2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyszerûsített területalapú támogatás

Agro Napló
A mezõgazdasági termelõk 2004. évben 293 milliárd Ft össz. értékû agrár- és vidékfejlesztési támogatást vehetnek igénybe, 58 milliárd Ft-tal többet, mint egy évvel korábban. A támogatások EU-forrásból, az EU-forráshoz társítható nemzeti kiegészítésbõl és hazai költségvetési forrásokból igényelhetõk.

A gazdálkodók 2004. évben egyszerûsített területalapú támogatás (SAPS) jogcímén Uniós forrásból (25%) és nemzeti kiegészítésből (30%) – az Euró és a Forint árfolyamának függvényében – 165-170 milliárd Ft vissza nem térítendő, közvetlen jövedelempótló támogatást igényelhetnek.

Mivel az EU közvetlen terület- és állatalapú támogatások kifizetésének időszaka
2004. december 1. és 2005. március 31. közötti időszakra kitolódik, a termelők kezdeményezésére a kifizetések egy részének a nemzeti kiegészítésből történő előrehozataláról kormányzati döntés született. Ennek figyelembevételével mindazok a regisztrált mezőgazdasági termelők, akik a 41/2004. (IV. 7.) FVM rendeletben meghatározott feltételeket teljesítették, földhasználat és állattartás meghatározott jogcímein: szántó-, gyep-, szőlő-, gyümölcsös terület után hektáronként 8 ezer Ft, anyatehén után 40 ezer Ft, anyajuh és –kecske után 1.600 Ft, igazolt tehéntejkvóta után 2 Ft/kg vissza nem térítendő támogatáshoz – országosan összesen 46 milliárd Ft-hoz – juthattak. Ennek alapvető feltétele volt, hogy a tartalmi és formai követelményeknek megfelelő támogatási kérelmet elkészítsék és legkésőbb 2004. április 30-ig benyújtsák a területileg illetékes FM Hivatalokhoz.

Az FM Hivatal által kiadott támogatási Igazolás birtokában a mezőgazdasági termelőnek döntési lehetősége van, hogy a támogatás 96%-át pénzügyi intézmény útján – május 15-ét követően – tehát május végén vagy júniusban előfinanszíroztatja-e, vagy legkorábban 2004. december 10-én az illetékes adóhatóságtól közvetlenül igényli.

Az Európai Bizottság a közelmúltban döntött arról, hogy Magyarország 2004. évben 4.355 millió hektár mezőgazdaságilag mûvelt földterület után 305,6 millió Eurót vehet igénybe. A hektáronkénti támogatás összege tehát 70,22 Euró, amely mellett a legfeljebb 30%-os mértékû nemzeti kiegészítés igényelhető, a meghatározott növénykultúrák (gabona, olajos-, fehérje-, rostnövények, stb.) és állatfajok egyedei után. Emellett mód és lehetőség lesz a 2004. évet érintő további mintegy 15%-os mértékû nemzeti kiegészítés igénybe vételére is.

A vonatkozó jogszabály, amely tartalmazza az egységes területalapú támogatás (SAPS) igénybe vételének általános és konkrét feltételeit, várhatóan április végén, május elején megjelenik. Az előzetes információk szerint a regisztrált mezőgazdasági termelők a területalapú támogatás igénybe vételéhez szükséges kérelmeket szankciómentesen, 2004. június 15-ig nyújthatják be az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Ezt követően további 25 napig még beadhatók a kérelmek, de ez esetben az igénybe vehető támogatás összege naponta 1 százalékponttal csökken.

A támogatás igényléséhez szükséges kérelmeket – a SAPS rendelet megjelenését követően – a gazdálkodóknak postai úton kézbesítik. Fontos feladat, hogy mindazok a termelők, akik még nem tettek eleget regisztrációs és földterület bejelentési kötelezettségüknek, illetve nem rendelkeznek még a FÖMI által elkészített és általuk is elfogadott egyedi blokktérképekkel, ezen hiányosságokat a lehető legrövidebb időn belül pótolják! Ehhez kérjék a területileg illetékes falugazdász segítő szándékú közremûködését.

A cikk szerzője: Varga Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egységes kérelem 2020

Egységes kérelem 2020

A korábbi években megszokott gyakorlat szerint idén is eljött az egységes kérelem beadási időszaka. Ami akár unalmas és egyszerű is lehet, de a körülö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!