Talajvédõ mûveléstechnológiát kiszolgáló gépfejlesztések útján az AGRIKON KAM KFT. Kiskõrös a MULCSKULTIVÁTOROKKAL és KOMBINÁLT LAZÍTOKKAL

Agro Napló
A TALAJVÉDÕ MÛVELÉS összetett gazdálkodási rendszer, amely az erõgép–munkagép–talaj kapcsolatában FÕ SZEMPONTNAK TEKINTI A TALAJ VÉDELMÉT, szerkezetének, mint élõ környezetnek a fenntartását.

FŐ SZEMPONTNAK TEKINTI A TALAJ VÉDELMÉT, szerkezetének, mint élő környezetnek a fenntartását.


Így biztosítható a termőhelynek, a termesztési körülményeknek legmegfelelőbb NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE a talajt kímélő, javító vagy fenntartó mûveléssel és eszközökkel, a GAZDÁLKODÁSI EREDMÉNYEK ROMLÁSA NÉLKÜL.
Az eddigi mûvelés során kialakult talajállapot nem alkalmas a szélsőséges időjárási viszonyok: (csapadékos, aszályos) időszak ártó hatásainak, gazdasági kárának csökkentésére.
Az EU-csatlakozás után a TÁMOGATÁSOK ELNYERÉSÉHEZ és az életben maradáshoz, A GAZDÁLKODÓKNAK, az országnak SZÜKSÉGE VAN OLYAN TALAJMÛVELÉSI ÉS VETÉSI MÓDSZEREKRE, azt kiszolgáló eszközökre, AMELYEK BIZTOSÍTJÁK A TERMESZTÉS SIKERÉT, A TALAJVÉDELEMET és a megélhetést. Az új irányzatok megkövetelik a talajvédő mûvelési eljárások alkalmazását hazánkban minél nagyobb területen.
A változatok közül – amelyek ezt az elvet vallják – ilyen a mulcstechnológia, amelyhez alkalmas eszközöket fejlesztett ki a cég. Az eredmény a Komondor mulcskultivátor gépcsalád, melynek egyik tagját az AGRO+MASEXPO 2003-ban vásári nagydíjjal jutalmazták.
A mulcs fogalma: mulcsnak tekintik a kultúrnövény (gyom) aprított szármaradványának a termőtalajjal összekevert rétegét, amely a talaj felszínén vagy a felszín alatt max. 10 cm-re alakul ki. A szervesanyag-tartalom 30–70% között váltakozhat, mûvelőeszköztől függően.

A mulcsréteg kialakításának környezetvédelmi és ökonómiai  jelentősége.


•  A szervesanyag dúsulása a gyökérzónában következik be (nem a 30–35 cm-es mélységben.
•  A kialakult „mulcspaplan” rétege védi a talajt a gyors kiszáradástól, a szél-, és vízeróziótól, árnyékolásával vízmegtartó gyomosodás gátló hatása van.
•  A mulcsba történő vetés esetén (tárcsás vetőgépekkel, vagy vetőkultivátorokkal) az előbbi előnyök a kultúrnövény fejlődése során hosszabb ideig állnak fenn.
•  A mulcstechnológiával menetszámcsökkenés érhető el = költségkímélés, talajkímélés
•  A mulcsréteget képző mûvelőeszközök az ekéknél nagyobb munkaszélességûek és területteljesítményûek, és kisebb energiaigényûek.
•  Hátránya: a növényi kártevők és gombabetegségek ellen használandó többletvegyszer-felhasználás, ill. a szervesanyag-lebontó mûtrágyák alkalmazása.
•  Összegezve: A mulcstechnológia talajvédelmet, mûvelésiköltség-
megtakarítást ad az alkalmazójának a többlet vegyszerfelhasználás mellett is. Az EU-tagországokban a forgatás nélküli, talajvédő mûvelést alkalmazók külön támogatást kaphatnak.
A többlet vegyszerfelhasználás költségét is beleértve a költségmegtakarítás a szántásos mûveléshez képest 25–30% lehet, a terméshozamok számottevő csökkenése nélkül.
Az AGRIKON KAM Kft. Kiskőrös marketingpartnere a Seed-Imex Kft. Kisbér évek óta gyakorolja ezt a technológiát, rendelkezik a mûvelési alapadatokkal és segíti a felhasználókat szakmai tanácsadással, bérmunkával és gépeink forgalmazásával. A különböző mûvelések gyakorlati adatai az alábbiak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készítsük fel talajainkat!

Készítsük fel talajainkat!

A fenntartható fejlődés két fontos alapeleme Magyarországon talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme, állagának megőrzése, sokoldalú funkciókép...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!