Új irányt jelent a fejlesztésben az Agritechnica aranyérmese

Agro Napló
Ugyan az Agritechnica 2022 kiállítást a bizonytalan járványhelyzet miatt nem rendezik meg, az innovációs díjakat azért kiosztották. A szakmai zsűri 1 arany- és 16 ezüstérmet osztott ki.

   

 Nem túlzás azt állítani, hogy az egyetlen aranyéremmel díjazott termék új fejlesztési irányt jelenthet a mezőgépgyártásban. A győztes, Nexat névre keresztelt, páratlanul sokoldalú eszközhordozó gép gyártója a német Kalverkamp. Az önműködő, részben elektromos meghajtású gép 6 és 24 méter között változó méretű kivitelben elérhető. A gép a talajművelésben, a vetésben, a permetezésben, a betakarításban – vagyis gyakorlatilag bármelyik munkafolyamat során használható.

A gép különleges, 270 fokban elfordulni képes kabinnal rendelkezik, így biztonságosan beláthatók és végrehajthatók a különféle műveletek. Természetesen a gépet kezelő is tudja vezetni, ami a közúti forgalomban egyelőre biztonságosabb, mint az automata működés. Két, egyenként 545 LE-s dízelmotor található benne, amelyet generátorok egészítenek ki, elektromos áramot termelve a négy gumihevederes járószerkezet mozgatásához. A gépre többféle modul szerelhető. A NexCo betakarító modul 130–200 t/h teljesítményre képes a 14 méteres munkaszélességnek köszönhetően. Az ürítéshez 32 m3-es tartályok állnak rendelkezésre. Átrakókocsira tehát nincs szükség, a betakarítás után maga a gép zúdítja a terményt a tárolókba, mégpedig villámgyorsan, 600 l/s ürítési sebességgel.

A német Kalverkamp termékeit nem először díjazzák az Agritechnicán. 2015-ben például a hazánkban is jól ismert Premos 5000 típusjelű mobil pelletáló géppel vitte el a Kronéval közösen a legjobbaknak járó elismerést.

A 16 ezüstérmes fejlesztésről ide kattintva olvashat további információkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Horsch újdonságok

Horsch újdonságok

A nyár közepén a magyar újságíróknak – köztük az Agro Napló munkatársának is – és a nemzetközi sajtó más képviselőinek is bemutatták a Horsch Agritech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!