Szigorodnak a környezetvédelmi elõírások - Fokozódó kereslet várható a korszerû gabonaszárítók iránt

Agro Napló
A gyártókat és a forgalmazókat már megcsapta a nagy üzlet lehetõségének szele – hiszen 2007 után környezetvédelmi szempontból már tilos lesz felületi porforrásként üzemelõ gabonaszárítókat telepíteni. Mindez kedvez az új, korszerû szárítógépek gyártóinak, forgalmazóinak.

A mezőgazdasági szaksajtót lapozgatva a közelmúltban 32 gabonaszárító forgalmazó céget számoltam meg. A gépkínálatban szerepelnek angol, argentin, dán, finn, francia, magyar és német gépek is. Ember legyen a talpán, aki eligazodik ebben a kavalkádban.

Ha valaki ismeretlen márkákkal próbálkozik, azt rendkívül komoly meglepetések érhetik. Kisebb baj, ha a megvásárolt szárítógép teljesítménye elmarad az ígérttől, vagy energiafelhasználása meghaladja a mûszaki adatok között feltüntetett értéket. Rosszabb esetben a felépített szárítógép egyenetlenül szárít (az egyik ürítés túl száraz, a következő pedig túl nedves anyagot produkál), a termény így nem lesz eltartható, a gép a szárítási funkciót nem teljesíti megfelelően.

A hazai sajátosságoknak leginkább azok a szárítógépek felelnek meg, amelyek a miénkhez hasonló természeti viszonyok és hasonló növényi kultúrák termesztése mellett már jól vizsgáztak, amelyeket ilyen viszonyok között évtizedeken keresztül gyártottak és fejlesztettek, és kiváló mûszaki tulajdonságaik miatt mind a gyártás országában, mind  egyéb vezető mezőgazdasági termelő országokban jelentős mértékben elterjedtek.

Meg kell említenem, hogy a klimatikai és a termelési szerkezetben fennálló eltérések és különböző termelési szokások miatt ezeket a géptípusokat is jelentős munkával kellett és lehetett adaptálni a magyarországi viszonyokra.

Mindezeket figyelembe véve véleményem szerint a mi feltételeinkhez kevésbé illeszkedik egy angol, argentin, dán, finn, olasz, spanyol, svéd gép. Termelési viszonyaink leginkább a francia és dél-német klimatikus és agronómiai körülményekkel azonosíthatóak.

Erről a vidékről származik két nagyszerû gépcsalád. A STELA szárítógépek, amelyekkel Magyarország szinte minden megyéjében nagy számban találkozunk, és amelyekből az elmúlt 10–12 évben mintegy száz darab épült az országban, kiváló példát mutatnak arra, hogy a következetes, folyamatos fejlesztés és a minőség iránti elkötelezettség miként ölt testet egy termékcsaládban.

Az idei évben épül meg Kótajban az új XN STELA sorozat első 32 t/h (kukoricából 25%-ról 15%-ra történő szárítás esetén) teljesítményû szárítógépe.

A gép szekciói teljes egészében alumíniumból készülnek, az elmúlt évek tapasztalatai alapján megváltoztatott méretezéssel és légtechnikai rendszerrel. Jelentőset lépett elő a szabályzás: az FRA 450 érzékelője nem a maghőmérsékletből számolja át a feltételezett nedvességtartalmat, hanem a radarhullám terjedési sebességének mérése elvén szabályoz.

Ezt a szabályzási módszert már kipróbáltuk. Mûködésének pontosságára jellemző, hogy SGS-mérések szerint Zichyújfaluban több, mint tízezer tonna betárolt kukorica nedvességtartalmának szélső értékeit 12,8% és 13,5% között tartotta. Hidason 7000 tonna kukorica átlagában ez az érték 13,5 és 14% között változott.

