NK-hibridekkel A BIZTONSÁGOSABB KUKORICATERMESZTÉSÉRT NK kukorica hibridekkel versenyképesen az EU-ban is

Agro Napló
Az elõttünk álló téli idõszakban fontos döntést kell meghoznia a magyar gazdának, milyen növényt vessen tavasszal és azon belül is milyen fajtákat válasszon. Döntésével megalapozhatja, hogy versenyképes lesz-e az EU-s gazdákkal, vagy sem. Magyarországon várhatóan a kukorica a jövõben is a legfontosabb szántóföldi kultúra lesz az 1 millió hektárt meghaladó vetésterületével. Ezzel a termelési mérettel meghatározóak leszünk az EU-n belül is. Az Unióban megtermelt kukoricának évente 17-19%-át állítjuk elõ magyar földön! A növény jó értékesíthetõségét vetíti elõre az, hogy a kukorica intervenciós ára 101 jelenleg az EU-ban, azonban a nyugat-európai gazdák a megtermelt kukoricának mindössze 0,04-0,06%-át ajánlották fel intervencióra. A termés magasabb áron, zömében a szabadpiacon talált vevõre.

A termésátlagokat összehasonlítva megállapítható, hogy hazánkban, - a jobb években is - 6 tonnás hektáronkénti termésátlag realizálható, míg a legnagyobb kukoricatermelő Franciaországban ez 9 tonna.



Jobb években megközelítjük, száraz években pedig szinte csak felét tudjuk előállítani a francia termésnek. A fő limitáló tényező a tenyészidőszakban lehullott csapadék nagysága és annak időbeli eloszlása. Az utóbbi években egy másik fontos meteorológiai elem is kedvezőtlenül hatott, ez pedig a tartósan magas, 30 oC feletti hőmérséklet.



Ilyen termesztési körülmények között felértékelődik a hibridválasztás kérdése. Csak olyan megbízhatóan termő kukorica hibridekkel tudunk versenyképesek maradni, amelyek nemcsak a jó „kukoricás” években teremnek nagyot, hanem a száraz, forró évjáratban is biztosan hozzák az elvárt termést.



Kutatással, fejlesztéssel a kukoricatermesztés biztonságáért



A Syngenta vállalat világelső a mezőgazdasági kutatások terén. A világ minden kontinensén folyik nemesítői tevékenysége, szinte valamennyi jelentős gazdasági növényfajjal. A nemesítői munka mindig is a termelői igényeknek volt alárendelve, és így lesz ez a jövőben is. Ennek a munkának az eredményeként csak olyan hibrideket hozunk a magyar piacra, melyek a megbízhatóságot jelentik a gazdák számára. Széles, az egész ország területét átfogó kísérleti hálózatunkból csak azok a legjobb hibridek kerülhetnek köztermesztésbe, melyek új értékeket hordoznak magukban.



Ez az érték csak akkor realizálódik a magas termésben, ha a legmodernebb vetőmagfeldolgozási rendszerrel előállított vetőmagot használunk. Ezért építettük meg Európa legkorszerûbb vetőmagüzemét Mezőtúron, ahol a hazánkban megtermelt összes kukorica-vetőmag feldolgozása történik.



Termés és termésbiztonság NK-hibridekkel



Magyarországi hibridajánlatunkban a legfontosabb érésidőkre összpontosítunk. A FAO 300-as éréscsoportban három, immár jelentős ismertséget és közkedveltséget szerző hibridet kínálunk partnereinknek, ezek az Alpha, az Occitan és a Furio, a korai 400-asok közül pedig az egyre közkedveltebb Celest és az újonnan minősített NK Cisko hibridet. Valamennyi rendelkezik az NK-hibridek legfőbb értékeivel : a legmagasabb termésszinten teljesítenek, mindezt biztonsággal a legkülönbözőbb évjáratokban és termőhelyi körülmények között.



