Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP)

Agro Napló
Az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program a Nemzeti Fejlesztési Terv része, segítségével érhetik el a magyar termelõk a Strukturális Alapok támogatásait. A Strukturális Alapok az EU regionális politikájának legfõbb pénzügyi eszközei.

Az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program prioritásai a következők:

·        Versenyképes alapanyag-termelés a mezőgazdaságban

·        Élelmiszer-feldolgozás modernizálása

·        Vidéki térségek fejlesztése

·        Technikai segítségnyújtás

Versenyképes alapanyag-termelés a mezőgazdaságban

Mezőgazdasági beruházások támogatása:

A támogatás céljai: a termelési költségek csökkentése, a termelés hatékonyságának növelése, a mezőgazdaság termelési szerkezetének korszerûsítése, a technológiai színvonal fokozása az állatjólét és a környezetvédelem érdekében, a termékek minőségének javítása, a hozzáadott érték növelése.

Támogatásban részesülhetnek:

Az állattenyésztést szolgáló építési beruházások: szarvasmarha-, setés-, baromfitenyésztést, juhászatot, házinyúl-, méh-, kecsketartást szolgáló új beruházások, meglévők felújítása, átalakítása, környezetvédelmi, állatjóléti és állathigiéniai feltételeknek való megfelelés miatti kiegészítő beruházások.

A növénytermesztést, kertészetet szolgáló építési beruházások: magtárak, raktárak, géptárolók, növényházak, feldolgozók, mûtrágya- és növényvédő szer tároló létesítmények.

Az új erő és munkagépek, technológiai és informatikai berendezések beszerzésének támogatása minden agrárágazatban: új erő- és munkagépek valamint technológiai berendezések, beleértve az önálló építéssel nem járó komplett öntözőberendezéseket, továbbá olyan informatikai berendezések és programok beszerzését, amelyek a gazdaságok eszközellátásának növelését, a technológiai színvonal emelését, valamint a termelésirányítás és a piacra jutás megkönnyítését szolgálja, támogathatók a mezőgazdasági gépek üzemeltetéséhez szükséges eszközök, így például duplafalú üzemanyag-tárolók beszerzése is.

Ültetvénytelepítési beruházások: ültetvények pótlásjellegû telepítése, ültetvények fajtaszerkezet változtatását, korszerûsítését eredményező újratelepítése, igazoltan meglévő felvevőpiacokat kiszolgáló bővítő jellegû telepítések.

Öntözési beruházások támogatása: gazdaságon belüli víztakarékos öntözési rendszerek kiépítése.

Meliorációs beruházások támogatása: vízháztartást szabályozó építmények, talajjavítás (legalább 6 éves tartamhatással), területrendezés építményei.

A támogatás mértéke a beruházás összes elszámolható költéségének a 45 %-a.

További támogatás a fejlesztések esetében:

·        Kedvezőtlen adottságú területeken: +10 %

·        Fiatal gazdálkodók esetében: +5 %

·        Fiatal gazdálkodók, kedvezőtlen adottságú területeken: +15 %

A támogatás maximális összege pályázatonként: 90 millió Ft, minimális összege 1 millió Ft.

A halászati ágazat strukturális támogatása:

Támogatásban részesülhetnek:

Akvakultúra, tógazdaságok és iparszerû haltermelő rendszerek építése, felújítása, halkeltetők korszerûsítése. Halfeldolgozók építése, bővítése, felújítása és korszerûsítése. Természetes vízi halászat fejlesztése. Promóció, reklám minőségbiztosítás kiépítése. Halászati termelői szervezetek támogatása. Innovatív technológiák bevezetése a haltenyésztésben.

A támogatás mértéke projektenként eltérő lehet, az összes elszámolható költség 46 %-ától 100 %-áig, összege: 1 millió Ft-tól 150 millió Ft-ig terjedhet.

