2024. július 19. péntek Emília

Új csúcshibridek a Syngenta Express®-toleráns napraforgó-kínálatában

Agro Napló
A fejlődés soha, sehol, még a nemesítésben sem állhat meg, mivel a környezet, amelyben élünk folyamatosan változik. A folyamat, amelyet klímaváltozásnak is nevezünk egyre gyorsul, ezért egyre nagyobb kihívásokkal, szélsőségekkel kell szembenézniük a termelőknek. A nemesítőknek is gyorsítani kell a folyamatot, amelyet szerencsére a tudomány fejlődése támogat.

Mit érdemes tudni a Sureli HTS-ről?

A Syngenta legújabb linolsavas Express®-toleráns hibridje, mely csúcstermésre és kiugró olajtartalomra képes. Már a 2020-as évben a kísérleti sorokban is nagyon ígéretesnek mutatkozott. Egészséges, jól reagálja le a kezdeti vízhiányt, majd a túlzottan sok csapadékot is. A tányér mérete, termékenyülése sokat sejtetett és a végén nem is okozott csalódást, hiszen a NÉBIH posztregisztrációs kísérleteiben 2020-ban első helyen végzett, ahol még kódszámmal (NX92357) szerepel (1. ábra).

Az IKR Agrár Kft. kísérleteiben is kiválóan szerepelt, ahol szintén vezette a linolsavas Express®-toleráns szegmenst (2. ábra).

A Sureli HTS rendkívül magas terméspotenciálja mellett olajtartalomban is kimagasló (3. ábra). A magas olajtartalmáról közismert Sumiko vezeti a mezőnyt, de a többi Syngenta hibridnek sem kell szégyenkeznie.

A Sureli HTS és a szintén magas olajtartalmat produkáló Suvango HTS az Express®-toleráns gyomirtás technológia hibridjei. Különösen előnyös ott a termesztésük, ahol mezei acattal fertőzöttek a területek, de bárhol megállják a helyüket.

Mit érdemes tudni a Suvango HTS-ről?

A magas olajsavas szegmens Express®-toleráns hibridje. Olajtartalma a legjobbak közé tartozik, de terméspotenciálja sem marad el a legjobbaktól. Betegség-ellenállósága kiemelkedő a fóma, szklerotínia és a verticillium ellen.

A szklerotínia már közismert nálunk, de a másik két kórokozó csak most kap teret a klímaváltozás miatt. Számolnunk kell velük is, ezért is fontos, hogy az újabb hibridek az újabb kórokozók ellen már belső védelemmel rendelkezzenek.

Termőképessége a magas olajsavas szegmensben kiemelkedő,  az elmúlt évi fejlesztői kísérletek alapján a szegmensében szereplő versenytárs hibridekkel szemben is versenyképes (4. ábra).

Érdemes élni az újabb választási lehetőségekkel, hogy a kedvezőtlen környezeti változásokkal szemben is felvegyük a versenyt a sikeres napraforgó-termesztés érdekében.

Express® a FMC bejegyzett védjegye. Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Szeleczki Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bemutatjuk a P64LE137-et

Bemutatjuk a P64LE137-et

A Pioneer® megújuló ExpressSun® linolasavas napraforgóhibrid kínálatának újabb terméke a P64LE137, teljes körű Protector® Szádor és Protector® Peronos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?