Ajánlások és tanácsok… A kalászos gabonák vetõgépeinek beállításához és üzemeltetéséhez

Agro Napló
A kedvezõ – a vegetációs idõszakban aránylag sok csapadékot hozó – idõjárás kalászos gabonáink rekord termését eredményezte. Ez az elõzetes becslések szerint, õszi búzából ~ 5,2 t/ha termésátlagot, összességében ~ 5,3 M.t. – jó minõségû – búzát jelent, ami jelentõsen meghaladja a tavalyi 2,9 M.t. búza mennyiségét.

Szinte ugyanekkora mennyiségben növekedett az (őszi és tavaszi) árpákból, valamint a rozsból betakarított termés mennyisége, ami a jövőre nézve újabb kihívást jelent a gazdálkodók számára. Előre tekintve, a következőkben az ezévi kalászosok vetéséhez, a sorbavető gépek beállításához és üzemeltetéséhez kívánunk ajánlásokat és tanácsokat adni.

A gabonavető gépek csoportosítása

A gyakorlatban ismert és az országban forgalmazott gabonavető gépcsaládok jellemző paramétereit, illetve a gépek lehetséges mûszaki megoldásait az 1. táblázatban foglaltuk össze.

Kalászos gabonák sorvető gépeinek főbb mûszaki jellemzői

1. táblázat 

Mutatók megnevezése

Mutatók értékei/lehetséges mûszaki megoldások

Jellemző paraméterek

Munkaszélesség

1,8 – 9,0 m (12 m)

Sortávolság

9,3 – 16,6 cm

Csoroszlyák száma

13-80 db (96 db)

A magtartály térfogata

300 – 3500 dm3 (4700 dm3)

A vetőgépek tömege

300 – 11200 kg

Teljesítményigény

22 – 220 kW

Fajlagos vontatási teljesítményigény

0,6 – 2,3 kW/csoroszlya

Üzemeltetési sebesség

8 – 12 km/h

Átlagos üzemi teljesítmény

~ 1,5 – 10 ha/h

Jellemző mûszaki megoldások

Traktorkapcsolat

függesztett, félig-függesztett, vontatott

Vetési módok

soros, sávos, teljes felületû

Csoroszlyatípusok

csúszó(késes), tárcsás v. ikertárcsás

Magadagolás rendszere

mechanikus

Magtovábbítás módjai

gravitációs, pneumatikus

Adagolási és elosztási módok

soronkénti adagolás és elosztás, vagy

központi adagolás, soronkénti elosztás

Adagolószerkezetek típusa

tolóhenger, bütykös henger, cellás kerék

Magtartály kialakítás (elhelyezés)

a vetőgépen teljes gépszélességben,

a vetőgépen központosítva,

külön kocsin v. mellső függesztésen központosított

Mélységállítási módok

mechanikus, kombinált (mech. + hidr.)

Vetőszerkezet meghajtása

talajkerékről,. körmös küllős-kerékről,

vagy elektromotorral

Nyomjelzők    – kialakítása

tárcsás v. ékes (lándzsa alakú)