Fiatal gazdálkodók induló támogatása:

Támogatásban részesülhetnek:

Gazdaság alapítása, a mezőgazdasági tevékenységhez szükséges létesítmények vásárlása, felújítása, korszerûsítése. Az átvett gazdaság termelési kapacitásának felújítása, korszerûsítése. Saját tulajdonba és használatba kerülő földterület vásárlása. Használatba kerülő földterület bérlete a gazdaság indításának évében. A termékek minőségét javító, nagy biológiai értékû alapanyagok beszerzése. A mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó szolgáltatás igénybevétele a gazdaság indításának évében. Az alapvető környezetvédelmi, állatjóléti, higiéniai követelmények megteremtése, javítása.

A támogatás felső határa 6.375 ezer Ft, amennyiben pedig a gazdálkodó szaktanácsadási szolgáltatást vesz igénybe az indítást követő három éven át, abban az esetben 7.650 ezer Ft értékhatárig emelt összegben igényelheti a fiatal gazdálkodó a támogatást.

Szakmai továbbképzés és átképzés támogatása:

Támogatásban részesülhetnek mezőgazdasági- és erdőgazdasági, halászati jellegû szakképzés szervezését folytató jogi személyek és jogi személyiség nélküli társaságok.

A támogatás mértéke:

A pályázat elszámolható költségének 90 %-a, az adott tanfolyam számlával igazolható, illetve hivatalos elszámolással indokoltan elszámolható költségeinek 10 %-át a képzésben résztvevőnek kell fizetnie (csak ezt az összeget kell fizetnie), speciális roma agrár képzések esetében 100 % a támogatás.

A támogatás maximális összege: Projektenként 90 millió Ft, a támogatás fajlagos értékének felső határa egy-egy tanfolyam résztvevőjére az összes elszámolható költségekből maximum: 100 ezer Ft/fő.

Az élelmiszer feldolgozás modernizálása

Mezőgazdasági termékek feldolgozásának és értékesítésének fejlesztése:

Támogatásban részesülhetnek a versenyképesség javítására irányuló fejlesztések és az ember és környezete biztonságát javító fejlesztések.

A támogatás mértéke 40 és 50% közötti, a minimálisan elnyerhető támogatási összeg 30 millió Ft, míg a legnagyobb adható támogatás 500 millió Ft.

Vidéki térségek fejlesztése

Vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítése:

Támogatásban részesülhet: az agrártevékenységek diverzifikációja, minőségi mezőgazdasági termékek marketingje, idegenforgalmi tevékenység fejlesztése, kézmûipari tevékenység fejlesztése.

Támogatás mértéke a fejlesztés költségének 50 – 65 %-a, minőségi mezőgazdasági termékek marketingje kollektív fejlesztés esetén 80 %-a.

Mezőgazdasághoz kötődő infrastruktúra fejlesztése:

Támogatásban részesülhet: Mezőgazdasági vízkészlet gazdálkodás megvalósítása kollektív beruházásban való megvalósítás esetén. A mezőgazdaság fejlődéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztése és korszerûsítése. Földterület fejlesztés, melioráció: pl. több termelő összefogásával megvalósuló meliorációs földúthálózat, út menti árkok és mûtárgyaik, talajcsövezés és létesítményei, felesleges utak megszüntetése, mezővédő erdősávok telepítése.

A támogatás mértéke a beruházás elszámolható költségeinek 50-85%-ában.

Támogatás minimális összege projektenként 500.000 Ft.

Falufejlesztés és -megújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségének megőrzése:

Támogatásra jogosultak: Meglévő épületek felújítása és fejlesztése helyi, több funkciós, a közösség érdekeit szolgáló céllal. Leromlott állapotban lévő, történelmi és építészeti értékeket hordozó településszerkezeti egységek, épületek külső és belső felújítása. Mûemléki, helyi védettség alatt álló és egyéb kulturális értéket hordozó épületek, építmények történelmi és régészeti értékek felújítása, új funkciókkal történő hasznosítása. Természeti értékek, táji elemek, kultúrtáj, történelmi táj rendbetétele, védelme, tájképmegőrzés, játszóterek, közösségi terek, közösségi használatú zöldfelületek létrehozása, felújítása, egységes településkép kialakítása.

A támogatás mértéke a projekt összes elszámolható költségének 50 – 85%-a, maximálisan elnyerhető támogatási összeg 60 millió Ft.

A cikk szerzője: Tamási Balázs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!