„Több ezer bála minimális karbantartással, fél kézzel, gazdaságosan” – Zalában elválaszthatatlan a New Holland az állattartástól

Agro Napló
Hatalmas a nyomás az állattartó telepeken a mostani gazdasági környezetben. Reménykedés helyett csak ott lehet kézzelfogható cél a nyereség fenntartása, ahol olyan erőgép húzza a bálázógépet, ami maximális termelékenységet biztosít minimális ráfordítási igény mellett.

Az ökölszabály ilyenkor a „minél egyszerűbb, annál megbízhatóbb” elve, de vajon tényleg muszáj fapados mezőgépet választani a műszaki stabilitáshoz a takarmánykészítésben? A Zala megyében húsmarhatartásból és növénytermesztésből élő Kotnyek család szerint akik New Holland gépekkel dolgoznak, azoknak biztosan nem! Két Roll-Belt New Holland bálázógépükkel több ezer bálát készítettek bármilyen hiba nélkül. A működtetés feladatait pedig gyakorlatilag egyetlen joystick felügyeletén túl 100%-ban leveszi a vállukról az új fokozatmentes váltóval szerelt New Holland T6 traktoruk.

Az állattartásban bizonyított költséghatékony zöldgépsorokról, valamint az azokat most már gyárilag precíziós gazdálkodáshoz felkészített New Holland traktoraikról kérdeztük a család tagjait.

„Beleülsz a traktorba, ráakasztod a bálázógépet és meg sem állsz 1500 báláig néhány karbantartással” – T6 AutoCommand New Holland traktor plusz Roll-Belt 150 körbálázó

Kotnyek István Molnári térségében építi családi gazdaságát a 2000-es évek óta. A tevékenység ma már két lábon áll, 140 hektár a növénytermesztésé fiaival, Mártonnal és Mátyással közösen dolgozva. Agyagos, erősen kötött földeken, valamint a Mura partjának fekete talajain terem meg a búza, kukorica, szója és az állattartáshoz takarmányt nyújtó lucerna. A másik lábat a húsmarhatartás adja, ami jelenleg 70–100 állatos állományt jelent a piacon az egyik legkeresettebbnek számító Limousin fajtából. A gazdálkodó szerint ugyan vidéken felnőve gyermekkorától kezdve ismerte és szerette a mezőgazdaságot, de mint fogalmazott, abban a rendszerben a tsz-ek mellett vállalkozásról, saját gazdaságról még csak nem is álmodtak. Végül, hosszú évek külföldön végzett munkájával megszerzett tőkével, 2005-2006 környékén vásárolt földterülettel mégis valóság lett mindez.

A mesterség ugyan nem, de ahhoz a gépek jócskán átalakultak a mezőgazdaságban az évek során, így a gépesítést a fiatalabb generációból fia, Mátyás viszi a családban. A fiatal mezőgazdász bevallása szerint a mezőgépválasztás titka, hogy válasszunk olyan márkát, amiben kellő erő van a talajtípussal és a domborzati viszonyokkal elbánni, az erőgép után pedig olyan munkagépet kapcsoljunk, amivel az kényelmesen dolgozik. Ezzel időben, ráfordításban is az optimumon lehetünk.

A New Holland traktorokkal, bálázóval Kotnyek Mátyás szerint mindez adott, ráadásul „a kékkel” egy jobb váltó vagy egy extrákkal szerelt kabin is kisebb árcédulával érhető el, mint a konkurenciánál.

„Az országban a New Holland az egyik legkeresettebb márka, a környékünkön is dolgoznak vele ismerős nagygazdaságokban, így elkezdtünk utánakérdezni. A gazdatársaktól egyértelműen az jött vissza, hogy szervizhálózattal, alkatrészellátással, megbízhatósággal a hivatalos magyar márkakereskedőtől, az AGROTEC Magyarország Kft.-től vásárolva semmi gond.”

 Az állattartó telepek korszerűsítéséhez éppúgy volt elérhető forrás, mint a precíziós gazdálkodáshoz, így a gazdaság élt a lehetőséggel, hogy gyakorlatilag használtgép-árban szerezzék be az új gépeiket.

„Most, hogy mind az új New Holland T5 és T6, mind a Roll-Belt 150-esünk dolgozik, látszik, hogy jó döntést hoztunk.”

A New Holland gépekkel végzett munka előnyeinek megértéséhez Kotnyek Mátyás szerint a legegyszerűbb megnézni azt a versenyelőnyt, amit náluk az új T6.180 AutoCommand traktoruk jelent a New Holland Roll-Belt 150-tel összekapcsolva.

Profi bálázás felesleges költségek nélkül: New Holland Roll-Belt 150 bálázógép

Akár 2,3 méteres munkaszélesség, az elődöknél 20%-kal nagyobb áteresztőképesség, kettős tömörítő rendszer, amivel a tömörebb bálák az időjárásnak is jobban ellenállnak. A 4 strapabíró, vulkanizált gumihevederrel és 5 bálakamra-görgővel dolgozó Roll-Belt 150-es körbálázókon van mit dicsérni. Kotnyek Mátyás szerint viszont a sor elejére a gondtalan munkaórák kívánkoznak, amiket a gépek elnyűhetetlensége biztosít a tulajdonosoknak.

