A 2004. év nagyüzemi kísérleteinek tapasztalatai

Agro Napló
A DEKALB kukoricafajták nagyüzemi kísérleti hálózata az egyik legszélesebb adatbázison alapul, melynek célkitûzése a fajták teljesítményének korrekt bemutatása és a térségre szabott egyéni hibridajánlat.

A 130 értékelt kísérlet gyakorlatilag minden 10 000  ha kukoricaterületre nyújt térségi ajánlatot.

A kísérleteink értékelésénél a középpontba a fajták jövedelmezősége kerül. Természetesen az utóbbi évek időjárási ingadozása miatt kiemelkedő jelentőségû a termőhelyi és évjárati termésstabilitás.  Az egyéni hibridajánlathoz nélkülözhetetlen a termelők közgazdasági környezetének, mint a terményértékesítés lehetőségei, árai, valamint a szárítás költségeinek ismerete. A Monsanto az úgynevezett DEKALB® PROFIT KALKULÁCIÓS MODELLJÉVEL újfajta, komplex módon közelíti meg a fajtaválasztást, melyet a különböző előadásokon és személyes konzultációk során ismertet a partnereivel.

A 2004-es év ismét jelentős kihívások elé állította a kukoricatermelőket. Az elmúlt esztendő, aszályos meleg időjárása után az átlagosnál csapadékosabb és enyhén hûvösebb körülményekkel találkozhattunk. 2003-ban a fajták alkalmazkodóképessége, míg idén a termőképességük és a betakarításkori szemnedvességük határozták meg a jövedelmezőséget. Az utóbbi őt esztendő legmagasabb szárítási költségei terhelték a termelőket. Ennek megfelelően ismét fókuszba került a fajták helyes érésidejének megválasztása, különösen a bérszárításra szoruló termelőknél. A hazai körülmények között egyértelmûen a FAO 300-as éréscsoport fajtáinak preferálása biztosítja a legmagasabb jövedelmet és biztonságot.

A legkorábbi hibridek kiemelkedő szereplője a DK 391 stabilan magas termésével és gyors vízleadó képességével. A korai éréscsoportból kiemelkedett a DKC 4626, melyet rendkívüli potenciális termőképességének köszönhet. A DKC 3511 egy nagyon magas termésszint mellett a legkorábbi hibridek után takarítható be. A DEKALB® vezérhibridje, a DK 440 a száraz esztendőkben mutatott teljesítménye után a csapadékos körülmények között is jó szemnedvességgel és magas terméssel tette le a névjegyét. A középérésû és késői csoportban a DK 471, DK 527, DKC 5211, DK 537 magas terméspotenciál mellett lehetővé teszi a különböző betakarítási időpontok tervezését. A FAO 400 csoportban egy új DEKALB®-csillag született DKC 5143 néven. Ez a hibrid nyerte mind az aszályos 2003., mind a csapadékos 2004. év nagyüzemi kísérleti termés versenyét. A 2004. évi profit kalkulációs modellünkben az 5 legjövedelmezőbb hibrid: DKC 3511, DKC 4626, DK 440, DK 391, DKC 5143.

A DEKALB® portfolió fajtái az aszályos esztendőben tanúsított termésstabilitásuk és alkalmazkodóképességük után a csapadékos esztendőben mutatott termőképességükkel, valamint az adott körülmények mellett mutatott kedvező betakarításkori szemnedvességükkel járultak hozzá a lehető legnagyobb jövedelem eléréséhez. Mindemellett a széles fajtaválaszték lehetőséget teremt a nagyobb területen gazdálkodók számára a biztonságos, a különböző időjárási és munkaszervezési körülményekhez való alkalmazkodáshoz.

Kollégáink mindenki számára készséggel adnak az igények alapján személyre szabott hibridajánlatot a pár hektáros területtől egészen az ezer ha feletti kukoricaterületekig.

Köszönetet szeretnénk mondani a DEKALB®-kísérletek beállításában részt vevő termelő kollégáknak áldozatos és értékes munkájukért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03