2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Mi újság? Gépes információk és érdekességek a nagyvilágból

Agro Napló

Élesedő Agritechnica/EIMA/SIMA időpontvita

A CEMA (Európai Mezőgépgyártók Szövetsége) júniusi ülésén kénytelen volt napirendre tűzni a három legnagyobb európai (és egyben a világ) mezőgazdasági gépkiállításának időpont vitáját. Ugyanis eddig mindig páratlan években novemberben került megrendezésre a hannoveri Agritechnica, páros években szintén novemberben a bolognai EIMA és köztük páros évek februárjában (mint az idén is) a párizsi SIMA, kellő távolságban lévő időpontokban, hogy a gyártók és a kereskedők rá tudjanak szervezni. A SIMA-t rendező francia mezőgépgyártók szövetsége, az AXEMA bejelentette, hogy a jövőben szintén páros években, így a következőt (2020) november 8 és 12 között kívánja megrendezni Párizsban, a SIMA-t, mégpedig ütközve a bolognai EIMA 2020. november 11–15 közötti időpontjával. A két időpont egybeesése megosztaná a kiállítókat, a külföldi résztvevőket és látogatókat, valamint a szakmédiát is, így nem tartják azt szerencsés változtatásnak. A CEMA júniusi – Antony van der Ley elnök (aki a Lemken elnök-vezérigazgatója is) vezette – ülésén nem sikerült kompromisszumra jutni a vitában. Az EIMA-t rendező olasz mezőgépgyártók szövetsége, a FederUnacoma és SIMA-t rendező francia AXEMA is ragaszkodik egyenlőre a saját időpontjához.
A kiállítói és látogatói statisztikákat megvizsgálva a három európai nagy mezőgazdasági gépkiállítás súlyát tekintve a hannoveri Agritechnica a legnagyobb. 2017-ben 458 ezer látogatót vonzott és az utóbbi öt évben folyamatosan nőtt a kiállítás után érdeklődők száma. Második a rangsorban a bolognai EIMA, amelyre 2018-ban 317.000 látogató volt kíváncsi, és a látogatók száma az elmúlt öt évben dinamikusan növekedett, közel megduplázódott. A párizsi SIMA-t ez évben meglátogatók száma 230 ezer volt, amely összehasonlításban a harmadik helyre sorolja a kiállítást, ráadásul az elmúlt öt évben a látogatói szám csökkenő tendenciát mutat.

Eilbote 2019/25.

Sulky/Jacto francia-brazil kooperáció a műtrágyaszórók gyártásában

A francia Sulky és a brazil Jacto mezőgazdasági gépgyárak 2016-ban kötöttek stratégiai partnerséget, amikor Brazília bejelentette, hogy a következő 15 évben megduplázza mezőgazdaságának a termelését. A partnerség közös kutatásra, fejlesztésre és a Sulky által történő gép-, adapter- és komponensszállításokra terjed ki. 2020-ra pedig már új közös fejlesztésű felépítményeket szállít majd a Sulky a Jacto önjáró alvázakra, amelyek tartálykapacitása 7,5 m3-es lesz, ill. 2021-ben új vontatott műtrágyaszóró gépeket és komponenseket küld brazil partnerének a francia gyártó. Ez idáig már több mint 100 db kooperációban készült önjáró műtrágyaszórót értékesítettek a nagyobb farmok részére az országban és több száz egyéb műtrágyaszórót is eladtak.

Az idei Sulky szállítások 150 gépre és rozsdamentes anyagból készült, komplett röpítőtárcsás műtrágyaterítő szerkezetekre vonatkoznak. Ezek között 100 db Uniport 5030 NPK 5 m3-es tartállyal készült műtrágyaszóró felépítmény szerepel, amely a Jacto magajáró hidas alvázakra kerül felszerelésre, valamint 50 db Tellus 10.000 NPK 10 m3-es tartállyal rendelkező vontatott műtrágyaszóró található.

Eilbote 2019/25.

Tavaly több mint 2700 db használt traktor talált új gazdára Magyarországon

Az elmúlt évben a használt traktorok forgalma csak 400 db-bal maradt el az új traktorok mögött. Ez ugyan valamivel (2,5%-kal) kisebb, mint a 2017 évi adat, de jelentősnek mondható az eladott új traktorok számához viszonyítva. A legtöbb használt traktor – az összesnek a 45%-a – a téli hónapokban (november, december, január, február) talált új gazdára, amikor a gazdáknak jobban volt ideje utánanézni a kínálatnak és a műszaki állapotoknak. A használt traktorok eladási listáját a Belarus/MTZ vezeti 33%-os részesedéssel, amelyet a Zetor és a John Deere követ egyaránt 4,6%-os részesedés mellett. Nem véletlen, hisz ezekből a traktorokból üzemel legtöbb a hazai gazdaságokban.

