2024. április 29. hétfő Péter

A Magyar Kwizda programja a szõlõ táplálására és növényvédelmére

Agro Napló
Napjaink gazdasági helyzetében igen kiélezett harc alakult ki a piaci versenyképesség megõrzéséért, ez alól nem kivétel a szõlészeti-borászati ágazat sem. Az egyre erõsödõ konkurenciaharcban az alapvetõ célunk és egyben eszközünk, hogy a jó minõség mellett jól realizálható hasznot termeljünk.

A jövedelmező szőlőtermesztés két meghatározó összetevője az okszerû növényvédelem és a növénytáplálás. Ennek együttes hatékony alkalmazása tette rendkívül sikeressé a Magyar Kwizda Kft. „Táplálunk és Védünk” programját. Ez a program a növényt helyezi a középpontba, annak élettanához harmonikusan igazítja a növényvédelmi és növénytáplálási eljárásokat.

A szőlő gombabetegségei elleni védelem gerincét a peronoszpóra és a lisztharmat alkotja. A kórokozók fejlődésének üteme, a fertőzés mértéke az időjárás szigorú függvénye.



A peronoszpóra esetében probléma a megkésett védekezés, hiszen ha a gomba rajzó spórái bejutnak a növény belsejébe, akkor a sejt közötti járataiban a növényvédő szerektől már védett helyzetben vannak. Ekkor már csak magasabb költségszinten tudunk védekezni. A gomba csírázó rajzóspórakori állapota, illetve a növénybe történő behatolás időpontja a hatékony és gazdaságos védekezés időszaka, amikor nagy felületaktivitású, kontakt hatóanyagú szerrel indíthatunk ellentámadást. Az Indofil® M-45 mankoceb hatóanyag-tartalmú gombaölő szer kiváló felületaktivitással rendelkezik, mely nagy hatékonyságot kölcsönöz a terméknek, e mellett kíméletes a növény fiatal hajtásaival szemben. Az elmúlt években sok helyen előfordult, hogy a kedvezőtlen, csapadékos időjárás nem tette lehetővé az optimális időpontban történő megelőző védekezést. Ilyenkor szükségszerûvé vált, hogy a már kialakulóban lévő fertőzést a növényen belül blokkoljuk, és egyben preventív védekezést is adjunk. Ekkor alkalmazhatjuk nagy eredményességgel a Kupfer Fusilan® WG nevû gombaölő szert, melynek cimoxanil lokálszisztemikus hatóanyaga gátolja a növénybe jutott gomba fejlődését, és a réztartalmú kontakt hatóanyaga egyben megelőző védelmet biztosít. Az említett hatóanyagokkal szemben nem alakul ki rezisztencia. Nyáron, amikor az időjárás nem igazán kedvez a peronoszpóra fertőzésnek, akkor kontakt réztartalmú készítmény is képes a veszélyes szint alatt tartani a fertőzést. A Champion® 2 FL kontakt hatású folyékony rézhidroxid készítmény, mely a legkiválóbb fedési és tapadási képességgel rendelkezik ebben a hatóanyag családban.



A primer lisztharmat-fertőzés az áttelelő rügyekből indul. Ezért korán el kell kezdeni ellene a védekezést, hogy járványszerû megbetegedés ne alakuljon ki. Ekkor még kiválóan tudunk védekezni a kontakt kén hatóanyagú készítményekkel, mint pl. a Cosavet® DF termékkel. Ha a lisztharmat-fertőzés előrehaladottabbá válik és megjelenik a levélzeten a „penészgyep”, akkor a hatásos védekezés módja a kontaktszisztemikus blokk alkalmazása. A levél felületén lévő hidrofób lisztharmat gombafo-nalak meggátolják a permetlé jó terülését, ami lefedési problémákat okoz, a kontakt kén azonban leperzseli a gombát a levél felületéről, így utat nyit a szisztemikus hatóanyag számára, hogy az célzottan, a fertőzés helyén fejthesse ki kurratív hatását. A blokkba kontakt szerként a Cosavet® DF terméket illeszthetjük be. Mivel szemcsemérete optimális, nem perzseli meg növényünket. Felszívódó szerként a Domark® 10 EC készítményt javasoljuk alkalmazni, ami nagyon gyorsan felszívódik a növény vegetatív részeibe, eljut az új hajtásokba is, és hosszan tartó belső védelmet biztosít. A felszívódó blokkal történő permetezést legalább három alkalommal ismételjük meg a biztos hatás érdekében.

A Magyar Kwizda ismertetett növényvédelmi megoldásai az integrált termesztésbe beilleszthetőek.



Az okszerû növénytápláláson belül a levéltrágyázás nagymértékben hozzájárul, hogy az ültetvényünk a lehető legnagyobb termésmennyiséget a legjobb minőségben nevelje ki.



A Wuxal® Ascofol mikroelemekben és természetes növekedés-szabályozó anyagokban gazdag barna tengeri alga kivonatból készült levéltrágya (2,5% N + 1,25% K + mikroelemek + növényi hormonok /pl. citokinin, gibberellin, auxin/). A szőlő fiatalkori hajtásnövekedési szakaszától a virágzás kezdetéig alkalmazva természetes növényi hormontartalma révén növeli a stressztûrő képességet, serkenti a sejtképződést, amely a termés minőségét és nagyságát is pozitív irányba befolyásolja, mikro-elem tartalma javítja a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.



Virágzáskor alkalmazzuk a Wuxal® Boron (10,8% N + 13,5% P + 9,5% B + mikroelemek) lombtrágyát, hiszen virágzáskor a legfontosabb mikroelem a bór, aminek nagy szerepe van a megtermékenyítés folyamatában, segíti a terméskötődést, emellett hatással van a növény légzésére, párologtatására és cukorszállítására is. Bórhiányra utal a szőlőnél a madárkás fürt.



A Wuxal® Kombi Vas speciális szőlő levéltrágya (16% N + 32% K2O + 3% MgO + 1,6% Fe + mikroelemek). Használatával elkerülhetjük a vashiányra jellemző kisárgulásos tüneteket, káliumtartalma elősegíti a cukor szállítását és felhalmozását a szőlőben, magnéziumtartalma gyógyszer a fürtkocsánybénulás ellen, nitrogéntartalma pedig elősegíti a mikroelemek beépülését.



A Wuxal® Magnézium (12% MgO + 0,3% B + 1% Mn + 0,7% Zn + 5,6% S) nagy töménységû levéltrágya a magnéziumhiányos tünetek (kocsánybénulás) megelőzésére és kezelésére.



A Kwizda „Táplálunk és Védünk” programja jó kondícióban lévő, egészséges, a betegségeknek jobban ellenálló szőlőültetvényt eredményez, mellyel kiküszöbölhető a túlzott, indokolatlan növényvédelmi ráfordítás, növelhető a hozam, s mindezek által növelhető a nyereség.

A cikk szerzője: Mészáros Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!