2024. május 14. kedd Bonifác

Biztos lábakon – a jövőben is: „Van hitünk, gondolatunk, elszántságunk”

Agro Napló
Megannyi logisztikai és egyéb gát nehezítette az utat, de 4-5 hónap után végre eljött a nap, amire sokan vártak: az AGROTEC új telephellyel bővült a Baranya megyei régióban. Szentlőrincen nyitotta meg az AGROTEC Magyarország Kft. és az IKR Agrár Kft. új közös telephelyét június 10-én. A jelenlévő cseh és magyar képviselőket, vezetőket Illés Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte. A cégcsoport két magyar vállalata először az idei budapesti AGRO-
mashEXPO kiállításon mutatkozhatott be. Azóta helyi rendezvényen jelentek meg – úgymint Hódmezővásárhelyen a XXI. Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon is.

Illés Zoltán

„Április 27-től az AGROTEC Magyarország lett a New Holland mezőgazdasági gépek magyarországi forgalmazója – mondta el Illés Zoltán –, az alkalmazottaink száma is folyamatosan nő. Jelenleg 161-en mondhatják el magukról Magyarországon, hogy az AGROTEC munkatársai.” Az ügyvezető beszélt a cég felépítéséről is. A nagyigmándi központban speciálszerelők, valamint vevőszolgálati mérnökök dolgoznak a mezőgazdasági gépek felkészítésén, de az alkatrészhálózat gerince is itt található. Az AGROTEC 13 területi központtal rendelkezik, országszerte összesen 12 gépértékesítővel dolgozik együtt, az ő munkájukat öt termékmenedzser segíti.

A cég beruházások terén sem fukarkodik: az idén összesen 2,8 millió eurót fordítanak fejlesztésekre. Ez jelent egyfelől szerszámbeszerzést, informatikai beruházásokat, egyéb logisztikai fejlesztéseket (például új szerviz-
autók beszerzését). A legnagyobb falatot azonban a telephelyek fejlesztése jelenti.

A megnyitott szentlőrinci telephely – amelyet év elején vásároltak meg – 7500 négyzetméter területen fekszik, ebből 3600 négyzetméter aszfalttal burkolt. A kétszintes irodaépület mellett – itt dolgoznak együtt az AGROTEC Magyarország Kft. és az IKR Agrár Kft. munkatársai – 200 négyzetméteres alkatrészraktár, és egy 290 négyzetméteres szervizműhely is található a telepen. Az IKR Agrár Kft. egy 520 négyzetméteres raktárat alakított ki az input-
anyag forgalmazásának támogatására, a növényvédő szer és a vetőmag tárolására.

Dél-dunántúli regionális központnak szánják e telephelyet, hiszen Szentlőrinc az itteni úthálózatnak köszönhetően jól megközelíthető.
Akár Kaposvárról, akár a délebbre eső településekről – Sellyéről vagy Bólyról. Sőt, ha elkészül az autópálya, Mohácsig bezárólag könnyen eljutnak hozzájuk a partnerek.

„Abban bízunk, hogy egy eddig nehezebben kiszolgálható területet sokkal jobban, rugalmasabban tudunk majd ellátni – magyarázta Illés Zoltán. – Ezen dolgozik Stefák Szabolcs kollégánk, aki a telephelyet vezeti; illetve a három szerviztechnikusunk – akik mellé a reményeink szerint hamarosan új munkatárs érkezik majd –, valamint az alkatrészes és a mobilalkatrészes kollégáink is ezen fáradoznak.”

A fejlesztések sem állnak meg: mire lapunk megjelenik, már az orosházi telephelyet is megnyitják. Az év második felében pedig a füzesabonyi és a szekszárdi telephelyeket.

Illés Zoltánt Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője követte. „Amikor az AGROFERT csoport megvásárolta az IKR Zrt. inputanyag kereskedelemmel foglalkozó üzletágait, átvette az üzletágnál foglalkoztatott dolgozókat is, és megalapította az IKR Agrár Kft.-t, megpróbáltuk újra pozícionálni a cégünket. Olyan szlogent szerettünk volna, ami a lehető legjobban tükrözi üzleti filozófiánkat, céljainkat – kezdte beszédét Nagy Lajos –, végül úgy döntöttünk, a mi mottónk ez lesz: IKR Agrár – A tervezhető jövő. Hogy miért gondoljuk, hogy a jövő tervezhető? Mert olyan szakmai és stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cég áll mögöttünk, amely kiváló termékeket, elsősorban műtrágyát hoz Magyarországra. Innovatív cégről van szó, ahol soha nem áll meg a fejlesztés.

Az ügyvezető kiemelte: fontos számukra a termelő, az ügyfél feltétlen tisztelete. Akit nem szabad becsapni, akit partnerként kell kezelni, korrektnek kell lenni minden tekintetben, minden pillanatban. Fontos mindez azért, hogy úgy ismerjék meg az IKR Agrár Kft.-t, mint egy olyan céget, amely nem csak hirdeti magáról, hogy megbízható, hanem ténylegesen az is.

