőkészítésre kifejlesztett Turbo T i-tiller típust. A talajművelés eszközeinek optimális, menet közben történő beállításával kevesebb üzemanyag felhasználásával jobb eredményeket és magasabb terméshozamot lehet elérni.

Az új fejlesztésekkel ráadásul a gépkezelők is sokkal kényelmesebben dolgozhatnak, valamint a gépek tartóssága is jelentősen megnövekszik. A Kverneland teljes szántóföldi portfóliójában alkalmazott intelligens gazdálkodási megoldások közül a gazdák egyéni igényeik alapján választhatják ki azokat a gépeket, amelyekkel a befektetésük maximálisan megtérül majd. A menedzsment előadásai után élesben, munka közben is bemutatták a legújabb technológiai fejlesztéseket, amivel a nagyközönség a novemberi Agritechnica kiállításon találkozhat először.

A gépbemutató 3 újgenerációs függesztett ekével vette kezdetét. A 2300, a 3300 és a 3400 S modelleket mutatták be, amelyekkel lényegesen egyszerűbb a munkahelyzetből közúti közlekedésre történő átállás. A forgáspont a traktor és az eke között helyezkedik el, ezáltal csökken a fordulási sugár. Az új ekefej és ekeszár kialakítás könnyedén megbirkózik az erősen szármaradványos területekkel. A túlterhelés elleni biztosítással ellátott eketestszárak üreges kivitele csökkenti az eke tömegét, amelynek eredményeként csökken a vonóerő-szükséglet és a hajtóanyag-felhasználás. Ezeken az ekéken a díjnyertes 2500 i-Plough®-ról származó fejlesztések is megjelennek, mint például az a szállítási helyzetben használt megoldás, aminek az alkalmazásával az eke pótkocsiként követi az erőgépet. A Variomat® rendszerrel mechanikusan és hidraulikusan is beállítható a fogásszélesség, ráadásul a gerendelyen alkalmazott csapok kopás- és karbantartás mentesek.

3400 S Variomat eke

A következő munkagép, a Kverneland 6300 S Variomat® félig függesztett váltvaforgató eke, mely a legendás PB eke örökébe lép. Az eke széltében-hosszában áttervezésre került, így alkalmazkodva a nagyobb teljesítményű erőgépek által támasztott követelményekhez. A rugós ekefej biztosítás és a beállítások egyszerűsége időt takarít meg, és egyben tökéletes munkaminőséget szavatol. A 45 és 50 centiméteres csipkés vágó csoroszlyák bármely Kverneland ekére felszerelhetőek. Az új fejlesztésű, központilag állítható kukorica előhántó egység szintén felszerelhető a Kverneland 6300 S ekére. A nagyméretű szállító kerék (440/80x24 cm), mely az eke hátsó részén kapott helyet, maximalizálja a stabilitást szántás közben, valamint tökéletes súlyáthelyezést biztosít a szállító kerékről a traktor hátsó kerekeire. Az Auto-reset laprugós védelem egyszerűen hozzá igazítható a talajkörülményekhez, hiszen könnyedén le- és felszerelhetőek további rugólapok. A speciális hárompont rögzítés kialakítás megkíméli a traktort a nagy erőhatásoktól a szántás és szállítás során, ami meghosszabbítja az erőgép élettartamát.

6300 S Variomat®

A Kverneland a Nr 28-as kormánylemezre alapozva kifejlesztette Nr 38-as kormánylemezt, ami jobb szántásteljesítményt tesz lehetővé a szélesebb kerekű traktorok számára. A 38-as ekefejjel hatékony mélyszántást végezhetnek az akár 710 milliméter széles kerekű erőgépek is, amit a szervezők működés közben is bemutattak a norvég talajon.

Nr 38-as kormánylemez

A nagy szervesmaradvány kezelésére fejlesztették ki az Enduro Pro 3000 kultivátort, amelynek használatával kevesebb menetszámmal teljesíthetőek a szántás nélküli talajművelés feladatai. Ez csökkenti a költségeket és az elvesztett talajnedvesség kockázatát, valamint a kigyomosodás esélyét. Az Enduro Pro modellek függesztett, 3 kapasoros konfigurációja 3 és 5 méter munkaszélesség között, 270/285 mm-es kapatávolsággal és 5–35 centiméteres művelési mélységgel tudnak dolgozni, ami professzionális talajkeverést és elmunkálást eredményez. Az Enduro Pro felszerelhető egyengető-szintező kapákkal vagy gumibakos biztosítású egyengető tárcsákkal,  a munkamélység és a szög pedig állítható. Az állít-
ható szélső elemekkel tökéletes kiegyenlítést érnek el. Az Enduro Pro változatnál a szintező berendezés második paralelogrammája akkor is biztosítja a konzisztens működési szöget, amikor a szintezési mélység megváltozik. Ez a beállítás a fülkéből menet közben is nagyon könnyen módosítható.

