2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

Szilárd szerves sav alkalmazások baromfitakarmány esetében

Agro Napló
A baromfik esetében többféle alkalmazási területe is lehet a szerves savas készítményeknek. A szemes termények tartósításakor és az itatóvízben alkalmazott savtermékekrõl már olvashattak e lap hasábjain, viszont kevesebb szó esett arról, hogy milyen hatást várhatunk a takarmányba juttatott szilárd készítményektõl.

A takarmánysavanyítók alkalmazása a baromfitakarmányokban is hasznos, mivel a proventriculusban és a begyben nem elegendő a fiatal állatok savtermelése a káros mikroorganizmusok kivédése ellen. Így a patogén baktériumok az alsó bélszakaszba juthatnak, ahol megfelelő körülményeket (semleges pH, tápanyagok) találnak a szaporodáshoz. A patogén baktériumok számának erőteljes növekedése az ürülék és maga az állat kontaminációjához vezet. Az alacsony pH a pepszinogén aktív pepszinné történő átalakulásához is szükséges. Az alacsony pepszinaktivitás csökkenti a takarmányfehérjék emésztését, ami ahhoz vezet, hogy emésztetlen fehérje kerül az alsó bélszakaszba s ez hasmenéses megbetegedésekhez vezet.

A baromfitakarmányok esetére Bolifor AS 2500 S készítményünk javasolható, amely hangyasavat, NH4-formiátot ás nátrium-formiátot tartalmaz, kovaföld vivőanyagon.

A készítménnyel alapvetően kétféle hatást lehet elérni:

  • a takarmány higiéniás állapotának javulását,
  • a hozamfokozást, s így az antibiotikumos hozamfokozók kiváltását.

Takarmányhigiéniai hatás
A takarmányhigiénia javulása elsősorban annak köszönhető, hogy a fő hatóanyag, a hangyasav szelektív mikrobagátló hatással rendelkezik, s így megakadályozza többek között a Salmonella sp., E. Coli és Campylobacter sp. elszaporodását a takarmányban és megelőzi a patogén baktériumokkal való újbóli szennyeződést (lásd táblázat).



A táblázatból kitûnik, hogy a leggyakrabban erre a célra alkalmazott szerves savak közül a hangyasavból jóval kevesebb mennyiségre van szükség ugyanazon hatás eléréséhez, a többi savhoz viszonyítva.

Állategészségügyi és hozamfokozó hatás
A készítményben jelenlévő hatóanyagok különleges, kovaföld vivőanyagon vannak megkötve. Ebből a szabad sav fokozatosan szabadul fel, aminek az a következménye, hogy a hatás nagymértékben érvényesül a bélcsatornában is (takarmánysavanyítóként hat az állatok gastrointestinalis traktusában).

A bélcsatornában felszabaduló szabad hangyasav (ugyanúgy, mint a takarmányban) elpusztítja a káros mikroflórát (1. ábra), ugyanakkor a hasznos baktériumokra (pl. tejsavbaktériumok) nincsen gátló hatással, sőt közvetve (a konkurens flóra elpusztításával és a pH csökkentése által) elő is segíti azok fejlődését.

A kovaföld vivőanyag – eredeti élettani szerepe és szerkezete miatt – önmagában is kedvező hatású, mivel megköti a gastrointestinalis csatornában a káros metabolitokat, mint például az ammónia, aminok, enterotoxinok és semlegesít egyes mikotoxinokat (pl. aflatoxin) is.

Összefoglaló:

  • BOLIFOR AS 2500 S-sel végzett kísérletek során baromfihizlalás esetében jobb növekedést és takarmányértékesítő-képességet, tojóállományok esetében pedig nagyobb tojástermelést tapasztaltunk,
  • a készítménnyel történő kezelés jobb emésztéshez, és a proteinek, aminosavak, illetve foszfor kedvezőbb retenciójához vezet,
  • a készítmény csökkenti a pH-t és a takarmány pufferkapacitását,
  • antimikrobiális hatást fejt ki a takarmányban és a bélrendszerben, takarmánysavanyítóként hat a gastrointestinalis csatornában,
  • megelőzi takarmányban a káros mikrobák (szalmonella, E. coli, Campylobacter) elszaporodását, illetve az újrafertőződést,
  • könnyen kezelhető, csökkentett szaghatású termék; az ember egészségére ártalmatlan.

Ajánlott dózis
Alapesetben 3–6 kg/t, de szalmonellával fertőzött takarmány csíramentesítéséhez 10 kg/t szükséges.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a Tisztelt Olvasónak e termékünk, örömmel állunk rendelkezésére további információkkal, és legjobb tudásunk szerint igyekszünk válaszolni a felmerülő kérdésekre.

A cikk szerzője: Karnóth Joris

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?