Nyílt napok Abdán

Agro Napló
A 2003. április végén tartotta a Fliegl Abda Kft jubileumi rendezvényét, mely méltán került a mezõgazdasági termelõk figyelmének középpontjába.

A céget és a magyarországi gyárat bemutató nyílt napok első napjára a nemzetközi szaksajtó munkatársait, köztük újságunkat látták vendégül, második napon a meglévő és potenciális partnereket hívták meg. A sajtótájékoztató helyszíne a nemrég átadásra került bemutatócsarnok volt, ahol „testközelből” lehetett a termékpalettát megtekinteni.

A gyárlátogatással fûszerezett elméleti és gyakorlati termékbemutatók, és az EU csatlakozás előtt kiemelkedő fontossággal bíró információk átadása profi, lelkiismeretes szervezői munkát igényelt. A rendezvényen részt vett a családi vállalkozás alapítója Josef Fliegl és gyermekei, akik a cég menedzsmentjét alkotják.

Josef Fliegl 1975-ben alapította a céget bajorországi Kastl-ban.

Az innovativ gondolkodásnak és a piac által igényelt termékadaptációnak köszönhetően a vállalat gyorsan fejlődött.

1991-ben Triptisben, 1993-ban Abdán, 1996-ban Tögingben hoztak létre üzemet, 1999-től pedig Kastl-t alkatrész forgalmazásra szolgáló kereskedelmi bázissá alakították.

Fliegl Abda:

A magyarországi gyáregység alapítása óta tapasztalható erőteljes fejlődés az egész Fliegl csoport számára döntő jelentőségû. Az abdai gyárban 1998-ban száz, 2003-ban kettőszáznegyvenöt főt foglalkoztatnak.

A forgalom növekedése is mutatja a dinamikus fejlődést; 1994-ben évi 1,4 millió euróról, 2003-ban 16,6 millió euróra nőtt, 2004-ben várhatóan eléri a 18 millió eurót.

A gyártás mellett a magyarországi telephely egyidejûleg kelet európai regionális kereskedelmi központként is funkcionál, hiszen itt történik a horvát, szlovén, román, szlovák piaci tevékenység koordinálása; 2003-ban a termékek 18%-a Szlovákiába, 11%-a Romániába, 7%-a Csehországba, 4%-a Bulgáriába és 3%-a Ukrajnába került értékesítésre.

A Fliegl termékkínálata:

A részben hazánkban, részben Németországban gyártott eszközök közül számos valódi slágertermékké vált. Különösen nagy az érdeklődés a billenős pótkocsik, szippantós kocsik valamint az univerzális, mobil keverőgépek iránt.

A Fliegl keverőgépei  sok-oldalú felhasználási lehetőségeikkel, robusztus, ugyan-akkor precíz kidolgozásukkal tûnnek ki. A keverőgépek tartálya kiváló minőségû acélból készül, széles méretválasztékban, többféle teljesít-mény-kategóriában készül - ezáltal is biztosítva, hogy a felhasználási céloknak leginkább megfelelő gép álljon rendelkezésre. Legyen szó akár építkezésről, ahol helyben kell nagy mennyiségû betont keverni, vagy kisebb állatfarmról, ahol állatok takarmányozását kell hatékonyan megoldani, vagy akár kertészetről, ahol például nagy mennyiségû komposzttal kell dolgozni- a Fliegl keverőgépeivel sok energia takarítható meg.

Az innováció egyik jeles példája a Fliegl által kifejlesztett letolókocsi, mely a mindennapi gyakorlatban a legtöbb feladatot jobban megoldja, mint a hagyományos pótkocsi.  A hagyományos billenős pótkocsi mezőgazdasági célú felhasználásánál egyes anyagok – pl. siló, trágya -, lerakása problémás, hiszen a billenés veszélye nagy. Ellentétben a hagyományos pótkocsikkal, a letolókocsi a rakományát hidraulikus rendszere segítségével üríti. Elsőként a plató mozgó része ( a padozat kb. fele csúszóplató) a homlokfallal együtt mozdul el, majd a csúszóplatón a homlokfal végigtol. Ez a megoldás tökéletesen biztonságos ürítést tesz lehetővé lejtős vagy laza talajon is, melyhez a széles nyomtáv is nagyban hozzájárul. Különböző kiegészítőkkel használható trágyaszóróként, takarmánykiosztó kocsiként, átrakókocsinként is. A letolókocsi legnagyobb előnye siló szállításakor mutatkozik meg, óriási raktérfogatán túl ( a legkisebb kocsi 25 m3 ) lehetőség van a siló tömörítésére is. Ezáltal a raktérfogat 40m3-re nő!

 

A hígtrágya szállítására, kijuttatására a Fliegl tartálykocsijai jelentenek hatékony megoldást, hiszen 1700-től 24 000 literes méretben, kívül- belül horganyzott acélkivitelben készülnek. A talaj közeli terítőegység 6-18 méteres, míg a talaj felszíne alá injektáló, „Garant” csigás terítőegység 2,5- 6 méteres szélességben alkalmazható. A Fliegl terítőegységeinek közös jellemzői, hogy a szerves trágyát egyenletesen és szabályozott mértékben, az EU normáknak megfelelően lehet a szabadba juttatni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!