Az Alpha, kereskedelmi bevezetése óta, évről évre jelentős területi részaránnyal rendelkezik, ezt jelzi, hogy a 10 legnagyobb területen termesztett hibridek egyike. Az ország teljes területére ajánljuk, s ami nagy előnye, hogy jól termeszthetők a nehezebben felmelegedő talajokon is, hiszen már alacsony, 8 oC-os talajhőmérsékleten is egyenletesen kel. Korábbi virágzásából adódóan nagyobb eséllyel kerüli el a július közepi száraz, meleg időszakot, tökéletes megtermékenyülést biztosítva ezáltal.



Az Occitan az utóbbi években a megbízhatóság jelképévé vált. Még a legmostohább körülmények között is elfogadható termést ad. Nem csak a Dunántúl, hanem a szárazabb, melegebb Alföldnek is egyik legkedveltebb fajtája lett. Gyors éréskori vízleadásával jelentős szárítási költséget takaríthatunk meg. „Flexibilis” csőtípusa lévén nem igényli a magas tőszámot, így a kukoricaállomány stressztûrése fokozható.



Furio hibridünk jó választási lehetőség a kistermelők számára is. Alacsonyabb vetőmagáron beszerezhető, ugyanakkor az éréscsoport vezető hibridjeinek termőképességével rendelkezik. Bizonyította mindezt az idei 2003-as évben is. A kettőből következik, hogy egy olyan kukoricáról van szó, amelyik az egyik legjobb érték-ár aránnyal rendelkezik a korai érésû hibridek között.



A korai FAO 400-as hibridek jelentősége az utóbbi években erősödött. A csoport végén érő hibridek sem tudtak többet teremni a szélsőséges időjárás miatt. Átlagos, vagy annál jobb termőhelyi körülmények között pedig jelentős terméselőnyük van a vezető FAO 300-as hibridekhez képest is. A Celest, az elmúlt évek hivatalos OMMI-kísérletei alapján, az egyik legjobb terméseredménnyel és legkedvezőbb betakarításkori víztartalommal rendelkezik a középérésûek között. Hasonlóan jól teljesített nagyüzemi körülmények között is, ezért évről évre egyre növekszik vetésterülete.



Ugyancsak a FAO 400-as éréscsoport elején érik az újonnan állami elismerésben részesült NK Cisko . Az új genetikát magában hordozó hibrid többéves termékfejlesztési kísérletekben és az OMMI regisztrációs kísérleteiben bizonyította kiváló alkalmasságát a hazai termesztési körülmények között is. Széles alkalmazkodóképességét jelzi, hogy Európa, sőt az USA hasonló érésidőbe tartozó területein szintén kimagasló eredményekkel büszkélkedhet. A gyors éréskori vízleadásának köszönhetően jelentős szárítási költség takarítható meg.



A piacvezető NK napraforgóhibrid-kínálat is tovább erősödik



Nemesítési és termékfejlesztési munkánknak köszönhetően a napraforgóban is, a piacvezető Alexandra és Arena hibridek mellé, két új hibridet vezetünk be a 2004-es évben. Újdonság lesz a korai érésû NK Brio, mely az elmúlt 3 év kísérleteiben kiugróan a legmagasabb termést adta. Ezzel a tudásával új korszakot nyit a napraforgótermesztésben. Ugyancsak újként fog szerepelni a középérésû csoportba tartozó NK Pedro-t, mely 2003-ban már az OMMI államilag elismert kísérleteiben szerepelt, és az éréscsoport győztese lett.



A Syngenta Seeds Kft. hibridkínálatával, szolgáltatásaival, valamint a kiszámítható üzletpolitikájával a hosszú távú partnerkapcsolat lehetőségét nyújtja. Innovációs készségünk pedig biztosítja partnereink számára, hogy részesüljenek mindazokból az előnyökből, amit az új tudományos ismeretek, a legmodernebb nemesítési eljárások kínálnak számunkra. Az NK-hibridek a nyereséges, versenyképes gazdálkodás biológiai alapjai az uniós csatlakozásunkat követően is.





Dr. Szabó Péter - termékfejlesztő

Syngenta Seeds Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!