2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Rapid vetéstechnika II.

Agro Napló
A Rapid vetõgépeken alkalmazott további teljesítménynövelõ tényezõ – a vetésidõ jobb kihasználtsága miatt – a kevesebb számú töltési leállás.

Ezt a célt szolgálja a vetőgépek hatalmas magtartálya, ami pl. a 4 m munkaszélességû Rapid Super mechanikus változat esetén 4 m3,  közel 40 q  vetőmagot jelentve, míg pl. a 6 m-es pneumatikusnál ez 3,6 m3. A gép önsúlya (nagyméretû magtartály, mûvelőeszközök) és a nagy munkasebesség méterenkénti kb.  40 LE vonóerőt igényel. Könnyen és gyorsan állíthatjuk be a kivetendő vetőmag mennyiségét, ami egyes típusoknál már számítógép (monitor) segítségével történik. A vetőgépek két kivitelben, mechanikus (3 és 4 m-es kiviteleben) és pneumatikus
(4, 4,5, 5, 6 és 8 m-es kivitelben) állnak rendelkezésre.
A mechanikus kivitel esetén sûrûsoros vetés estén is a legprecízebb soronkénti magelosztást kapjuk, akár 1 kg hektáronkénti dózis alatt is. A ritkasoros vetés gyorsan és egyszerûen állítható a tartályon kívülről.
A pneumatikus géptípus esetén a vetőmagot a Fenix vetőegység juttatja a légáramba,  ami egy továbfejlesztett Accord rendszerû vetőelem, elődjénél sokkal egyenletesebb magadagolással. A mûvelőút-kialakítás rendszere olyan, hogy soronként változatlan  tőszámmal vet  a mûvelősáv kialakítása közben is.
Mindkét géptípus elérhető kombi változatban is, ami a vetéssel egyidejû, pontos dózisú mûtrágyakijuttatást tesz lehetővé, minden második sorba, általában a vetési mélység alá 2-3 cm-re.

A vetés kivitelezése során a 12,5 cm-es sortávolságba, keskeny sávban történő vetéssel nagyon jó tenyészterületet biztosít a növényeknek. A precíz magadagolás lehetővé teszi pl. mák vetését is. A mûvelőeszközök használatával a talaj-előkészítés során mûveletszámot takaríthatunk meg, ami a költségtakarékos technológiák fontos ismérve. (Talajmunkáját jól minősíti, hogy  gazdálkodók esetenként üres vetőgéppel talajmunkát végeznek.) Egyes esetekben pl. tavasszal jó minőségû őszi szántást követően első mûvelettel a vetőmagot is a talajba juttathatjuk. Nem elhanyagolható tulajdonsága a mûvelőeszközöknek a mechanikai gyomirtás lehetősége, ami a vetéssel egyidejûleg segíti elő a kultúrnövény növekedését a gyomokkal szemben. Megfelelő talajfelszín, és gyomborítottság esetén lehetőség van direktvetésre is, pl. zöldtrágya vagy talajtakataró növények vetésére (búzatarlóba mustárvetés), sőt egyes esetekben pl. napraforgó-betakarítást követően, ha a taljállapotot alkalmasnak találjuk, lehetőség van a búza direktvetésére is. Bármelyik vetési módban a vetés lezárásáról megfelelően gondoskodik a fúvott gumiabroncsú tömörítő keréksor, ami a gép teljes súlyával tömörít. A kerekek mérete biztosítja, hogy laza és nedves körülmények között is egyenletes talajfelszínt kapunk, a gép nem hagy mély barázdákat a talajon.

Néhány lehetőség a Rapid vetőgépek technológiába illesztésére:

Tavasszal:

  • vetés közvetlenül a szántásba, a gépen lévő mûvelőeszköz sor alkalmazásával    (talajegyenetlenség max. 10-15 cm lehet)
  • minimális előkészítés külön menetben, pl. Väderstad Rollex, Rexius simító/hengerek használatával (Crossboard-simító + Crosskill-gyûrûvel)
  • hagyományos technológiai sorba való beillesztés, vetés hagyományos vetőgépként
  • direktvetés kipusztult fővetés után (pl. repce után fû)                           
  • elgyomosodott területen vetés, vetés utáni gyomirtással

Nyáron:

  • tarlóvetés a gép mûvelőeszközének lehetőség szerinti alkalmazásával

Ősszel:

  • vetés jó minőségû szántásba (csak gabona)
  • vetés hagyományos, csökkentett menetszámú előkészítés után (pl. 1-2 sor tárcsa)
  • direktvetés (több tényező kedvező megléte esetén  pl. napraforgó, kukorica, cukorrépa, szója  után)

Fontos tanácsok!

  • A vetőgép munkája jobb minőségû, ha a talaj tömörebb.
  • Erősen gyomos, szármaradványos területen száraz időben lehetőleg tömörítés után vessünk.
  • Nedves, csapadékos időben a tiszta, kevéssé szármaradványos magágy az ideális.
  • Nagy egyenetlenségek esetén (mély keréknyomok, barázdák) mindig végezzünk talajfelszín-elmunkálást
  • Aprómagok vetése előtt célszerû a talajt tömöríteni.

VÄDERSTAD Kft. • 2483 Gárdony, Szabadság u. 1.
Telefon: 22/570-280 • Fax: 22/570-282
Kalmár Tibor 20/3939-640 • Garamvölgyi József 20/9654-742
Kovács Gábor 20/5233-242 • Kuhinkó Gábor 20/9441-484
Püski László 20/4554-296

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mivel, mit és hogyan

Mivel, mit és hogyan

A tavaszi munkálatok elindultak. A műtrágyázás az eső előtt nagy ütemben folyik, így a vetések hengerezése, gyomfésűzése is. A szántott földeket simít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!