Enduro Pro 3000

Az egyszerűen kezelhető, 8 méteres munkaszélességű Turbo 6500T sekély kultivátor az első teljesen ISOBUS-kompatibilis megoldás a Kverneland ilyen típusú művelőeszközei között. Olyan területeken is gyorsan és megbízhatóan dolgozik, ahol nagy erő szükséges ahhoz, hogy megfelelően mozgassák és keverjék át a talajt. A lehető legjobb munkaminőség kialakítása érdekében a mélység- és szintbeállítások a traktorfülkéből, az ISOBUS terminálról módosíthatóak. Az első és a hátsó mélységet is bármikor módosítani lehet a talajkondíciók függvényében. Ehhez jön még hozzá az a tulajdonság, hogy a mélységállítást összekapcsolták a menet közben működő dinamikus tapadásvezérléssel (Dynamic Traction Control), hogy minél kevesebb üzemanyagot használjanak fel a munkavégzés során. Az automatikus túlterhelés védelem funkció pedig abban segít, hogy megóvják a művelőeszköz vázát. A kultivátor gyorsan és hatékonyan végzi a dolgát, az állás­idő pedig a múlté – mondta a Kverneland szakértője.

Turbo 6500T

A GEOSPREAD rendszerű műtrágyaszórók segítségével a gépkezelő tudja változtatni a szórási szélességet valamint változó dózisú kijuttatást tud megvalósítani a táblatérképek alapján. A rendszerrel a lehető legnagyobb pontossággal, 1 méteres szakaszokban lehet a műtrágyaszórást szabályozni. A tárcsa sebessége a szakaszvezérlés során állandó, a szakaszok pedig nagyon gyorsan be- és kikapcsolhatók. A MULTIRATE alkalmazással – a terület változatosságától és az alkalmazási térképtől függően – legfeljebb 8 szakasz értékét tudja a rendszer figyelembe venni. Ezzel a tápanyagokat jóval okszerűbben és hatékonyabban lehet kijuttatni, ami jobb hozamot és költségcsökkentést biztosít a gazdáknak. A Kverneland adatfelhője, a Farmcenter az adott munkagépre vonatkozó adatokat is tárolja. Ez a flottamozgások valós idejű nyomon követésén és a gépadatok elemzésén kívül a precíziós gazdálkodás megvalósítását is segíti, például a műtrágyaszóró alkalmazástérképének távolról történő kezelésével. Például egy gazdaságvezető vagy szaktanácsadó az IsoMatch FarmCentre webalkalmazáson keresztül változó szórásképet tartalmazó feladatot küldhet a traktor termináljára, ahol a kezelő ezt követően egyszerűen el tudja indítani a feladatot közvetlenül a területen. A munka elvégzése után ugyanazt a feladatot vissza lehet küldeni a webalkalmazáshoz, ami teljes körű átláthatóságot és ellenőrzési lehetőséget biztosít. Ezen kívül, ha a rendszer meghibásodást vagy leállást tapasztal, azonnal riasztást küld az IsoMatch FarmCentre webes alkalmazásnak, így adott esetben a javítást távolról is gyorsan el lehet végezni.

Az új Kverneland iXtrack T6 függesztett permetező az 5200–7600 liter közötti kapacitással a gyártó legnagyobb modellje. A hatékonyság és kapacitás növelése nem csak a tartályt, hanem a szórókeretet is érintette. A Boom Guide technológia segítséget nyújt a keret magasságának optimális magasságon tartásában, így a gépkezelő a permetezési munkára tud koncentrálni. A Boom Guide ProActive rendszer reagál a permetezőgép és a szórókeret mozgására, és a speciális hibrid üzemmódban a permetezőkeretet az adott növénytől, a talaj felszínétől vagy mindkét felülettől méri. Az iXtrack T6 permetező paralelogramma felfüggesztés csillapítása munkavégzés közben és vonuláskor is aktív, így minden helyzetben csillapítja a keretet érő káros hatásokat. A permetezés közben kifinomult szórásképet hoz, a keret irányú elmozdulása pedig a lehető legkisebb lesz, így biztosítható a növények megfelelő lefedettsége.