„Ez már a második New Holland Roll-Belt bálázónk, az előző használtan érkezett a gazdaságba és 18 000 báláig jutott bármilyen meghibásodás nélkül. Műszakilag kifogástalan gép, a kötelező szervizeken túl 3-400 bálánként lezsírozzuk, ellenőrizzük a csapágyakat, amivel a teendők végére is értünk. Évente 1500 bálát készítünk így, ezért amikor a pályázati forrásokkal a használt gép beszámítása felett minimális önrésszel lehetőségünk volt vásárolni egy vadonatújat, gondolkozás nélkül megtettük.”

Kotnyek Mátyás szerint ekkor még azt a kényelmi pluszt, amit a New Holland bálázó az IntelliBale teljesen automatizált bálakészítés funkciójával jelent a kezelőnek, még nem is említettük. Igaz, ennek kiaknázásához kellett egy új New Holland traktor is.

New Holland T6.180 AutoCommand: élmény vele a gazdaságos takarmánykészítés!

A New Holland T6-os univerzális traktorok nem véletlenül váltak meghatározó mindenessé 145–180 LE között a magyar gazdaságokban. 6,8 literes, 6 hengeres, hengerenként 4 szelepes, STAGE V NEF motor, 50 km/óra haladási sebességre képes terhelés alatti irányváltóval szerelt fokozatmentes váltó, 7864 kg-os emelési kapacitás, 3 darab elektrohidraulikus vezérlésű szeleppel szerelt hidraulika. Mindez ott van abban a modellben, ami a Zala megyei gazdaságban dolgozik.

Kotnyek Mátyás szerint azonban legalább ilyen fontos, ami a fülkében várja a gépkezelőt. Bár a mezőny ott is erős: légkondicionált, rugózott kabin, szervokormány és a deluxe kivitelű ülés, a legfontosabb az a leegyszerűsített munkavégzés, amit az IntelliView IV érintőkijelző és a CommandGrip vezérlőkar biztosít.

„Egy T6 New Holland traktor fokozatmentes váltóval radikálisan leegyszerűsíti a bálázást. Tökéletesen összehangolható az erőgép a bálázóval, így az IntelliBale funkciót használva egy-egy bálánál nem kell kuplungozni, fékezni, kigurítani. Elég az automata váltón visszahúznom a kart, minden automatikuson megtörténik, a joystickon van gomb a bálakamra nyitásához is. Ha a rendszer megállt, előre nyomom a kart és haladok tovább. Egy egész estés műszak 300–400 bálája után így nem holtfáradtan szállunk ki a gépből. Beleülsz a traktorba, ráakasztod a bálázógépet és meg sem állsz 1500 báláig. Ideális páros a takarmányozásban.”

A kezelőnek a félautomata váltó is hatalmas kényelem: New Holland T5 Dynamic Command

A bálakészítés előtt a gazdaságban Pöttinger gépekkel vágják, mozgatják a lucernát. A sorban találunk egy 3 méteres NOVADISC függesztett kaszát, egy 670-es HIT rendterítőt és egy 6 méteres TOP rendképzőt is. Ezekkel a T6-os mellett egy New Holland T5 DC traktor dolgozik Molnáriban, amiből Kotnyek Istvánéké már gyári félautomata váltóval elérhető modell a 110–140 LE tartományban. A gép 3 sebességcsoporttal rendelkező, csoportonként 8 fokozattal bíró duplakuplungos Dynamic Command sebességváltóval hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és továbbfejlesztett automata funkciókat ígért a gazdáknak. Kotnyek Mátyás szerint ezek teljesültek is.

„2022 májusában érkezett meg hozzánk az új New Holland T5 DC traktorunk, és gyakorlatilag minden létező feladatra befogtuk: szója és kukorica alapkezelése, szálastakarmány-betakarítás, soraljművelés, pótkocsihúzás. Ehhez nálunk kiválóan bevált a Dynamic Command kivitel – a joystickon rengeteg olyan funkcióval, ami a mindennapi munkához kell. Itt is tartományokat vált a kezelő, mint egy ElectroCommand váltónál, de ezeken belül találni félautomata fokozatot is, ami talajmunkáknál, pótkocsizásnál jelentős könnyebbség. A fogyasztása jó a gépnek, a kötelező szervizelésen túl jelentős teendőnk nem volt vele. Amire szükség volt, azt pedig az AGROTEC Magyarország gyorsan megoldotta. Jó szívvel ajánlom mind a gépeket, mind a partnerséget más gazdálkodóknak is!”

 

Költséghatékonyan előállított, kiváló minőségű bálákkal növelné gazdasága jövedelmezőségét? Bízza a feladatot a New Holland körbálázókra és New Holland traktorokra a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től:

www.agrotec.hu/kapcsolat

www.agrotec.hu

www.facebook.com/agrotecmagyarorszagkft

www.instagram.com/agrotecmagyarorszag

www.youtube.com/channel/UCKcm8uFFHQNMCjBRjCIraVA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősít és fejleszt a New Holland

Erősít és fejleszt a New Holland

Különleges online bemutatót tartott a New Holland, amelyen a cég szakértői az üzleti stratégiájukon és a 2021-ben megjelenő gépújdonságaikon kívül a m...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!