                     – mûködtetése

mechanikus v. hidraulikus úton

Talajtömörítés/magtakarás módja

magnyomó kerék v. tömörítő kerék

egyenes rugós fogú v. villás magtakaró

A csoportosításból látható, hogy ebben a felosztásban normál sorbavető, direktvető és kombinált (magágykészítő + vető) gépekkel, kombinációikkal lehet találkozni. Ezen munkagépek többségében függesztett és féligfüggesztett kivitelben készülnek, de nagyobb munkaszélesség és gépkapcsolások esetében a vontatott gépek az irányadóak. A hazai gyakorlatban a soros, sorbavető gépekkel találkozhatunk, de a sávos és a teljes felületû vetési módok is ismertek. A vetőcsoroszlyák (tárcsás, ikertárcsás vagy csúszúcsoroszlya) kiválasztása mindig a bevetendő terület talajától függ, kötött talajokon és direktvetés esetén a tárcsás csoroszlyák (csoroszlya-párok) előnyösebbek, laza, könnyû talajokon a késes (csúszó) csoroszlyák is eredményesen alkalmazhatók. Valamennyi gabonavető gép mechanikus magadagoló rendszerrel rendelkezik, és a magadagolás soronkénti vagy központi adagolású, de soronkénti elosztású lehet. A gépek magadagoló szerkezete tolóhengeres, bütyköshengeres vagy központi adagolóelemes (cellás kerekes) megoldású, ahonnan a magtovábbítás gravitációs/pneumatikus úton történik a tárcsás/késes csoroszlyákhoz. A különböző vetőgépek vetési mélysége mechanikusan vagy kombinált (mechanikus + hidraulikus) módon állítható be. A gépek magtartályai a vetőgépen teljes szélességben vagy központilag (központosítva) vannak elhelyezve, de egyes nagyobb munkaszélességû gépeknél – pl. vetőkultivátorok – a központi magtartály a vetőgép elé kapcsolt (külön) kocsin, vagy a traktor homlokfüggesztésén található meg. A vetőmag tartályok feltöltése kézi úton zsákokból, homlokrakodóval konténerzsákokból, vagy csigás feltöltőkkel lehetséges.

Vetés előtti ellenőrzések, beállítások:

●   a vetőgépek mûszaki állapotának felülvizsgálata a vetés technikai megvalósítása lehetőségének (lánckerekek, hajtóláncok; talajkerék és lehajtása stb.) ellenőrzése;

●   vágó/nyitócsoroszlyák, magnyomó/tömörítő kerekek, és egyéb szerkezeti részek ellenőrzése;

●   a vetési sortávolság ellenőrzése, beállítása;

●   a pneumatikus magtovábbítású gépeknél a tömítetlenségek megszüntetése, a szükséges nyomás biztosítása;

●   mechanikus rendszerû gépeknél a magfelvétel és a magtovábbítás (a magkivetés) lehetőségének ellenőrzése;

●   a hidraulikus csatlakozások ellenőrzése, a hidraulikus rendszer mûködésének kipróbálása;

●   a magfajtához igazodóan – a kezelési utasításban foglaltak szerint – a kivetendő magmennyiségnek megfelelő gépbeállítások;

A vetőmagnorma meghatározása

A kivetendő mag mennyiségének (az un. vetőmagnorma) meghatározására több módszer szerint nyílik lehetőség. Őszi vetésû kalászosaink – a vetés szempontjából – főbb jellemzőit a 2. táblázatban foglaltuk össze.

Vetőmag jellemzők

2. táblázat

A növény

neve

Ezermag-tömeg

Hektáronkénti csíraszám

Vetőmag tisztaság

Vetőmag csírázóképesség

Vetési norma

(g)

(Mdb/ha)

(%)

(%)

(kg/ha)

Őszi búza

20-55

4,1-6,0

98-99

95-96

180-250

Rozs

30-35

4,0-5,0

98-99

95-96

140-150

Őszi árpa

40-45

4,5-5,0

98-99

95-96

130-150

A területegységre kivetendő magvak tömege a keléskor megkövetelt tőszám alapján:

Vm =  (kg/ha)

ahol: Vm = vetőmag mennyiség (kg/ha)

         Ták = tőállomány keléskor (db)

         Emt = ezermag tömeg (g)

         T = vetőmag tisztaság (%)

         Cs = vetőmag csírázó képesség (%)

A 2. táblázat adatainak megfelelően meghatározható a vetőmagvak használati értéke:

Hé =  (%) = 93,1-95,0 %

A kivetendő magmennyiség, egy másik módszer szerint:

(kg/ha)

ahol: Msz = a kilogrammonkénti magvak száma (db/kg),

vagy Vmm =        (kg/ha)

A területegységre kivetendő magvak száma:

Vmsz =  (db/ha)

vagy amennyiben a kilogrammonkénti magszám (db/kg) adott a kivetendő mag mennyisége:

Vmm =  (kg/ha)

Beállítási lehetőségek

A gabona vetőgépek beállítása függ a magféleségtől, a kivetendő magmennyiségtől, a kívánt vetésmélységtől, és az alkalmazott sortávolságtól.

