2024. május 5. vasárnap Györgyi

Elkéstünk?

Agro Napló
Legalább is késésben vagyunk. Nagyon nehezen fogalmazódik meg, hogy milyen is legyen a magyar búza. Addig pedig, amíg fogalmi (értem alatta: minõségi mutatókkal meghatározottan védjegyezve) szinten nincs, a piacon szinte nem is létezik.

Esetleges az értékesítése és hiába jobb a minősége, ha ezt nem mi fogalmazzuk meg, az értékében rejlő hasznot más fogja zsebre vágni.



Az idei fajtabemutatókon az értékesítés problémaköre és a búza minőségének a meghatározása központi téma volt. Akkor még nem tudtuk, hogy milyen időjárás jön ránk. Az első esőknek még örültünk, és a hozam oldalon ez segített is, mert végül is elégedettek lehetünk a terméseredményekkel, de a minőség oldalon biztos, hogy veszteségeket szenvedtünk el. Itt-ott közel fél éves csapadékmennyiséget kapott a jó esetben még lábon lévő érett búza, de sok volt a dőlt gabona is.



Más szemszögből nézve a „nehéz” évek mindig jók a kiválasztásra, szûrésre.

Jól jöhet a gyakorló gazdásznak is, ha összeveti az elmúlt 3 év fajtánkénti eredményeit. A minden évjáratban jól teljesítő fajtákra bizton lehet számítani a következő években.



Az éppen egy tucat éve folyó kísérletsorozat ilyen formában úgy látszik, hogy megszakad. Kevesebb helyen és kevesebb fajtával folytatódik, ami a fajták teljesítménye közötti különbséget még mutatja, de adott helyre, ahol nincs kísérelt, legfeljebb interpolálni lehet.



Közreadjuk tehát az államilag elismert őszi búza fajták ez évi terméseredményét és a legfontosabb agronómiai tulajdonságaikat tartalmazó táblázatainkat.



Magyarázatra szorul, hogy a helyenkénti terméseredmény táblázatokban néhány helyen nem szerepel adat.



A III. éréscsoportban az Mv Walzer fajtának három helyen hiányzik a terméseredménye szervezési okból eredően.



A többi esetben a fajtára jellemzőnél sokkal kisebb termést mértünk (dőlés, vihar kár…?), ezeket az értékelésből kizártuk, így a fajtaátlag korrigált értékkel jelenik meg.



Végül is az elvetett kísérleteket egy hely kivételével értékelhető módon betakarítottuk, s a vizsgált fajták átlagtermése 6,95 t/ha.



Többrétû és fajtasoros elemzés helyett néhány megállapítást mégis tehetünk a jó termést nyugtázó megállapításon túl.

    • A kalászoláskor még meglévő, átlagosan is 11 napos különbség „összemosódott” aratásig.
    • Az egyes éréscsoportok fajtaátlaga között kicsi a különbség.
  • A legbőtermőbb 10 fajta között (Buzogány, Mv Regiment, Flori 2, Mv Hombár, GK Csongrád, Gaspard, Róna, GK Rába, GK Kapos és Ukrainka) mind a három éréscsoport és két minőségi kategória képviselteti magát.

A GK Kapos a késői éréscsoportban a javító kategóriában kapott állami elismerést, de a tavalyi minőségvizsgálatok inkább a megbízható malmi búzák közé sorolják. Terméseredménye így is figyelemre méltó.

    • Átlagosnál jobb állóképességgel 12 fajta szerepelt. Ebből 5 található a termésrangsorba szedett első 10 fajta között.
  • Télállósági értékszáma egy fajtának gyengébb az átlagostól (és az ismert és elvárható kiváló értékûnél), s ez tükröződik a terméseredményben is.

Minden évben vizsgáztak eddig a legújabb állami elismerést kapott fajták is. Ez évben közülük hét fajta szerepelt a kísérletekben. Közöljük leírásukat három éves vizsgálat alapján, melyet a friss eredmények vagy megerősítenek, vagy módosítanak.

A cikk szerzője: Kovács Sándor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A ragadó idő foglyai

A ragadó idő foglyai

Becsapja magát az, aki nem veszi tudomásul a változást, aki megszokásból cselekszik. Az elmúlt év árnyékából értékelve 2023 egy igazán nehéz év lesz....

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!