Mintegy három éve van a piacon a STELA cég másik jelentős újítása, az Universal 25 típusú mobil, gyorsan felállítható szárítóberendezés.
Ennek fő előnye, hogy energetikai és teljesítmény paramétereit figyelembe véve mutatói megegyeznek a STELA telepített-stacionáris szárítóberendezés mutatóival. Ugyanakkor ennek a gépnek a készre szerelése a gyártóüzemben történik meg, és már előszerelt állapotban kerül kivontatásra a végfelhasználóhoz. Rendkívül gyorsan és egyszerûen üzembe állítható, 10 t/h teljesítményével (kukoricából 25%-ról 15%-ra történő szárítás esetén) egy közepes gazdaság ideális szárítógépe lehet.

Tekintettel a mobil kivitelre a géphez viszonylag egyszerû lízingfinanszírozót találni, és ugyancsak a mobil kivitel miatt – a szárítógépek között egyedülállóan – viszonteladási értékkel is rendelkezik. Legfőbb előnye azonban a gyorsaság. Nagyberénybe szeptemberben szállítottunk ilyen gépet, amelyik ugyanebben a szezonban már tízezer tonna kukoricát szárított le. Ugyanez a Nyírlövőn vagy a Kapolyon telepített gépről is elmondható.

A vevői megelégedettséget mutatja, hogy ebből a berendezésből – immár három éve – rendszeresen évi 5–6 darab talál gazdára.

Annak érdekében, hogy az igényes, de az alumínium helyett – alternatívaként – inkább a horganyzott lemezt előnyben részesítő ügyfeleinket is ki tudjuk szolgálni minőségi szárítógépekkel, szárítókínálat-palettánkra három évvel ezelőtt felvettük a francia gyártmányú LAW típusú szárítóberendezések forgalmazását.

Ez a géptípus kialakításának elveiben teljesen megfelel a STELA gyártmányoknak. A légtechnikájában egy lényeges különbséget azonban meg kell említenünk. A STELA szárítók maradványhő-visszavezetésüknek köszönhetik energiatakarékos mûködésüket. Ez annyit jelent, hogy a felmelegedett hûtőlevegőt egy légcsatorna az égőfej felé vezeti vissza, így a hidegebb őszi időben a gép nem a 0 C° levegőt melegíti fel, hanem a hûtőszekciók által előmelegített 25–35 C° hőmérsékletről indulva éri el a 120–130 C° szárítási hőmérsékletet.

Az LAW ennél is tovább lépett: ennél a géptípusnál lehetőség van arra, hogy a visszaáramoltatott, előmelegített levegőnek csak egy részét vezessük vissza az égőfej felé, a többi a szárító és hûtőszekció közé kerül bevezetésre. Így az LAW három szakaszban, három különböző hőmérséklettel képes ellátni a szárítási feladatát. Ez a kialakítás rendkívül kíméletes szárítást tesz lehetővé, ennél a gépnél az esetek többségében a hősérült szemek aránya a teljes leszárított termény mennyiségéhez viszonyítva 0%.

Meg kell még említenem, hogy ez a gép standard kivitelben rendelkezik  memóriával, amely egy szárítási szezon legfontosabb adatait rögzíti, és a tulajdonos egy mesterkód segítségével visszamenőleg is minden lényeges adatot lehívhat, utólag teljes körûen ellenőrizni tudja az üzemeltető munkáját.
A gép érintőképernyős vezérléssel készül, hőmérséklet alapú, de rendkívül megbízhatóan mûködő automatikával és akár 32 ponton hőmérsékletet mérő tûzjelző berendezéssel is felszerelhetjük.

Az LAW szárítótípusokra jellemző a nagyfokú üzembiztonság, valamint a felhasználó- és kezelőbarát kivitel. A berendezések nagyon jól vizsgáznak Aldebrőn, Csanádapácán, Esztáron, Földesen, Gesztelyen, Mikóházán, Nagyatádon, Nagypeterden és Pusztaegresen.

A cikk szerzője: Petróczy László

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!