2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

2006: Rekord év a Väderstad-nál

Agro Napló
Az elmúlt esztendõ igazán eseménydús volt mind a vállalatcsoport, mind pedig a magyar leányvállalat életében.

Rekordévet zártunk minden tekintetben, töretlen a siker Európa piacain.

Az elmúlt év egyik legnagyobb szenzációja éppen csak hogy napvilágot látott, mely szerint a svéd gyártó megvette egy kanadai mezőgépgyártó vállalkozás részvényeinek 49 % - át. Az ezután Kanadában készülő Vädertsad SeedHawk a gabonavetőgépek új generációja, mely hiánypótló megoldás az orosz, ukrán és egyéb keleti piacokon, ahol a nagy munkaszélesség, a csökkentett menetszám a biztos siker kulcsszava.

A magyar leányvállalat éves forgalma 2006-ban meghaladta az 1.700 millió forintot, mely a valaha elért legjobb eredmény.

A tavasz jól indult. Legalábbis ami az NZ-Aggressive magágykészítők iránti keresletet illeti, hiszen több mint 40 új gépet üzemeltünk be. A sajátos gépépítés már második évben igazolta, hogy a túlzottan csapadékos tavaszon csak a svéd munkagépek tudnak dolgozni.

A Vaderstad Kft. sikereinek elismeréseként tavaly májusban felavattuk kápolnásnyéki telephelyünket, mely négy hektáron, az M7-es autópálya közvetlen szomszédságában fogadja partnereinket a svéd gyártóra jellemző magas színvonalú kiszolgálást ígérve. Az avató ünnepséghez kapcsolódott az a rendkívüli esemény is, hogy átadásra került a 12000. Rapid vetőgép is, melynek tulajdonosa egy magyar gazda lett. Igen, a Rapid vetőgépek gyártása a 15. esztendőbe lépett és büszkén mondhatjuk el, hogy az egykor úttörőnek számító koncepciót mára a gyakorlat is igazolta. Megállíthatatlan a talajmûvelés és a vetés technológiájának racionalizálása, melyhez forradalmian új megoldásokat kínálunk. A Rapid ma a magyar piac legkedveltebb vetőgépe. Bár nincs elérhető pontos információ arra vonatkozóan, hogy mely típusokból adtak el a legtöbbet itthon, de annyi bizonyos, hogy a Vaderstad Kft. által beüzemelt 55 Rapid vetőgép az élvonalba hozza a svéd gyártót. Megváltozott a korábbi évekre jellemző kereslet, melyre a hagyományos vetőgépek tartós dominanciája volt jellemző. Egyre többen érdeklődnek azon vetéstechnológiák iránt, melyek kiszélesítik az optimális vetésidő határait lehetővé téve, hogy ne a vetőgép, hanem a növény igényeit tartsuk szem előtt a magágykészítés során. Ilyen Väderstad Rapid vetéstechnológia. Továbbra is a mechanikus változatok, közülük is az RD 400 S típus a legkedveltebb. A 4m3 tartállyal rendelkező gép, tárcsás magágykészítő egységgel felszerelve páratlan teljesítményre képes. Idén mutattuk be a függesztett kivitelû Carrier Drill 300 nevû gépünket, mely lényegében egy Carrier tárcsára épített vetőgép. A vetőmag pontos kiadagolását a Rapid Super vetőgépekről megismert rendszer végzi. Az újfejlesztésû gépben egy új koncepció ölt testet, mely kis és közepes méretû gazdaságok számára teszi lehetővé a költséghatékony magágykészítést és vetést.

Sikerült megtartani a Rollex és Rexius hengerekkel elért piacvezető pozíciónkat. 100 új, zömében Crossboard simítóval szerelt rögtörő henger talált gazdára az elmúlt esztendőben.

2006 a TopDown és a Cultus kultivátorok térhódításának első éve volt, hiszen egyre többen keresnek a szántást helyettesítő, forgatás nélküli alapmûvelési módszereket. A Väderstad termékkínálata így vált teljessé, legyen az sekély ill. mélymûveléses technológia vagy akár direktvetés. Sokan mondták „szenzációs ez a TopDown, de hát a vonóerőigény…” Az idei évtől viszont már a TopDown 3 méter munkaszélességû változata is elérető a kisebb 200 LE teljesítményû erőgépekhez. Az újgenerációs Cultus kultivátorok könnyû és kötött talajokon is megállják a helyüket, hiszen alapvetően két különböző típus rendelhető.

A Carrier tárcsás talajmûvelő gépcsalád legkisebb tagjai iránt egyre élénkülő kereslet mutatkozik. A korábbi függesztett típusok mellett az idei évtől már vontatott változatok is rendelhetők.

A magyar piacon támogatás nélkül is 250 munkagépet helyeztünk üzembe 2006-ban, ami egyértelmûen mutatja, hogy mindenki számol, és tisztában van azzal, hogy mit veszíthet, ha késlekedik és elodázza a munkagéppark megújítását. A döntést vonzó finanszírozási konstrukciókkal segítjük. Az október 1. és január 15. közötti előszezonban például csupán 10% önerő befizetésével mindenki szert tehetett új talajmûvelő gépekre, míg februártól ismét elérhető a tavaly bemutatott, rendkívül kedvező kamatozású lízingkonstrukció. Évi 1 % kamat, 20% önerő, 3-5 év futamidő a legfontosabb jellemzők. Nem titkolt szándékunk, a kedvező feltételekkel a célunk a beruházási döntések elősegítése, hiszen a remélt gépvásárlási támogatás körül még mindig sok a bizonytalanság. Ez a finanszírozási konstrukció fele annyiba kerül, mint egy szokványos lízing vagy hitel.



Várjuk Önt ezévi rendezvényeinken, mely közül a legelső és egyben az egyik legrangosabb is a 2007. január 31. – február 03. között megrendezésre kerülő Agro+Mashexpo.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Horsch újdonságok

Horsch újdonságok

A nyár közepén a magyar újságíróknak – köztük az Agro Napló munkatársának is – és a nemzetközi sajtó más képviselőinek is bemutatták a Horsch Agritech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!