Indul a „SKANDIA-futam” Magyarországon!

Agro Napló
Amikor Svédországról van szó gyakran juthat eszünkbe a „kis nép, nagy nemzet” kifejezés, és ez az elismerés a távoli, északi ország mintegy 9 millió szorgos lakójának szól.


Ezek az emberek, akik a század elején a szegénységtől még Amerikába menekültek, ma olyan kitûnő, a világ technikájának élvonalát reprezentáló termékekkel és ötletekkel vonják magukra figyelmünket, mint a VOLVO gépkocsik, Grippen vadászrepülők, Ericson elektronikai termékek, vagy a családias hangulatot árasztó IKEA áruházak.

Bravó svédek, de most már mi magyarok is a közös Európa része vagyunk. A lehetőség előttünk is nyitva áll, elindulhatunk a siker felé vezető hosszú, fáradtságos úton.

Egy régi svéd ismerős, a SKANDIA cég már mintegy 15 éve jelen van Magyarországon, de ennek a jelenlétnek – a közös siker jegyében – most új dimenziókat kíván nyitni.

Ami a gabonaipart illeti, az utóbbi időszakban jelentős fejlődés ment végbe ezen a területen Magyarországon, de még nem dőlhetünk hátra nyugodtan, hiszen a 70-es és 90-es évek között épült majdnem ezer BÁBOLNA gabonaszárító és azok kiszolgáló technológiája megérett a cserére; – tekintettel a terményminőség, energiatakarékosság és környezetvédelem követelményeire.

A gabonafélék vízszintes és függőleges szállításában nyújt segítséget a SKANDIA, ötletes, kitûnő minőségû termékeinek választékával. A SKANDIA jelenleg az egyetlen olyan cég Európában, amelyik a különböző magtovábbító berendezéseket rendszerbe foglalta és egy komplett termékcsaláddal áll megrendelői rendelkezésére.

A serleges felhordók és láncos szállítók tervezése ennél a cégnél nem egyedileg történik. Minden terméküket előre megtervezték, majd a teljes termékválasztékot három csoportra osztva rajzos, méretekkel ellátott katalógusba foglalták.

Ezek a termékcsoportok a következők:

• mezőgazdasági magtovábbító gépek: azoknak a gazdaságoknak a részére, amelyeknél évente 3–5 ezer tonna terményt mozgatnak meg

• ipari magtovábbító gépek: azoknak a gazdaságoknak a részére, amelyeknél évente 10–20 ezer tonna terményt mozgatnak meg

• malomipari gépek, amelyek akár napi 24 órán keresztül megszakítás nélkül üzemelhetnek



A katalógusok alapján az ügyfelek akár saját maguk kiválaszthatják, mely termékeket kívánják megvásárolni, majd „legó-szerûen” állíthatják össze a termékválasztékból az igényeiknek leginkább megfelelő berendezést.

Mint jeleztük, a katalógusban minden termékcsoport rajzai megtalálhatóak. A rajzok mellett szerepelnek a pontos méretek, illetve az elhelyezési lehetőségek ( hajtómûvek csatlakoztatásai, jobbos-balos kivitelek).

Mindezt azért lehetett egyszerûen megoldani, mert például az SE 140 TVM elevátor termékcsalád 20–30–40 és 60 t/h teljesítményû tagjainak minden alkatrésze és mérete azonos. A teljesítmények különbözőségét a gyártó csupán azzal éri el, hogy a magasabb elevátor teljesítményekhez az azonos méretû elevátoroknál nagyobb teljesítményû hajtómûvet alkalmaz.

Ezen kívül a katalógus táblázatszerûen bemutatja a 20–30–40 és 60 t/h teljesítményû elevátorok árait 4 m hosszúságtól 30 m hosszúságig, minden egyes hossznál jelezve az alkalmazott hajtómû elektromos teljesítményét. A táblázat természetesen minden egyes gépváltozat EUR árát is tartalmazza.

A katalógus korrekt módon közli, hogy a táblázatban szereplő termékeknek mi a pontos mûszaki tartalmuk, milyen anyagból készültek, a megadott teljesítményeket különböző terményeknél milyen fajsúly és nedvességtartalom mellett számolták, illetve, hogy mik azok a tételek, melyeket az alapár tartalmaz, és mely opciók rendelhetők meg felár ellenében. A listában természetesen az opciók ára is szerepel.

A katalógusban közölt mûszaki rajzok elég információt tartalmaznak ahhoz, ha például csak egy elevátort kívánunk kicserélni egy komplett technológián belül. Ezt a mûveletet mi magunk is megtervezhetjük. Komolyabb technológiai géplánc összeállításához azonban számítógépes tervezési mûszaki segédlet és program szükséges, amelyekkel a magyarországi forgalmazó, a Pannonagri KFT. rendelkezik, és amelynek kezelésében már jelentős tapasztalatra tett szert.



A SKANDIA termékek főbb tulajdonságai a következők:

• A termékválaszték serleges felvonókból, egyenes, íves és különböző szögekben mûködő láncos szállítókból, magtári betároló rendszerekből és az elevátorok fejéhez csatlakoztatható légtisztítókból, valamint váltókból és kiegészítő szerelvényekből áll.

• A berendezések teljesítményválasztéka 20-tól 200 t/h-ig terjed.

• Az összes berendezés teljes keresztmetszetében horganyzott svéd acéllemezből készül.