A hazai traktorállomány több mint fele MTZ/Belarus típusokból áll, és az elmúlt évig az új traktorok eladási listáját is ez a márka vezette, gyakran 30–40%-os piaci részesedést tudva magáénak. Még a 25–30 éves Rába-Steiger traktorokból is több mint 30 db talált új gazdára, amelyek a használatban lévő állománynak 4–5%-át teszik ki. Figyelemre méltó mennyiségben cseréltek gazdát a New Holland, CASE IH, Massey Ferguson, Landini és CLAAS használt traktorok is. Az utóbbi években a Dutra-kból már kevesebb traktor került eladásra, ugyanakkor 20 körülire tehető az NDK-ban gyártott ZT 300/303 és 323 traktorok adásvétele, amelyek valószínűleg már használtan kerültek be az országba is. Ezeknek az előnye, hogy alvázas traktorok és könnyen cserélhetők a főbb komponenseik.

carinfo

Argo Tractors és az indiai ITL traktorgyár együttműködése

Az olasz Argo Tractors Group, amely a Landini, McCormick és Valpadana traktorokat gyártja és forgalmazza, valamint Solis és Sonalika traktorokat gyártó indiai International Tractors Limited (ITL) közötti létrejött együttműködés licencek átadására, kooperációs gyártásra és közös piaci képviseletekre terjed ki. Az Argo Tractors a kisebb 45–90 LE közötti teljesítményű traktorok gyártásában támaszkodik az indiai multinacionális ipari vállalkozás fejlesztési eredményeire, az ITL pedig a 90 LE feletti traktorok gyártásában venné igénybe az Argo Tractors együttműködését. A piacok tekintetében az ITL Indiában és a fejlődő világban – ezen belül is elsősorban Brazíliában, Törökországban, Algériában – vesz részt a Landini és McCormick traktorok értékesítésében. Ennek ellentételezéséül az Argo Tractors az európai piacon menedzseli a Solis és Sonalika traktorok piaci szereplését.

abolsamia 2019/ápr.

Siloking eTruck takarmánykeverő-kiosztó kocsi család

A Siloking 100 %-ban elektromosan működő takarmány keverő-kiosztó kocsi családja háromféle 8/10 és 14 m3-es – tartállyal készül. A mellső kerék meghajtású, hátsó iker farkerekeken kormányozható járószerkezetű, bölcső alakú alvázon a két tengely között kapott helyet a csonkakúp alakú tartály, amelyben egy (eTruck 8 és eTruck 10), vagy két (eTruck 14) vertikális kúpos keverőcsiga dolgozik. A kevert komplex takarmányok a tartályok elején található adagoló szalagokkal az önjáró mind a két oldalán kiadagolhatók. Az alacsonyan elhelyezett vezetőfülke a mellső hajtott tengely előtt kapott helyet. A járószerkezetet 18 kW, a keverő berendezést 15 kW, a hidraulikus rendszert 3,5 kW teljesítményű, 80 Volt névleges feszültségű elektromotorok hajtják meg. A kúpos keverőcsigák 17/33/50 f/min fordulatszámmal üzemeltethetők. Az eTruck keverő-kiosztó kocsikhoz kétféle 465 Ah-ás, ill. 620 Ah-ás akkumulátortelep választható. Egy 465 Ah-ás akkus feltöltéssel. min. 5 tartálynyi takarmánykeverék készíthető el és osztható ki. Az akkumulátortelep 5 óra alatt újra tölthető. Az akkutelepek élettartamát a gyártó 5 évben adja meg.

Az elektromos Siloking takarmánykeverő-kiosztó kocsik főbb műszaki adatai

Megnevezés

eTruck 8

eTruck 10

eTruck 14

Keverőtartály térf.

8

10

14

Keverőcsigák száma

1

1

2

Csigák fordulatszáma (f/min)

17-33-50

Elektromotorok teljesítménye (kW):

-járószerkezet

18

-keverő berendezés

15

-hidraulika

3,5

Akkumulátor telepkap.(Ah)

465 v. 620

465 v. 620

620

Főbb méretek (hossz.xszél.xmag.(m)

6,35x2,23x2,25

6,35x2,23x2,6

7,9x2,42x2,38

Akku teleptömege (kg)

1200/1558

1200/1558

1558

Saját tömeg (kg)

6500

6700

7800

Listaár (euro)

89.600

90.900

99.600

 

MAD 2018/11.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Traktoros homlokrakodók

Traktoros homlokrakodók

Európában a mezőgazdasági rakodási munkák nagyobbik részét a traktoros homlokrakodók végzik. A családi kisgazdaságok szinte mindegyikében megtalálható...

Traktor vezetőfülkék világa

Traktor vezetőfülkék világa

A traktorok vezetőfülkéje az a munkahelyi környezet, ahol a jármű vezetőjének akár naponta – ha megszakításokkal is – 8-12 órát is el kell töltenie. N...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!