2024. április 29. hétfő Péter

A New Holland magyarországi nagykövete

Agro Napló
Kovács Bálint hűséges típus – vállalkozását családjával virágoztatta fel, és a munkagépek terén sem szeret változtatni. Hosszú évek óta dolgozik New Holland gépekkel, máig sem csalódott bennük. Olyannyira elkötelezett a márka mellett, hogy két évvel ezelőtt
a New Holland magyarországi nagykövete lett.


Merre találjuk a térképen Kovács Bálint gazdaságát?

Pátyon lakunk, ott található a gazdaság központja. A 600 hektárnyi területet több településen osztottuk fel Páty közelében. Vannak kis és nagy parcelláink egyaránt, végzünk szántóföldi művelést a környéken, Zsámbékon, Telki közelében például.
A legnagyobb parcelláink 50 hektáros területek. De művelünk kisebb részeket is, 27 hektáron gyümölcsösünk van, ahol őszibarackot termesztünk.

Állattartással nem foglalkoznak?

Korábban tartottunk tojós tyúkokat, az új uniós normák miatt viszont ma már nem érné meg, ezért ezzel a tevékenységünkkel felhagytunk.

Többes számban beszél – kik a segítői? Családi vállalkozásról beszélhetünk?

Igen. Tulajdonképpen két családi vállalkozást vezetünk – a feleségem és én. Ahogyan neki is, nekem is van tulajdonrészem a hatszáz hektáron. De a gyerekeink is segítenek. Mindketten úgy nőttek fel, hogy a gazdálkodás az életük része, nem is volt kérdés, hogy ők is erre a pályára lépnek. Viktória lányom kertészmérnöknek tanult, növényvédő szakember lett belőle. Három éve elnyerte a fiatal gazda pályázatot, ennek köszönhetően most önálló vállalkozást vezet a férjével, szántóföldi permetezéssel foglalkoznak. Időközben megszületett az első unokánk is, a kislány augusztusban lesz két éves.

A fiam úgyszintén megmaradt a családi örökségnél, sokat segít a vállalkozásunkban. Aranykalászos technikus minősítő képzést végzett, szeretnénk, ha ő is indulna a fiatal gazda pályázaton, és később önálló vállalkozást indítana. Egyszerre élünk és dolgozunk együtt, mégis, ők már a saját útjukat (is) járják.

Miben segítenek a gyerekek? Milyen tevékenységet végeznek ezen a nagy területen?

Búzát, kukoricát, napraforgót termelünk. A Gyermelyivel 15 éve van szerződésünk, a kukoricát, amit takarmányként hasznosítunk és a napraforgót, amiből olaj készül kisebb dealereken keresztül értékesítjük.

A területet meg is kell művelni, ehhez pedig jó gépek kellenek.

Természetesen, elengedhetetlenek hozzá. Egyértelművé vált ez már 1998-ban is, amikor földművelésbe kezdtem. Akkor léptem ki a pátyi szövetkezetből, ahol a szarvasmarha ágazat vezetője voltam. A feleségem már 1988-ban vállalkozóvá lett, tíz évvel később én is úgy döntöttem, hogy a saját lábamra állok. Ekkor azonban még csak egy MTZ traktorom volt, úgyhogy hamar körvonalazódott,  hogy komolyabb munkagépekre lesz szükségem. Egy olyan traktort kerestem, amely nemcsak jobb teljesítményt nyújt, de kényelmes, és az ára is kedvező. 2001-ben találtam rá a New Hollandra, amikor megvettem az akkor bemutatott 860-as kombájnt. Azóta sem csalódtam bennük.

Hol találkozott először a New Holland termékekkel?