• Mivel az alkatrészek gyártásának döntő többsége teljesen automatizált robotokkal történik, az alkatrészek rendkívüli méretpontosságúak.

• A gépek összeszerelésénél az illesztések tömítettsége nagyon jó, teljesen vízzáró.

• Mivel a különböző gépek azonos vagy nagyon hasonló elemekből épülnek fel, az összeszerelésük rendkívül egyszerû, a szerelési idő rövid.

• A különböző gépek alkatrészeinek nagy része csereszabatos egymással.

• A termékek nagyüzemi módon készülnek, önköltségük alacsony, áruk kedvező.

• A berendezések megfelelnek az európai ATEX 99/92 EC gépépítési irányelveknek (népszerû nevén „ATEX 137” ). Ezt a gépépítési irányelvet a porrobbanások kockázatának csökkentése érdekében hozták létre. Minden SKANDIA berendezés megfelel ennek az irányelvnek, ezért alapkivitelben a felvonókon visszafutásgátló, forgásérzékelő és heveder oldalcsúszásgátló található.

• Minden motor felett esővédő található alapkivitelben.

• A termékeket a legkiválóbb minőségû NORD hajtómûvekkel szállítják.

• A serleges felvonók kisméretû támasztókereten állnak, amely alatt csavarkötéssel nyitható tisztítónyílás helyezkedik el. A tisztítónyílás lehetővé teszi terményváltáskor, vagy egy terményen belül különböző tételek váltásakor az elevátorok teljes kitisztítását. A berendezések ezáltal vetőmag előállításánál is alkalmazhatóak.

• 2007-től ugyanebből a célból, a láncos szállítóknál is megoldották a teljes kitisztíthatóságot.

• A láncos szállítók alapkivitelben tartókereten állnak, amely mûszaki megoldás kizárja, hogy a talajról nedvesség vagy szennyező jusson a termékbe.



Összefoglalva elmondható, hogy a SKANDIA cég fejlesztési munkájával megcélozta a termények tiszta, szennyeződésmentes és sérülésmentes szállíthatóságának megvalósítását, illetve az egyes terménytételek teljes elszeparálhatóságának a lehetőségét.

A katalógus szerinti standard berendezések 20-tól 200 t/h teljesítmény választékban készülnek.

A SKANDIA gyárat 2003-ban látogattuk meg. Mély benyomást tett ránk a szervezettség, az alkalmazott robottechnika hatékonysága.

A céget 1914-ben alapították. Tulajdonosai 1990-ben egy nagyszabású fejlesztési programot indítottak „SKANDIA-futam” fantázianéven. A program célja gyártmányfejlesztés, minőségjavítás és a termelési-eladási érték megkétszerezése volt. Gyártmányfejlesztés és minőségjavítás terén a kitûzött célokat elérték, a termelési volumen vonatkozásában pedig jelentősen meghaladták. Jelenleg a SKANDIA cégnek 75 dolgozója van, és három robotot mûködtetnek, amelyek éjjel-nappal gyártják a nagy méretpontosságú, kiváló alapanyagból készült alkatrészeket.

2006-ban az üzem 1600 db magtovábbító berendezést gyártott 12 millió EUR értékben. A termékek 70%-át exportálják, a világ 30 országába szállítanak.



A Pannonagri KFT. 2000 óta importálja és alkalmazza a SKANDIA termékeket magyarországi szárító beruházásainak megvalósításához. A gazdálkodók nagy része ismeri a Pannonagri KFT. tevékenységének eredményét, hiszen Magyarországon eddig több mint 100 komplett szárítótelepet hozott létre a társaság, amelyek alapgépei német gyártmányú STELA, vagy francia gyártmányú LAW szárítók. Ez azt jelenti, hogy eddig több mint 500 SKANDIA szállítógép került beépítésre Magyarországon, melyek a megrendelők nagy megelégedésére mûködnek.

2007-től a SKANDIA és Pannonagri vállalatok úgy döntöttek, hogy ezt az együttmûködést kiterjesztik és megkezdik a SKANDIA berendezések szárítótelepektől független egyedi forgalmazását is Magyarországon. Folyamatban van az átdolgozott magyar nyelvû termékkatalógus elkészítése, amely a német nyelvû változathoz hasonlóan a teljes termékválasztékot, az összes mûszaki rajzot és mûszaki adatot, valamint az aktuális árakat is tartalmazni fogja. Kérésre ezt a katalógust mindenkinek nagyon szívesen elküldjük, és további mûszaki egyeztetés céljából az érdeklődők rendelkezésre állunk.

A termékek forgalmazásába kereskedő partnereket is bevonunk az ország különböző régióiban annak érdekében, hogy a Tisztelt Vevőhöz, Felhasználóhoz minél közelebb tudjunk kerülni.



Természetesen a Pannonagri KFT. továbbra is partnerei rendelkezésére áll a termékpalettáján megtalálható összes gép és berendezés, vagyis a STELA vagy LAW szárítóberendezések, a MAROT típusú gabonatisztítók, a SYMAGA típusú tárolósilók, a HÉRON automata nagyüzemi gabona mintavevők és az OLIMAC típusú kukorica betakarító adapterek forgalmazásával, szárítótelepek tervezésével, kulcsrakész kivitelezésével és minőségi szervizkiszolgálásával.






Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!