Vulcan Folyékony NPK termékcsalád

Agro Napló
Ilyen magas műtrágyaárak mellett nem lehet 400–500 kg/ha NPK-val és nitrogénnel indítani a repcék és a kalászosok termesztését. Ha úgy spórolunk, hogy kevesebb szilárd indító műtrágyát teszünk ki, annak súlyos terméskiesés lesz a következménye. Álljunk át folyékony, és összetett hatóanyagú szerves termésnövelőre!

Szervetlen hatóanyagok

A Folyékony NPK család alapja a magas tápanyag- és cukortartalmú vinasz–melasz keverék. Ez azonban kevés nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz, ha csak néhány 100 liter/ha dózist juttatunk ki. A Vulcan Folyékony NPK-ban a nitrogénmennyiséget UAN-nal, karbamiddal vagy ATS-sel emeljük. A foszfortartalmat foszforsavval, a káliumot pedig oldott kálisó formával növeljük. Mikroelemekből nagy mennyiségben adunk hozzá cinket, molibdént és közepes mennyiségben bórt.

Szerves hatóanyagok 

A vinasz–melasz keveréke nagyon magas szárazanyagt-artalmú termék. Mivel a cukorrépa „szedte” össze a benne levő hatóanyagokat, ezért felfoghatjuk egy koncentrált növényi „hígtrágyának” is. A hatóanyagok közül jelentős a kálium-, a nitrogén-, az aminosav-tartalma, de közel 40-féle makro-, mezo-, mikro- és nyomelem is fellelhető benne. A magas cukortartalma tápanyagbomba a talaj hasznos élőlényeinek, így javítva a talaj biológiai aktivitását.

Bontani a szárakat, körforgásban tartani a tápanyagokat

Az elmúlt 15–20 évben talajainkat az olcsóbb műtrágyák használatával táp anyagokkal töltöttük fel. Most, amikor minden input anyag ára az „egekben”, érdemes lenne ezekből is használni. Nagyon sok tápanyag marad még a lebontatlan szár- és gyökérmaradványban is, amiket felvehetővé kellene tenni. Ha magas cukor- és aminosavtartalmú szerves anyagot juttatunk ki, akkor a talajaink sokkal gyorsabban regenerálódnak. Évről évre javulni fog a tápanyag-szolgáltató, a vízbefogadó és -szolgáltató képességük. Lekötött tápanyagok válnak felvehetővé, a talajok művelhetősége pedig könnyebbé.

Folyékony NPK használatával sokkal egyenletesebb lesz a kelés, majd a bokrosodás.

Melyik NPK-t válasszuk?

Általában az alap Vulcan Folyékony NPK-t elegendő 500 liter/ha dózisban kitenni. Aki több NPK-t akar kijuttatni, annak a Turbó NPK-t javasoljuk, 400–450 liter/ha mennyiségben. Akik pedig a nitrogént külön tudják kijuttatni vagy a folyékony PK-hoz adagolni, azok a Turbó PK-t válasszák, és 300–400 liter/ha mennyiséget alkalmazzanak.

Sokat tudunk spórolni!

Egy kamion szilárd műtrágya ára most több, mint 10 millió forint + áfa. Ez 100 hektárra elegendő, ha közepes dózisban juttatjuk ki. Ugyanezt a területet folyékony NPK-ból két kamionnyi mennyiséggel tudjuk megoldani, aminek ára kevesebb, mint 5,5 millió forint + áfa. Vagyis, a folyékony NPK jóval olcsóbb és még eredményesebb is az indulás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
2+1 lombtrágya akció

2+1 lombtrágya akció

A lombtrágyázás lehet jó technológia, amivel tonnákkal többet is termelhetünk, és még a költségeinket is alacsonyan tarthatjuk. A 2+1 akciót azért csi...

Vulcan Keserűsó akció!

Vulcan Keserűsó akció!

A keserűsó nem más, mint magnézium-szulfát, amely a kijuttatás után látványos hatást fejt ki és nagyon hasznos is. A magnézium fokozza a növény fotosz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02