Bevált és sokszor bizonyított kukorica hibridek a KWS-tõl

Agro Napló
Termésstabilitás és jövedelmezõség az Ön sikeréért!
Az idei év ismét az átlagostól eltérő kukoricatermesztési szezont hozott. A kései, kezdetben hûvös tavaszt csapadékos nyárelő, majd szárazabb nyár követte.

A szép, napos meleg szeptember és október nagyon kedvezett a kukorica érésének és vízleadásának. Korai vetés és hibridek használata mellett kiemelkedő termések 16–17% körüli szemnedvesség mellett is elérhetők voltak. A kedvezővé vált piaci lehetőségek a legjobb kukoricatermesztők számára kiemelkedő jövedelmet biztosítottak.

A KWS már bevált és sokszor bizonyított hibridjei idén ismét szépen teljesítettek: az üzemi termesztésben magabiztosan stabil és magas termést és ezzel tisztes jövedelmet biztosítottak a KWS hibrideket termesztő vevőink számára!

A KWS 2360 a KWS kukorica kínálatának legkorábbi (simaszemû) hibridje (FAO 290). Háromvonalas (TC) hibrid, ezért alkalmazkodóképessége kiemelkedő, minden termőhelyen megbízhatóan, stabilan terem. Kezdeti fejlődése nagyon jó, kiválóan alkalmazkodik a hûvös tavaszi időjáráshoz, hideg, nedves területeken is nagy biztonsággal vethető. Ipari kukoricaként (kukoricapehely, gríz, liszt) kiválóan hasznosítható. Korai virágzása miatt optimális vetésnél elkerüli a nyári légköri aszályt. Korán és alacsony szemnedvességgel takarítható be (optimális esetben 15–17% víztartalommal), utána őszi kalászos is vethető. 2006-ban 40 üzemi kísérlet átlagában a betakarításkori szemnedvessége 18,7% volt. A szélsőséges 2006-os évben is sok üzemi kísérletben 10–12 t/ha termést hozott. Az OMMI vizsgálatok 3 éve alatt (2002–2004) 3,4%-kal haladta meg termése a sztenderdek átlagát 19% szemnedvesség mellett. A KWS kisparcellás kísérleteiben (7 hely átlaga) 2005-ben 11,6 t/ha átlagos terméssel takarítottuk be.

A KWS 2360 fajtát minden termőhelyre, elsősorban kései vetésekhez, korai betakarításhoz, lassan felmelegedő talajokra és ipari célra ajánljuk.

A KWS 328 (FAO 330) már negyedik éve szolgálja meg a beléje vetett bizalmat. Jellemzően magas, zöld száron érő kétvonalas lófogú hibrid. A KWS 2360 mellett az egyetlen fehér csutkájú KWS lófogú kukorica. Kiváló alkalmazkodóképességgel, stabil termésével különösen a gyengébb termőhelyi adottságok mellett, illetve költségtakarékos technológiát alkalmazó gazdálkodó partnereinknél az érzékenyebb csúcshibridek méltó ellenfele!

A rendkívül száraz 2003-as évben az OMMI kísérletekben a legjobban teljesítő KWS hibrid volt, átlag feletti terméssel és 17,16% szemnedvességgel. 2005. évben 77 üzemi kísérlet átlagában 10,3 t/ha terméssel takarítottuk be. 2006-ban a KWS 328 betakarításkori szemnedvessége 66 üzemi kísérlet átlagában 19,8% volt. Minden termőhelyre ajánljuk, de igazán gyengébb termőhelyeken és alacsony költségû technológiáknál mutatja meg versenyképességét.

A Kuxxar (FAO 350) átlagosnál magasabb, kifejezetten generatív típusú kétvonalas, lófogú hibrid. A Nyugat-Dunántúl kedvelt fajtája, de Ausztriában és Nyugat-Európában is nagyon kedvelt, ahol nemcsak szemesként, hanem silókukoricaként is hasznosítják.