2011 júniusában kezdődtek a csehországi céggel a tárgyalások, az átvételre 2012 december 1-jén került sor. „Amióta IKR Agrár Kft. vagyunk, nincsenek peres ügyeink.
Az elmúlt évben összesen öten kerestek meg telefonon, hogy problémájuk van; ebből négyet még akkor, a beszélgetés alkalmával sikerült megoldani. A fennmaradó egy esetet pedig egy személyes találkozó alkalmával. Ezt a magatartást szeretnénk a továbbiakban is folytatni. A szakmai és pénzügyi hátterünk biztosított.” – számolt be Nagy Lajos.

Úgy tűnik, az efféle üzletpolitika beválik, hiszen már tavaly túlteljesítették kitűzött céljaikat. 2013-ra 42 milliárd bevételt terveztek, lett belőle 47 milliárd. Idén már júniusban 37 milliárdnál tartottak.

Erősségük a vágsellyei Duslo gyár, ami kiváló minőségű nitrogén műtrágyákat állít elő. Kibérelték a peremartoni komplex műtrágyagyárat is, komplex műtrágyából az első félévben 33 ezer tonnát gyártottak, és 28 ezret már el is adtak. Növényvédő szer kereskedelemmel is foglalkoznak: az idén nagyságrendileg 10 milliárd forint értékben. Köszönhető mindez annak, hogy a termelőknek általában azonnal és a helyszínen van szükségük a szerre, ők pedig ezt a szoros határidőt is vállalni tudják.

„Vetőmag fronton” is teljesíteni fogják idei terveiket, céljuk, hogy saját márkás terméket is forgalmazzanak. Kicsi, de fontos „lába” továbbá a cégnek a precíziós talajmintavétel és tanácsadás, ami iránt egyre nő az érdeklődés – nem meglepő, hiszen az ország nagy részének talaja nitrátérzékeny besorolást kapott.

Illés Zoltán

„Először az AGROmashEXPO-n találkoztunk a partnerekkel, ahol rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Jó lehetőség volt az esemény arra, hogy friss kapcsolatokat építsünk rövid idő alatt.” – számolt be az Agro Naplónak Illés Zoltán.

Közvetlenül utána Hódmezővásárhelyen találkoztunk a vevőinkkel. „Mindig örömteli dolog, ha az ember pozitív visszajelzéseket kap, hogy jó az, amit csinál és szükség van rá. Mi pedig új stratégiát alakítottunk ki: közvetlenebb megjelenés a vevők iránt, ott vagyunk mindenhol, ahol lehet, ezért mentünk Hódmezővásárhelyre, a XXI. Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra is. Nagyon fontos az a régió, hiszen ott is új telephelyet nyitunk.” Szántóföldi bemutatót is terveznek, az elsőt a szeptemberben megrendezésre kerülő Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon.

Az első félév nagyon jól sikerült, amit terveztek, azt sikerült is megvalósítani, sőt: túlszárnyalni. A külföldi tulajdonosokkal pedig töretlen a bizalom – egy bizonyos kontrollon belül szabadon mozoghatnak, dönthetnek. Az IKR Agrárral ugyancsak jó viszonyt ápolnak: a telephelyek nagy részén együtt dolgoznak.

Nagy Lajos

„Három szót üzennék a gazdáknak: köszönet, köszönet, köszönet! Köszönöm, hogy elhitték azt, amit hirdettünk, hogy korrektek akarunk lenni, nem csak elméletben, de gyakorlatban is.” – vágott bele az Agro Naplónak adott rövid interjújába Nagy Lajos. „A mai világban unikális dolognak számít az, ha az ember a partnerhez nem mesterkélten közelít, hanem őszintén és azt sugározza, hogy nem akarlak becsapni, hanem egyenértékűnek kezellek.” Nagy Lajos szavait alátámasztja a tény, hogy egyre több partnert, vevőt tudhatnak maguk mellett. Lehet, hogy göröngyösebb ez az út, de másképp nem lehet – vallja az ügyvezető. Ezért csakis olyan szerződéseket kötnek, amelyek érthetőek, elfogadhatóak a termelőknek. Beépítik a kamatokat is – ha a termelő előbb adja el a terményt, vagy előbb fizeti ki, azt automatikusan visszautalják. A hit, az elszántság az elmúlt években alakult ki: a jó értelemben vett becsvágy szellemiséget ad a csapatnak. Amiből természetesen nem hiányozhat a kölcsönös bizalom. „Ilyen környezetben tudnak az energiák felszabadulni. Amikor jó érzéssel mennek be a kollégák a munkahelyre, az erősíti a cég iránti elkötelezettséget és a munkamorált. Csak így működhet a cégünk.”


Nagy Lajos

„Biztos vagyok benne – zárta beszédét

Nagy Lajos –, hogy a következő két-három

évben olyan szinten fog koncentrálódni a

piac, mint az elmúlt 15–20 évben összesen.

Most kell majd jól dolgozni, hiszen aki nem

tartja a lépést, aki nem korrekt, nem fog a

víz felszínén maradni. Ahogy a kiskereskedőknek

is dönteniük kell, ki mögé állnak be.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Középpontban a gépkezelő!

Középpontban a gépkezelő!

A New Holland fejlesztéseinek középpontjában mindig is a gépkezelő állt. Pontosabban megfogalmazva az az alapelv, miszerint a lehető legjobban meg kel...

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

„Nagyigmándon és környezetében gazdálkodunk. A családomban régóta élethivatás a mezőgazdasággal való együttélés” – tudtuk meg Szentirmay Károlytól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?