Érdekesen indult a történetünk (nevet). Budapestre utaztam, a Mezőgazdasági Szakkiállításra, 1997-ben. Megbízható márkát kerestem, ami hosszú éveken át a „társam” lesz a munkában. Több céget felkerestem, többek között az egykori IKR-t is, de először nem foglalkoztak velem. Panaszt tettem, és másnap felkeresett Szűcs Tamás, a vállalat akkori igazgatója. A kapcsolatunk azóta is töretlen – nem csak a régi, az új kollégákkal is. Az Agrotec Magyarországnak pedig a tavalyi tulajdonosváltás óta vagyunk a partnerei. A cégen belüli változások ellenére maradtunk az Agrotec-nél, hiszen a főbb munkatársak ugyanazok maradtak, akikkel korábban már kialakult ez a bizalmi viszony.

Olyannyira, hogy azóta már a cég magyarországi nagykövete is lett. Miért Önt választották?

A pontos okokat nem tudom, csak sejtéseim vannak. Mivel a gépek nagyon jól teljesítettek nálam, ezért másoknak is a New Hollandot javasoltam. Ők sem csalódtak, és a környéken egyre több lett a márka gépe. Sőt, egy idő után Pátyon már minden gazda New Holland vezérgépet használt. A környéken tehát megugrott a New Holland gépek iránti érdeklődés, ez a tény is segíthetett abban, hogy a forgalmazó
Agrotec-nél, akkor még IKR-nél is a figyelem középpontjába kerültem.

Pályázott erre a pozícióra?

Nem, váratlanul is ért a dolog. Csomagot kaptam, ami a nagyköveti kártyát, és a kitűzőt tartalmazta. Emellett pedig egy leírást, ami azt mutatta be, mivel is jár, ha valaki a New Holland magyarországi nagykövete lesz.

Mik ezek pontosan?

Állandó vendége lehetek a hazai és az európai kiállításoknak, minden újdonságról nagyon hamar értesülök. Sőt, minden új fejlesztésű gépet kipróbálhatok. Ha új traktort, vagy kombájnt vásárlok, előtte részt vehetek az utolsó vizsgálatokon, mikor a gép lejön a gyártósorról. Mivel rengeteg eseményen jelen vagyok és jól ismerem a gépeket, referenciaként is számíthatnak rám. Saját tapasztalatom segít abban, hogy minél több érdeklődőhöz hitelesen juttassam el a cég jó hírnevét.


Miért jobbak a New Holland gépei a konkurencia gyártmányainál?

Többek között azért, mert megbízhatóbbak. De rengeteg extrával is fel vannak szerelve, amik nagyban megkönnyítik a munkát. Így full extrás kombájnokkal dolgozhatunk. Itt például GPS-rendszerrel van ellátva a gép, ami ma már nélkülözhetetlen a jó munkához. A hevederes járószerkezet sem minden kombájn sajátja, a New Hollandnál ez is elérhető. A biztonság úgyszintén nagyon fontos, ezért számít, hogy a motorteret folyamatosan sűrített levegővel tisztítja a berendezés. Összkerékmeghajtású a gép, ráadásul hozam- és nedvességmérővel is egyaránt rendelkezik.

Lehet, hogy ezek az extra berendezések elsőre költségesnek tűnnek, de hamar visszahozzák az árukat. Megéri beruházni.

Alkatrészeket is tőlük vásárol?                                                 

Természetesen. Az alkatrészellátás évről évre jobb a térségben, bármit keresek, tudnak segíteni. Ha épp nincs raktáron, akkor is segítenek, hamar hozzájutok a kívánt alkatrészhez. A szervizhálózatuk szintén kiváló, az ott dolgozókban tökéletesen megbízom. Igaz, olyan sokszor nem találkozom velük, hiszen – mint már azt említettem – megbízható gépekről beszélünk, ritkán történik bármiféle meghibásodás.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősít és fejleszt a New Holland

Erősít és fejleszt a New Holland

Különleges online bemutatót tartott a New Holland, amelyen a cég szakértői az üzleti stratégiájukon és a 2021-ben megjelenő gépújdonságaikon kívül a m...

Középpontban a gépkezelő!

Középpontban a gépkezelő!

A New Holland fejlesztéseinek középpontjában mindig is a gépkezelő állt. Pontosabban megfogalmazva az az alapelv, miszerint a lehető legjobban meg kel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!