iXtrack T6

A Vicon EXTRA 787 T fűkasza a 700-as sorozat alapjait felhasználva készült, így megtalálható benne az egyedi 4 pontos QuattroLink kaszafelfüggesztés, a SemiSwing acél ujjas szársétő, valamint az első és hátsó kaszagerendely független működtetése. A fejlesztéseknek köszönhetően a modell kiváló talajkövetést, könnyű kezelhetőséget és kimagaslóan sokoldalú használatot tudhat magáénak. A szársértés intenzitása kondicionáló lemez elején és hátulján is külön-külön állítható az intenzitás mértékének megfelelően. A gépen a rendterelő lemezek az alapfelszereltség része, ha nem használjuk, a gépen maradnak, nincs szükség a leszerelésükre. Amennyiben munkavégzés közben a kasza egy akadályba ütközik, azonnal hátra, majd felfelé mozdul el – így védve a gépet a nem kívánt sérülésektől –, ezt követően pedig visszatér az eredeti helyzetébe.

Vicon EXTRA 787 T

Az új Vicon 324F Alpin fűkaszát kis traktorhoz tervezték, az eszköz súlypontja nagyon közel van a traktor elejéhez, így kiváló talajkövetést ér el, amiben a Terralink rendszer segíti. 2,4 méteres munkaszélessége és mindössze 450 kilogramm tömege miatt könnyen kezelhető és alig igényel lóerőket. Különösen alkalmas a hegyvidéki és dombos területeken történő munkavégzésre, és fontos előnye, hogy a legtöbb kompakt hegyvidéki traktortól eltérően ennél a típusnál kiválóan lehet látni a fülkéből a fűkasza környékét, valamint az első és az oldalsó a területeket is.

A Vicon 500-as fixkamrás bálázót a nehéz, nagy tömegű szenázsbálák készítésére tervezték. A FixBale 500 18 db hengert kapott a bálakamrában, amiből 2 db erősített alsó henger annak az alján helyezkedik el, hogy az extrém nedves szenázsbálák se okozzanak gondot. A bála sűrűségéről egy új hidraulikus rendszer gondoskodik, amely minden körülmény között biztosítja a bála állandó minőségét. A FixBale 500 típus 15 vagy 25 késes SuperCut elővágó rendszerrel rendelhető.

Vicon Fixbale 500

A Vicon új ANDEX 705 CompactLine 6,65 és 7,85 méter munkaszélességgel elérhető rendképzője az egyre gyakrabban előforduló rövidebb betakarítási időkhöz alkalmazkodva nyújt kiemelkedő teljesítményt. A rendsodró a korábbi típusokhoz képest több rugalmasságot biztosít a rendképzésnél, kényelmesebb, és jobb takarmányminőséget lehet elérni a TerraLink Plus rotorfelfüggesztésnek köszönhetően. A kényelmi funkciók közül kiemelték a gép könnyű csatlakoztatását, a rendterelő ponyva automatikus összehajtását és a választható hidraulikus szállítási reteszelést. A talaj védelmét a 380/55-17-es kerekek biztosítják, a továbbfejlesztett kormányzás pedig jobb manőverezési képességet biztosít a terepen. Az új Andex 705 Evo nagy rugalmasságot nyújt az oldalsó rendképzési módja miatt. A különleges rotorelrendezésnek köszönhetően az első rotor nagyobb átmérőjű, mint a hátsó. Ennek köszönhetőn tiszta és egyenletes rendeket tudunk képezni, illetve a nagy munkaszélességről tudunk egy rendet létrehozni.

Vicon ANDEX 705 CompactLine   -Csurja Zsolt- Mészáros Rajmund, Pintácsi László
– Kverneland Group Hungária Kft.

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Permetezünk még vagy már LEEBezünk?

Permetezünk még vagy már LEEBezünk?

Egyre enyhébb a tél. Az idén a repcében már január első napjaiban kellett a rovarokkal szemben védekezni, és már az ősszel is 2-3 alkalommal. A növény...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!