Ez a csoda nem 3 napig tart! 30 éves a Fliegl magyarországi gyára

Agro Napló
A zord időjárás sem szegte a kedvét a közel háromezer látogatónak a Fliegl Abda Kft. 30 éves jubileumi találkozóján, amelyet Abdán rendeztek május közepén. A rendezvényt megtisztelte id. Josef Fliegl, aki 1975-ben alapította a gépgyárat a németországi Kastlban. Kezdetben a vállalkozás billenős és tartálykocsik gyártásával foglalkozott, a '80-as években Németország és Ausztria jelentették a fő piacot számára. Napjaink mérlege: 12 gyár világszerte, 9 saját értékesítő központ és 380 viszonteladó partner.

A magyarországi kapcsolat még a 80-as évek elején kezdődött betonkeverők gyártásával, majd egy évtized múlva, 1993 tavaszán id. Josef Fliegl aláírta a Rekard (egykori Mezőgép) telephelyének megvásárlásáról szóló szerződést. A gyárat Ifj. Josef Fliegl irányítására bízta, majd elkezdődött a sikertörténet. Rövidesen új üzemcsarnok épült, amely már egy magasabb technológiával ellátott, modern gyártási folyamatot eredményezett Abdán. Napjainkban, a 2022-es adatok alapján hazánkban a mezőgazdasági pótkocsik piacán vezető Fliegl közel 22%-os piaci részesedést tudhat magáénak. A 18 hektáros gyárterületen 48 000 négyzetméternyi épület foglal helyet, csak az utolsó 5 évben több mint 4,5 milliárd forint beruházást vittek véghez.

Joseph Fliegl

E nagy számok hallatán megkérdeztük, hogy mi a siker titka? Ackermann Tamás cégvezető szerint a siker egyik kulcsa a cég családi mivoltában keresendő, ugyanis a nagysága ellenére rugalmas és átlátható tudott maradni. A másik meghatározó elem a haszon visszaforgatása a folyamatos és tudatos fejlesztésekbe: Abdán az elmúlt 10 év innovációi magáért beszélnek: az Agro-Center bolt létrehozása, az első csőlézer megvásárlása, az automatizált magasraktár és porral festő üzem megépítése, a táblalézer beszerzése, az értékesítési épület bővítése, a szervízépület megépítése, valamint a legújabb beruházás, a Trumpf csőlézer beszerzése a gyártás egyre modernebbé válását és hatékonyabbá tételét szolgálják. Ackermann Tamás kihangsúlyozta: mérföldkő volt a gyár életében a 2015-ös év, amikortól háttérbe szorult a német piacra történő alkatrészgyártás és nagyobb hangsúlyt kapott a regionális központi szerep. Abdán jelenleg is a késztermékek gyártására koncentrálnak, és helyben szolgálják ki a hazai és a kapcsolódó szomszédos piacokat.

Ackermann Tamás

A magyar gazdák logisztikai láncából napjainkra már nélkülözhetetlenek a Fliegl által gyártott termékek és komplex megoldások, amelyek jól tükrözik a rendszerszemléletre épített gondolkodást. A mezőgazdaságot kiszolgáló szállítási, átrakási és kijuttatási feladatra gyártott gépeket eltérő méretekben és különféle igényre szabva hozzák piacra, továbbá a műveleteket megkönnyítő, hasznos kiegészítő eszközökkel szolgálják ki a gazdák igényeit. Széles választékban kínálják az univerzális letolókocsikat, a szerves szilárd és hígtrágya kijuttatására alkalmas pót- és tartálykocsikat, valamint cserefelépítményes pótkocsi-konstrukciókat. Megoldások állnak rendelkezésre nagybálák szállítására, önfelszedős cseretartályos szállításokhoz vagy alacsony építésű trailerek nagyméretű gépek mozgatására is.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!