Idõtálló napraforgók a KWS-tõl!

Agro Napló
A 2007. évi rendkívüli nyári szárazság minden növényt megviselt. Ez alól nem volt kivétel a napraforgó sem.  

Az elmúlt évben a már régóta köztermesztésben lévő, stabil hozamot biztosító KWS napraforgó hibridek jól vizsgáztak a szélsőséges időjárási körülmények között is! Elmúlt évi üzemi termesztési tapasztalatairól kérdeztem a termelőket.

 

Elsőként Lisztmáyer Istvánt a Dunakömlődi Mg. Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjét kérdeztem a HELIASOL RM termesztési tapasztalatairól.

„A részvénytársaság Paks környékén gazdálkodik közel 1000 ha-on, amiből minden évben 90–100 ha-t napraforgóval vetünk el, melyet mindig vetésforgó szerûen helyezünk el a vetésszerkezetben, tehát nem keressük a gyengébb vagy jobb adottságú területeket.

Az 5 éves vetésforgót a napraforgó összterülethez viszonyított arányában meg tudjuk tartani. A gazdaság területein belül a napraforgót blokkokban próbáljuk elhelyezni.

Az idei évben ez a blokk a halastó környékén volt, így ide olyan hibridet kerestünk, amelyeket a vegetáció során bármilyen fenológiai fázisban tudunk kezelni szántóföldi géppel vagy hidas traktorral. A fajtaválasztásnál szempontként fogalmazódott meg, hogy az idekerülő hibridet állományszárítás nélkül kell betakarítani. Ezeket a szempontokat figyelembe véve került a HELIASOL RM üzemi termesztésre.

A területen ősszel mélyszántást végeztünk, amelyet tavasszal fogas+simítóval elmunkáltunk. A magágy-előkészítést forgóboronával vagy kombinátorral végeztük el. A napraforgó termesztésében a korai vetéseket részesítjük előnyben, a minél korábbi betakarítás és a már említett állományszárítás elkerülése miatt.

A HELIASOL RM mély fekvésû területre került, ahol a korai vetésre jól reagált, egyenletesen kelt és kezdeti fejlődése is erőteljes, kiegyenlített volt. A tenyészidő folyamán a hibrid egészséges képet mutatott, a növényállományon gombabetegségek nyomait nem találtuk. A fajtára az alacsony, erős szár volt a jellemző, amelyen nagy tányérokat hozott. A virágzás és termékenyülés jó volt, a tányérban a kaszatok a közepéig megtermékenyültek, léha szemeket nem fedeztünk fel. A fajtára a nagy tányérméret a jellemző, amelyet az idei évben üzemi körülményeink között is jól bizonyított.

Területeinken a 2,5 t/ha-os napraforgó termés az a szint, amelyet minden évben meg tudunk termelni. Ebben az aszályos évjáratban a HELIASOL RM üzemi körülményeink között 3 t/ha kaszatterméssel lett betakarítva, amely körülményeink között figyelemre méltó!”



A KWS napraforgó kínálatában található a BAROLO RM, amely az elmúlt években kísérleti és üzemi körülmények között is stabilan, kiválóan teljesített. Az a termelőnk, aki a BAROLO RM mellett döntött, kiváló genetikai tulajdonságokkal felvértezett napraforgó hibridet választott, amely kiváló alapja az intenzív napraforgó-termesztésnek.



A sikeres napraforgó-termesztés titkáról kérdeztem Vajda Benőt, a Gerjeni Agrár Kft. ügyvezetőjét.

„A Kft. Tolna megyében, a Duna mellett folytat növénytermesztést. Gazdaságunk 1073 ha bérelt területen gazdálkodik, amelyből a napraforgó minden évben 200 ha-on van bent a vetésforgóban. A napraforgót mindig kukorica után helyezzük el. A talajaink dunai öntéstalajok, amelyek könnyen kiszáradnak, repedeznek.

A KWS BAROLO RM hibridjével 3 éve találkoztam először, amikor a környékbeli üzemi tapasztalatok alapján úgy döntöttem, hogy bizalmat szavazok neki saját területeinken.

Az eltelt évek termesztési tapasztalatai azt mutatják, hogy jó döntést hoztam, amikor a BAROLO RM-el számoltam! Üzemi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a BAROLO RM a mögöttünk hagyott 3 évben, alkalmazkodva az eltérő évjárati hatásokhoz, mindig megbízható, stabil kaszattermést adó hibrid. Rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyekkel egy napraforgónak birtokában kell lennie, a kiszámíthatóságával együtt.

A napraforgó termesztését mi ősszel a mélyszántással kezdjük, amit az idei évben nehéz fogassal és simítóval munkáltunk el kevés sikerrel, mert télen nem fagytak szét a rögök. Ezért még egyszer rámentünk a területre tárcsával és hengerrel.

A vetést április elején végeztük el 58–60 ezer tővel. A napraforgó kelése – köszönhetően a nem optimális talajállapotnak – egyenetlen, elhúzódó volt. Ez a heterogenitás egész évben megfigyelhető volt a hibrideken amelyet nem tekintek fajtahibának, pusztán a körülmények negatív befolyásának.

A BAROLO RM a kezdeti egyenetlenség ellenére jó habitusú, erős szárú állományt mutatott a vegetációban. Tányérnagysága a fajtára jellemző közepes méretû, amit mind a három évben megbízhatóan kinevelt. Az idei évi szárazságban a BAROLO RM virágzása egyenletes volt, a kaszatok jól termékenyültek egészen a tányér közepéig. Az elhúzódó virágzás lehetővé tette, hogy méhek hosszabb ideig tudták gyûjteni a virágport, összességében elmondható, hogy a BAROLO RM jó méhlegelő.

Az idei évben nem voltak jelentős fertőzések a napraforgóban, de ezzel együtt is elmondható, hogy a BAROLO RM kórtani tulajdonságai megfelelnek a mai termesztési kívánalmaknak! A Magyarországon előforduló peronoszpóra rasszokkal szembeni rezisztenciája mellett jól ellenáll a Diaporthe és a Sclerotinia fertőzéseknek is.

Az idei évben is – mint az elmúlt években – a BAROLO RM üzemi átlagunk szintje felett termett. A nálunk termesztésben lévő hibridek közül a legjobb eredménnyel, 2,9 t/ha kaszatterméssel takarítottuk be szeptemberben.

Tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy az új fajták előretörése mellett a BAROLO RM még mindig megbízható, stabil hibrid, amely a KWS meghatározó fajtája kell, hogy maradjon a következő években is.



Pletzer Imre

Regionális értékesítési vezető

Somogy-Tolna-Baranya megye

Telefon: 20/388-7336

e-mail: I.Pletzer@kws.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?