Kiváló a kezdeti fejlődése hûvös tavaszon és hideg termőhelyeken is. Vízleadása kiváló, 2006-ban 101 üzemi kísérlet átlagában a Kuxxar betakarításkori szemnedvessége 18,8% volt. Hihetetlenül stabil, a Dunántúlon minimális szórással, 9–11 t/ha közötti terméseket hozott, jól alkalmazkodik a rosszabb adottságú termőhelyekhez is. Az OMMI kísérletekben az aszályos 2003. évben is az átlag felett teljesített 15,4% betakarításkori szemnedvesség mellett. 2005-ben 74 üzemi kísérlet átlagában 10,2 t/ha termést hozott 20,7% víztartalommal.

A Kuxxar hibridet elsősorban a gyengébb adottságú, laza talajú, későn felmelegedő, hideg termőhelyekre ajánljuk, ahol magabiztosan szerepel az érzékenyebb csúcshibridekkel szemben is.

A Laureat (KWS 353) még ma is a legnagyobb mennyiségben forgalmazott kétvonalas, lófogú KWS kukoricafajta (FAO 350). Szára jellegzetesen vörös, antociános, középmagas, megdőlésre nem hajlamos. Csőtípusa nagyon jellegzetes, a csúcsig vastag, tompa végû, jól berakódó, kiválóan termékenyülő. Már 1998. óta bizonyított termelőink körében stabil termésével, érésidejének megfelelő vízleadásával és nagyfokú alkalmazkodóképességével. A Laureat betakarításkori szemnedvessége 2006-ban 77 üzemi kísérlet átlagában 20,0% volt.

Minden termőhelyre, minden intenzitási szinthez ajánljuk, de különösen szerényebb termőhelyi adottságok mellett és alacsony költségráfordítású technológiáknál tudja kiemelkedő alkalmazkodó képességét megmutatni. A Laureat 2005-ben 72 üzemi kísérletünk átlagában 10,1 t/ha termést ért el, a KWS üzemi fejlesztési kísérletekben 11,05 t/ha terméssel takarítottuk be.

A KWS 1393 (FAO 450) magas, robosztus kétvonalas lófogú hibrid. Zöldtermése és szárazanyag hozama akár silóhasznosításra is alkalmassá teszi. Az erős, stabil szárakon jellegzetesen hosszú csövek helyezkednek el, mélyen ülő, hosszú szemekkel. Vízleadása meghaladja éréscsoportja átlagát. Kiváló stressztûrő képességét a 2003-as évben különösen megmutatta, de az idei aszályos júliusban is jól termékenyült.

A KWS 1393 az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibridünk. Az OMMI vizsgálatok során 2001–2003. években 18,43% átlagos szemnedvesség mellett közel 6%-kal haladta meg a sztenderdek átlagát. 2004-ben az államilag elismert fajták kísérletében termése 4,3%-kal haladta meg az éréscsoport átlagát, annál alacsonyabb szemnedvesség mellett. 2006-ban 69 üzemi kísérlet átlagában szemtermése 10,86 t/ha, betakarításkori szemnedvessége 20,1% volt. A KWS üzemi kísérletekben évek óta az egyik legjobban teljesítő hibridünk, 2005-ben 68 hely átlagában 10,95 t/ha terméssel takarítottuk be. A KWS kisparcellás előkísérletekben 7 hely átlagában 13,5 t/ha termést ért el!

A KWS 1393 hibridet elsősorban jó termőhelyi adottságokhoz és intenzív technológiákhoz ajánljuk, ahol rekordtermésre képes. Figyelemre méltó sikerrel termesztik partnereink a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.



A KWS már a piacra bevezetett és bizonyított hibridjei kedvező árak mellett, nagyon jó ár-érték aránnyal minden vevői igényt kielégítenek. Próbálja ki, győződjön meg teljesítményükről és érjen el a KWS fajtákkal kiemelkedő jövedelmet akár szerény termőhelyi adottságok mellett és alacsony technológiai költségekkel is!



A cikk szerzője: Dr. Nagy Sándor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?