2024. május 14. kedd Bonifác

WOLF SYSTEM a debreceni Farmer Expo-n

Agro Napló
A Debreceni Agrár Centrumban idén is nagy volt a forgalom a XVI. Nemzetközi Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron, röviden a Farmer Expo-n.

Rengeteg ember látogatta meg a kiállítást. Zsúfolásig megteltek mind a zárttéri, mind pedig a szabadtéri standok előtti platzok. A növényvédő szer kereskedelemtől a termékkóstolókon át, az építőiparig szinte minden a mezőgazdasághoz kapcsolódó céget meg lehetett találni.

Igen élénk érdeklődést váltott ki a Wolf System & Wolf Haus cégcsoport. A magyarországi leányvállalat betonépítési divízió vezetőjével Molnár Zoltánnal beszélgettünk (kép).

 


Mivel foglalkozik az önök cége?

Cégünk építőipari cég, amely kifejezetten a mezőgazdaság számára készít berendezéseket. 41 éve (1966), hogy Johann Wolf megalapította a céget felső Ausztriában, amikor a szülei parasztgazdaságában el kezdett dolgozni. Hamarosan az otthoni gazdaság tapasztalatait, igényeit ötvözte az építőipar lehetőségeivel. Vasbetontárolók mellett különféle csarnokokat, géptárolókat, istállókat építünk – ma már házakat is tervezünk (Wolf Haus), amikre nemcsak az otthoni gazdaságnak, hanem az agrárágazatnak is szüksége lehet.

Ma, 2007-ben Európában elismert márkanév a Wolf család nevével fémjelzett építőipari cég, amelynek leányvállalata Magyarországon lassan 20 éve van jelen. A magyarországi igényeknek megfelelően a vásárlókkal együtt tervezzük meg, alakítjuk ki az elképzeléseket. A számítógépes statikai számítás és tervezés lehetőséget biztosít a gyors és precíz munkavégzésre. A kivitelezést követően megelégedetten veszik át a munkáinkat partnereink.



Honnan vannak megrendelőik, kik keresik önöket?

A cégünk – tehát a Wolf System Építőipari Kft. – amely része a Wolf Systemnek, elsősorban Magyarországon vállal munkákat. Ám a környező országokban – Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában – is dolgoznak munkatársaink. A magyarországi és a számos más államban létrehozott mezőgazdasági telepeink, szakmai tapasztalataink és megbízhatóságunk miatt szívesen választanak bennünket a vevőink s ismerőseiknek, barátaiknak is ajánlanak. A Wolf System gyors, precíz munkáival Európában elismert céggé vált az elmúlt évtizedekben. Megrendelőink gyakran régi ügyfeleink is egyben akik visszatérnek hozzánk. Alapgondolatunk, hogy bármit teszünk is, amivel tulajdonképpen alkotunk, azt csak az összes résztvevő jó együttmûködésével hozhatjuk létre, tehát a Wolf a tervezéstől a kivitelezésig egy csapat. Mérnökeink minden munkamozzanatot végigkísérnek, folyamatosan jelen vannak a munkaterületen. Szakembereink minden szinten magasan képzettek. A megrendeléseink piacvezető cégként azonban igen változatosak. Igény szerint 2,0 méteres átmérőtől akár az 50 méteres átmérőig készítünk tartályokat. Az előre legyártott lakóházak, istállók, gépszínek változatossága széles skálán mozog. Minden elképzelést képesek vagyunk megvalósítani. Itthon jelenleg a betonépítményeink a legkeresettebbek. Vasbeton körtartályok, vasbeton silók, alapozások, betonfalak, illetve pinceépítések teszik ki a megrendelések zömét.

 

A hígtrágya kezeléssel kapcsolatosan egyre szigorodnak az előírások. Mit tudnak ajánlani az állattartóknak, miért éppen a Wolf System-et válasszák? Az előbb jól hallottam, hogy kétszer 3000 m3-es tárolók után érdeklődtek?

Igen. Egy 500 férőhelyes tejtermelő tehenészettől érdeklődtek. Mi gyorsan, nagy precizitással, kiváló minőséggel tudjuk kivitelezni a berendezést. Ezeket a tartályokat ráadásul továbbfejlesztésre is ajánljuk, hiszen a hat hónapos tárolás során alkalmasak biogáz üzemek telepítésére is, ami a tartály kialakítását követően, második lépcsőben valósulhat meg. Igen keresett ez a technológia nem csak az unióban, hanem itthon Magyarországon is. Jelenleg robbanásponton van a hígtrágya kezelésének a kérdése. Mi Olaszországban és Ausztriában óriási tapasztalatokat szereztünk. A kiforrott technikát most hazahoztuk Magyarországra. Az állattartó telepekre egyedi tartályokat tudunk építeni bármilyen méretben, bármilyen igény szerint, hogy a nitrit, nitrát szennyezést elkerüljük. Igen fontos ez, hiszen a Növény és Talajvédelmi Szolgálatok már most is rendszeresen ellenőrzik a telepeket s ez csak erősödni fog az előírások szigorodása után. Különleges betonkeverékeink állnak rendelkezésre, amelyek időtállóak. A mezőgazdaság számára teljesen bevált anyagok felhasználásával dolgozunk. Tartályainkat nem kell festeni, azok biztonsággal tölthetők fel, szivárgásmentesek. Élettartamuk minimum 50 év, tehát több generációt tudnak kiszolgálni. A zsaluszerkezetet, – amely alapja a tartályok építésének – a Wolf System saját fejlesztésû fémzsalus rendszere biztosítja. Évente Európában 5000 kör alakú vasbetontárolót építünk, amelyek tervezését a cég saját statikai osztálya készíti el. A tartályok magassága és szélessége a speciális zsaluszerkezetekkel elérheti az 50 m átmérőt is.



Cégünk folyamatosan kapcsolatban áll leányvállalatokkal is. Mérnökeink állandó rendszerességgel továbbképzéseken vesznek részt. A különféle nagy kivitelezési munkák miatt számos más tagállamban a Wolf anyavállalattal együtt, közösen hajtjuk végre a nagy projekteket. Itt szerzik meg, gyûjtik össze a tapasztalataikat, amit hazatérve tudnak kamatoztatni. Megrendeléskor általában 10. napon átadásra kerülnek a silóink, tárolóink. A cégünk a nemzetközi kapcsolatai révén az országban egyszerre tizenkét helyszínen is jelen tud lenni. Német és osztrák precizitással készítünk el mindent, amit, a magyar gazdálkodók megálmodnak.



Szilágyi Péter

Farmer Expo, Debrecen

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?