A Saaten-Union hibrid kukorica ajánlata 2004-re

Agro Napló
A Südwestdeutsche Saatzucht (SWS) a hibrid kukorica európai megjelenésével egy idõben indította kukorica-nemesítési programját. 1965-ben 6 nemesítõházzal együtt alapító tagja volt a Saaten-Union csoportnak, melynek létrejöttét az egységes piaci fellépés érdeke hívta életre. Az SWS nemesítési programjának és hibridjeinek sikerét mutatja, hogy az 1990-es évek elejére már 30% feletti piaci részesedést mondhatott magáénak az SWS és a Saaten-Union Németországban, ezen kívül jelen voltak már a fontosabb európai piacokon is. Saját nemesítõi állomásokat hoztak létre az egykori Kelet-Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Portugáliában a régió igényeinek megfelelõ hibridek elõállítása érdekében, valamint Argentínában a téli tenyészkert elhelyezése okán.

1997-ben a Saaten-Union nemesítőházai az SWS irányítása alatt egyesítették kukorica-nemesítési programjaikat, ezzel biztosítva a még intenzívebb és hatékonyabb nemesítést, a kitûzött nemesítési célok gyorsabb és biztosabb elérését.





Az SWS hosszú távon kívánt megbízható partnere lenni a magyar termelőknek is, ezért már 1990-ben elindította magyarországi nemesítési programját. Ennek célja a magyarországi viszonyoknak leginkább megfelelő, és a Kárpát-medence országainak igényeit kielégítő hibridek előállítása. Az évről évre bővülő nemesítési program - évente közel 50 hektár -, az intenzív nemesítés legfontosabb céljai: a termőképesség és termésstabilitás növelése, a koraiság, a biotikus és az abiotikus stresszhatásokkal szembeni rezisztencia, valamint a különleges minőségi, beltartalmi tulajdonságok felkutatása és vizsgálata. A tenyészkertekben előállított hibridek hatékony tesztelését Magyarországon az SWS kiterjedt kísérleti hálózata - évente közel 15 000 kísérleti parcella - biztosítja.





Az SWS és a Saaten-Union magyarországi leányvállalatának együttmûködése akkor vált határozottá, amikor 2002-től a Saaten Union Hungária Kft. termékpalettájára kerültek fel a legújabb nemesítésû hibridek.





Az URANUS (FAO 320), mint a korai éréscsoport elején, zöldszáron érő hibrid elsősorban azok érdeklődésére tarthat számot, akik viszonylag szerényebb költségráfordítás és kedvezőtlenebb termőhelyi adottságok mellett egy korán betakarítható, kalászos előveteményeként is szóba jöhető, stabilan termő, jó alkalmazkodóképességû hibridet keresnek.





A ZAMORA (FAO 460) , mely 2001-ben nyert állami elismerést, már annak az évtizednyi fejlesztőmunkának a sikerét jelzi, melyet az SWS Magyarországon folytat. Középérésû hibridként már a minősítő kísérletekben is jelezte, hogy a hazánkra oly jellemző aszályos években is kiemelkedő termés várható tőle, hiszen pl. 2000-ben termésszintje az összehasonlító fajtákét több mint 5%- kal meghaladta. Köztermesztésbe kerülése után 2002-ben és 2003-ban is hasonló mértékben múlta felül termése az éréscsoport hibridjeinek átlagát. Kiemelkedő teljesítményét termelői visszaigazolások is megerősítették mind a kifejezetten intenzív, mind extenzívebb termőhelyekről is. Zöldszáron érő hibridként vízleadóképesség tekintetében is állja a versenyt a csoport vezető hibridjeivel, köszönhetően vékony csutkájának és az azon mélyen ülő szemeknek. A ZAMORA attraktivitását kiemelkedő teljesítménye és alkalmazkodóképessége mellett korai vethetősége és kiváló mûtrágya-reakciója tovább növeli



A SUM 420 (FAO 420) nevû - 2002-ben állami elismerésben részesült - hibrid egyesíti a középérésûek magas terméspotenciálját a koraiak vízleadásával. A szemre is tetszetős, magas növekedésû, szintén zöldszáron érő hibridet jó termőképességén felül elsősorban rendkívül gyors és dinamikus vízleadása teszi figyelemre méltóvá. Az államilag elismert középérésû hibridek hivatalos kísérletei szerint betakarításkori szemnedvessége 2002-ben közel 1,5%-kal kedvezőbb volt, mint a csoportátlag. 2003-ban közel 9 t/ha átlagtermés mellett ismét 1%-kal alacsonyabb szemnedvességgel takarították be, mint középérésû vetélytársait. Rendkívül erős, stabil szára lehetővé teszi a biztonságos „lábon” szárítást is. Mint az SWS hibridek általában, úgy a SUM 420 is jól tûri az alacsonyabb talajhőmérsékletet, így korai vetése is javasolható.





A SUM 330 (FAO 330) hibriddel SIRIUS néven már találkozhattak korábban, hiszen 2002-ben ezzel a névvel került állami elismerésre. Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk okán kellett az eredeti elnevezést megváltoztatni és a Saaten-Union új típusú névadásához igazítani. Kiemelkedő teljesítményében és tulajdonságaiban azonban semmi sem változott! Átlag feletti termőképessége rendkívül dinamikus vízleadással párosul. 2002-ben a koraiak átlagánál közel 1%-kal alacsonyabb szemnedvességgel takarították be, 2003-ban pedig csupán 1 hibrid mutatott nála jobb vízleadást a FAO 300-as éréscsoportban! A SUM 330 stabil, magas szárú hibrid, oldalra kihajló, igen nagy csövekkel. Elsősorban intenzív és félintenzív termőhelyekre javasoljuk, különösen oda, ahol kiemelt jelentőségû a szárítási költségek minimalizálása.





2004 tavaszán a Saaten-Union két olyan hibridet is bemutat, amelyek többcélú felhasználást, ill. új értékesítési lehetőségeket nyitnak meg a termelők előtt.



A STARDUR (FAO 330), ill. a SUM 490 (FAO 490) hibridek közös jellemzői ugyanis, hogy kiválóan alkalmasak élelmiszeripari alapanyag (gríz, liszt) előállítására. Elsősorban a kemény, üveges szemek, az egészséges érési folyamat, az intenzív sárga szín, a kitûnő úszási szám azok a tulajdonságok, amelyek átlagon felül alkalmassá teszik ezen hibrideket az élelmiszercélú feldolgozásra. Mind hazai, mind külföldi malmok vizsgálatai egyértelmûen megerősítették ezeket a pozitív tulajdonságokat. Míg a STARDUR egy igen korai betakarítást tesz lehetővé, addig a SUM 490 azok számára nyújt új lehetőséget, akik az eddigi ipari kukoricák szántóföldi termőképességével voltak elégedetlenek. A SUM 490 a minősítő kísérletek 3 viszontagságos éve alatt (2001-2003) ugyanis a hagyományos takarmány standardok termőképességét 3,7%-kal múlta felül!



További információk:

Saaten-Union Hungária Kft.

Tel./Fax: 74/566-055

e-mail: saaten@westel900.net

Tel.: (30) 9025-909

(30) 9984-762

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?