Segítség a 4 tonnás terméshez - Atonik napraforgóban

Agro Napló
A termesztési költségek növekedésével a biztos megtérüléshez egyre magasabb termésátlagokat kell megcélozni a szántóföldi növénytermesztésben. Nincs ez másképpen a napraforgó esetében sem. Egyre többször hallani, hogy a technológia összeállításánál cél a 4 tonna feletti termésátlag elérése. Ehhez már sok tényező adott, a modern talajművelő eszközöktől kezdve a nagy termőképességű fajtákon át a hatékony növényvédő szerekig. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt években a napraforgó termesztéstechnológia. Vannak azonban területek, ahol még mindig van lehetőség a technológia fejlesztésére. Melyek is ezek, és hol van az Atonik helye ezekben?

Ha van növény, amelyről el lehet mondani, hogy szinte „mindent kibír”, akkor az a napraforgó. Jól tolerálja az időjárási anomáliákat is, és legtöbbször az olyan, nem túl szerencsés technológiai beavatkozásokat is „kinövi”, mint pl. a vegyszerperzselés. Azt azonban nem szabad elfelejteni, az, hogy a növény esetleg nem produkál látványos tüneteket, vagy netán nem pusztul ki, nem jelenti azt, hogy a termésben mindez nem fog visszaköszönni. Itt érkeztünk el az Atonik biostimulátor felhasználásnak első lehetséges időpontjához, a gyomirtás időszakához. Ebben az időszakban az Atonik stresszoldó hatását tudjuk kihasználni, ami akkor is „működik”, ha a kijuttatását a tünetek megjelenését követően végezzük el, de akkor is, ha pl. gyomirtó készítménnyel együttesen használjuk. A fenti hatás azon alapul, hogy az Atonik fokozza a kezelt növény fotoszintetikus aktivitását, „felpörgeti” az életfolyamatokat, ezzel összefüggésben növeli a tápanyagfelvétel intenzitását. Amennyiben a károsítás, illetve a tünetek megjelenése után permetezzük ki, segít a napraforgónak a stresszhatás leküzdésében, hamarabb jut túl a növény a stresszelt állapoton. Ilyen célú felhasználásnál az engedélyezett közép és felső dózis, azaz 0,75–1 l/ha kijuttatását javasoljuk. Amennyiben a gyomirtással együttesen használjuk az Atonikot, akkor a stresszhatás bekövetkezésének az esélyét csökkenteni tudjuk, vagy teljesen el is tudjuk kerülni annak kialakulását (1. kép). Ilyen felhasználás esetén az alsó és közép dózis, azaz 0,5–0,75 l/ha készítmény felhasználását javasoljuk. Vizsgálataink szerint attól nem kell tartani, hogy ilyen esetekben romlana a gyomirtó készítmény hatékonysága, az Atonik a legkisebb mértékben sem befolyásolta azt.


1 kép: az Atonik hatása a gyomirtó szerrel együttesen kijuttatva

A következő felhasználási lehetőség az Atonik számára a napraforgó reproduktív szakaszának kezdetekor adódik. Ebben a nagyon fontos – R1-es – periódusban dől el a végleges tányérméret, ilyenkor történik a vacokkezdemény differenciálódása. A növénynek ebben az állapotában ért stresszhatások már közvetlen módon befolyásolják a termés mennyiségét. Ha bármilyen hatás miatt (hideg, csapadékos időjárás, vegyszerperzselés, erős tápanyaghiány stb.) a csúcsrügy-differenciálódás folyamatában zavar támad, az számos problémát okozhat a későbbiekben, pl. akár az oldalelágazások megjelenését is.


2. kép: az R1 szakasz

A következő lehetőség az Atonik termesztéstechnológiába való beillesztésére a csillagbimbós állapotban való felhasználása. Ez is az egyik „klasszikus” kijuttatási időszak, talán ekkor kerül legtöbb alkalommal alkalmazásra. Az Atonik terméskötődésre kifejtett hatását már régóta ismerjük, tudtuk eddig is, hogy kedvező hatása van pl. a pollensterilitás mérséklésére, tudtuk, hogy a pollen csírázása és a pollentömlő növekedése lényegesen gyorsabban megy végbe a kezelt növényeken, mint a kezeletleneken. Ezek közvetlen oka azonban csak a közelmúltban, génszinten végzett vizsgálatok során derült ki. Az Atonikkal történő kezelés során számtalan génszakasz aktiválódik a növényekben. A legnagyobb számban azok a génszakaszok aktiválódtak, amelyek a virágzat differenciálódásáért, a virágzás szabályzásáért, a terméskötődésért felelősek. Ennek is köszönhető, hogy az eltérő körülmények és évjárati hatások dacára az Atonik stabil termésnövelésre képes, akár többéves összevetésben is. Különösen jó hatást érhetünk el, amennyiben lomb-
trágyákkal együttesen juttatjuk ki (lásd a diagramot). Ennek oka, hogy bár a kezelés hatására növekszik-növekedne a növény tápanyagfelvétele, de az különböző hatások miatt sok esetben korlátozott, amit lomb-
trágya adásával nagyrészt kompenzálni tudunk.


Az Atonik hatása a termésmennyiségre (2013. 3 vizsgálat, eltérő helyszíneken)

Az Atonik nem tartalmaz növényi hormonokat, így egy tenyészidőszakban több alkalommal is használhatjuk a nélkül, hogy bármiféle mellékhatás kialakulását kockáztatnánk. Különösen érdemes megfontolni a vetőmag-előállítás során való felhasználását (3. kép), ahol külön előny a 0 napos munkaegészségügyi várakozási idő. A készítmény nagy előnye még, hogy keverhetőségi szempontból „kellemes” partner, így kicsapódás vagy hatáscsökkenés veszélye nélkül keverhető gombaölő, vagy rovarölő készítményekkel.


3. kép: az Atonik hatása vetőmag-előállításban

Meggyőződésünk, hogy az Atonik további lehetőséget biztosít arra, hogy a napraforgó termesztéstechnológiáját továbbfejlesszük. Természetesen nem csodaszer, de ha „megtanuljuk” használni, közelebb visz minket a 4 tonnás terméseredmény eléréséhez.

Somos Ferenc, Arysta Magyarország Kft.

A cikk szerzője: Somos Ferenc

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szklerotínia a termés vámszedője!

A szklerotínia a termés vámszedője!

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megje...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?