LIMAGRAIN Magyarországon

Agro Napló
Nagy lépés a kukorica-, kiugró siker a napraforgó vetõmagok értékesítésében A Limagrain magyarországi önálló kereskedelmi tevékenységét 2000-ben kezdte meg. Ezen rövid idõ alatt az LG márkanév alatt forgalomba került kukorica és napraforgó hibridek széles körben elterjedtek és kedveltté váltak, a LIMAGRAIN Magyarország Kft. a magyar vetõmagpiacon jelentõs szerepet betöltõ vállalattá fejlõdött.

A 2003. évi értékesítési szezonban ismét jelentős előrehaladást értünk el a kukorica vetőmagok forgalmazásában, töretlenül folytatva a 2000 óta tartó felfelé ívelő pályát. A napraforgó-értékesítés kiugró eredményt ért el, 12% feletti piaci részaránnyal a harmadik legnagyobb szereplője lettünk a magyarországi napraforgó vetőmagpiacnak.





LG kukoricanemesítés és eredményei



Az 1990-es években megkezdett termékfejlesztés, s az azt követően beindított magyarországi kukoricanemesítő állomás sikeresen teljesítette a kitûzött feladatokat: nagy termőképességû, gyors vízleadású, kiváló alkalmazkodóképességû LG kukoricák, hibridek egész fajtasora került minősítésre.



A termékfejlesztés folyamatos, minden évben újabb és újabb minősített hibridekkel jelenünk meg, s évről évre nagyszámú LG fajtajelölt vizsgázik a teljesítmény-kísérletekben is. Mindezek további fejlődés lehetőségét rejtik magukban, s mutatják a LIMAGRAIN nemesítésének hatékonyságát és erejét.



A Limagrain piaci sikereit a kiterjedt nemesítési hálózat, illetve az ebben folyó rendkívül nagyszámú, világszínvonalú nemesítési programok alapozták meg. A Limagrain Csoport keretei között 23 nemesítő állomás található szerte a világon, amelyből 9 Nyugat- Európában, 1 pedig Magyarországon mûködik.



A Limagrain hosszú távon kíván megbízható partner lenni Magyarországon, s ennek jeleként 1998-ban kísérleti és nemesítő állomást létesített hazánkban. A dél-alföldi régióban megvalósuló nemesítési programok célja a magyar viszonyoknak megfelelő, valamint a Kárpát-medence országainak igényeit kielégítő, piacképes kukorica és napraforgó hibridek előállítása. A magyar nemesítő állomás része az LG egész világra kiterjedő nemesítési hálózatának, mindennapi tevékenysége pontos összhangban áll a többi állomás hasonló feladataival.



A 2004. évi vetési szezonban 14 LG kukorica hibridet ajánlunk tisztelt partnereink figyelmébe. Széles körû termékkínálatunk lehetővé teszi, hogy FAO 280-tól a FAO 530-ig a legkiválóbb termőképességû szemes kukoricák mellett extenzívebb, nagyobb alkalmazkodóképességû hibridekkel, kettős hasznosítású, illetve silóhibridekkel is rendelkezésre álljunk.

Szemes kukoricáink közül elsősorban az „LG HÚZÓSNÉGYESE” hibridjeit ajánljuk tisztelt partnereink figyelmébe. Az LG 23.05 (FAO 290), LG 33.62 (FAO 370), LG 23.72 (FAO 380) és LG 24.25 (FAO 450) az elmúlt években bebizonyították, hogy az LG hibridekre jellemző magas terméshozam, zöldszáron érés, illetve az ennek ellenére gyors vízleadás olyan kedvező agronómiai tulajdonságokat kölcsönöznek termékeinknek, melyek értéket jelentenek a kukoricát termelő gazdáknak.



Gyengébb termőhelyi adottságok között gazdálkodó partnereink figyelmébe a „biztonsági csomagunkat” ajánljuk, ami több olyan értékarányos áron forgalomba kerülő kukorica hibridet jelent, melyek fő vonása abban rejlik, hogy rendkívüli termésbiztonsággal rendelkeznek. Kiemelkedő hibridjeink ebben a kategóriában az LG 23.06 (FAO 320) és az LG 2481 (FAO 480). Mindkettőről elmondható, hogy alkalmazkodóképessége, szárazságtûrése évek óta töretlenül népszerûvé teszi a legkülönbözőbb termőhelyi adottságok között gazdálkodók széles körében.



Siló- és kettős hasznosítású hibridjeink köre bővült az idei esztendőben. A már népszerû Burton (FAO 430) silóhibridünk mellé egy új hibridet, a HELDER-t (FAO 580) is szeretnénk hasonló sikerrel bevezetni a mennyiséget és minőséget egyaránt szem előtt tartó gazdálkodók körében. Kettős hasznosításra a már több éve bizonyított LG 24.47 (FAO 470)-et ajánljuk.





LG napraforgó hibridek



Az LG napraforgó hibridek a köztermesztésben jelentős szerepet vívtak ki maguknak az elmúlt két évben Magyarországon. A gazdálkodók nagy területen termesztik hibridjeinket, köszönhetően az LG napraforgókra jellemző kiváló termőképességnek, magas olajtartalomnak és kedvező betegség toleranciának . Ezek a tulajdonságok együtt, egymást erősítve jelennek meg hibridjeinkben.



A 2004-re ajánlott LG napraforgó fajtasorunk mindegyik éréscsoportban tartalmaz „prémium kategóriás” hibrideket. Közülük a korai érésû DIABOLO PR kitûnő agronómiai tulajdonságai miatt az ország egész területén, a gyakorlatban igazoltan kiváló eredménnyel termeszthető.



A Limagrain Magyarország Kft. a 2004-es vetési időszakra olyan versenyképes kukorica és napraforgó termékválasztékkal áll rendelkezésre, mely az ország egész területén, intenzív és extenzívebb termesztési eljárásokhoz egyaránt optimális választási lehetőséget kínál.



Dr. Kupi Károly

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!