●    A magféleség szerinti beállítás tolóhengeres vetőgépeknél az adagolóelem – tolóhenger – alatti fenéklemez és a tolóhenger aktív hosszának együttes beállításával biztosítható.

●    Bütyköshengeres vetőgépeknél ez elsősorban a megfelelő profilú adagolóelem(ek) beszerelésével, az alattuk lévő fenéklemez, ill. az adagolóelemek feletti tolózár együttes állításával végezhető el.

●    A magmennyiség szabályozása tolóhengeres vetőgépeknél elsősorban az adagolóelem – tolóhenger – mûködő hosszának szabályozásával, másodsorban a vetőtengely fordulatszámának változtatásával végezhető.

●    Bütykös hengeres vetőgépeknél ezzel szemben általában a vetőtengely fordulatszámának változtatásával végezhető a magmennyiség szabályozás.

●    A vetési mélység valamennyi vetőgépnél a csoroszlyára ható nyomóerő változtatásával szabályozható. A nyomóerő központilag hidraulikus úton, elemenként pedig az illető elem önsúlyán túl annak pótsúlyozásával, vagy a rugó feszítése, ill. lazítása útján szabályozható. A korszerû vetőgépeken a csoroszlya vonószárakat tartó közös gerendely(ek) hidraulikus úton történő elfordításával állítható be központilag a kívánt vetési mélység. Ezen túlmenően elemenként az egyes csoroszlyák terhelőrugóinak előfeszítésével végezhető az egyedenkénti mélységszabályozása.

●    Fontos megjegyezni, hogy a traktor – vagy a vetőgép mellső – kerekei nyomában haladó csoroszlyákra nagyobb terhelést kell adni, mint a többiekre, mert ezeken a helyeken – amennyiben nincs nyomlazító – a „keréktaposás” következtében előálló talajtömörödés miatt csak így biztosítható a kellő vetési mélység.

●    A megfelelő sorcsatlakoztatás érdekében a nyomjelző beállítása – az önállóan és a kapcsoltan üzemeltetett gépek esetében egyaránt – történhet a szélső sortól vagy a gépközéptől számítottan. A beállított érték – a vezetés módjától függően – vonatkozhat a traktor-középre, vagy a jobboldali mellső kerék közepére. A nyomjelző hosszát célszerû a vetési szélesség (a vetőgép) közepétől mérni. Ennek megfelelően a nyomjelző (NJ) távolsága a vetési szélesség közepétől mérve: NJ = S –  (cm);

ahol: NJ = a nyomjelző hossza a vetési szélesség közepétől mérve (cm);

         S = a vetési szélesség (cm) : a sortávolság x sorok száma;

         A = a traktor mellső kerekeinek nyomtávolsága (cm).

●    A mûvelőút (mûvelőnyom) automatika beállítása a gépkönyvben leírtak szerint. A vetőgép üzemeltetésekor a gépkezelők ügyeljenek arra, hogy a gép nem rendeltetésszerû (pl. meghibásodás, technológiai üzemzavar, stb. miatti) kiemelésekor a mûvelőút automatika (szabályozó egység) a tábla végi fordulót érzékeli – „ritmust vált” –, ezért annak visszaállítása és ellenőrzése szükséges.

●    A gépbeállítást minden esetben leforgatási próba kövesse, hogy a gépkezelők meggyőződjenek a vetőmag mennyiségének pontos értékéről.

A cikk szerzője: Komlódi István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

A Syngenta megújult őszi búza palettája

A Syngenta megújult őszi búza palettája

Az őszi búza termesztésének fontos feltétele, hogy megfelelő fajtát válasszunk. Felértékelődik az időjárási változásokra kevésbé érzékeny, minőségben...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58