2024. április 29. hétfő Péter

Pledge - a szõlõ és gyümölcs nyári gyomirtására

Agro Napló

Mindezen problémák orvoslására az eddigieknél hatékonyabb megoldást kínál a Summit-Agro gyomirtó szerének, a PLEDGE 50 WP-nek alkalmazása. A készítmény hatóanyaga a flumioxazin, amely a herbicid fejlesztések új irányát képviselő ún. „PROTOX-inhibitorok” csoportjába tartozik, így hatásmódjában eltér e növénykultúrák gyomirtásra általánosan használt szerekétől. Tulajdonságait tekintve egy kettős (perzselő és tartam) hatású szelektív gyomirtó szer, amely hatását a talajon és a levélen keresztül egyaránt kifejti. Hatásmódjára jellemző, hogy a kezelés idején, a területen lévő kikelt gyomokat leperzseli, a később csírázó gyomnövények pedig a talaj felszínén kialakuló filmszerû herbicid réteggel érintkezve pusztulnak el.

A Pledge alkalmazásának előnyei

Hatékonyság: a legfontosabb magról kelő kétszikû gyomokat jól irtja, beleértve a rezisztens (triazin, karbamid) biotípusokat is. Emellett a föld feletti hajtások leperzselésével évelő kétszikû fajokat is jelentősen visszaveti fejlődésükben. Talajon keresztüli tartamhatása révén, pedig hosszú távon biztosítja az ültetvény gyommentességét!

Megbízhatóság: hatása gyors és a hőmérséklettől független, ezért kedvezőtlen időjárási körülmények között is eredményesen használható. Csapadékfüggősége más talaj herbicidekhez viszonyítva kevésbé jelentős. A hatóanyag aktiválódásához és a megfelelő hatás kifejtéséhez a kezelést követő két héten belül mindössze 4–5 mm-nyi csapadék is elegendő!

Biztonság: alacsony, „grammos” dózisa és talajban való csekély lemosódása miatt kevésbé terheli a környezetet. Felhasználása során káros utóvetemény hatással nem kell számolni, így akár az ültetvény felszámolásának évében is kijuttatható. Kedvező környezetvédelmi megítélése mellett toxikológiai paraméterei is megfelelőek.

Rugalmasság: a terület gyomviszonyaihoz igazodva bármely más gyomirtó szerrel jól keverhető. Mivel nem szívódik fel a növényben – azok elfásodott törzsén perzselést nem okoz – ezért a „nem kívánatos” törzshajtások, tősarjak eltávolítására is kiválóan alkalmas!

Gazdaságosság: könnyen kezelhető

(5 × 80 és 2 × 400 grammos) vízoldható csomagolásban kerül forgalomba. Igen kedvező árfekvésének köszönhetően, pedig önmagában és kombinációban alkalmazva sem drágítja meg a gyomirtási technológiát.

Hogyan használjuk a Pledge-t szőlőben és gyümölcsösben?

• A PLEDGE 50 WP 3 évesnél idősebb (fásodott törzsû) ültetvényben használható fel, évi két alkalommal, elsősorban a magról kelő kétszikû (széles levelû) gyomnövények ellen.

• Ez a készítmény egyik nagy előnye, hiszen így nemcsak kora tavasszal, a rügyfakadás előtt, hanem a vegetációs időszakban is bármikor felhasználható. Dózisa szőlőben és almástermésûekben 0,3 kg/ha (sorkezelésre számolva mindössze 100 g/ha!), csonthéjasokban pedig 0,2 kg/ha (sorkezelés esetén 70 g/ha), amelyet a megfelelő permetlé fedettség miatt célszerû legalább 300 l/ha vízzel kijuttatni.

• Mivel a szer a kultúrnövény levelére kerülve nem szívódik fel, így nem befolyásolja károsan a következő évi rügydifferenciálódást.

• A hatásspektrum kiszélesítése érdekében a magról kelő vagy évelő egyszikû és az évelő kétszikû gyomnövények ellen a szelektív és/vagy totális gyomirtó szerek engedélyezett dózisaival tankkombinációban javasolt kijuttatni.

• További hatásfokozás céljából – kifejezetten száraz viszonyok mellett, illetve túlfejlett, nehezen irtható gyomok jelenléte esetén – nedvesítő szerrel kombinálva célszerû alkalmazni! Elmúlt évi vizsgálataink alapján erre a célra az ismert készítmények közül – a „költséghatékonyságot” is szem előtt tartva – különösen az Actirob B (1 l/ha) és az Agropon (3 l/ha) használata javasolható.

• A kezelések hatékonysága és biztonságossága nagyságrendekkel növelhető az Auditker Kft.-vel közösen erre a célra kifejlesztett „Pledge-Spray” elnevezésû speciális, sávos szóró keret alkalmazásával, amely bármely univerzális erőgépre felszerelve üzemeltethető. A sorpermetező kerettel kapcsolatos további információkért hívja a 76/484-378-as telefonszámot.

 


 


A fenti gondolatokat összegezve egyértelmûen megállapítható, hogy a szőlő- és gyümölcskultúrákban való engedélyezésével egy olyan sokoldalú és gazdaságos gyomirtó szer kerül a gyakorló kertészek kezébe, amely kedvező tulajdonságainak köszönhetően – az ágazat jelenlegi jövedelmezőségi viszonyait is figyelembe véve – az eddigieknél hatékonyabban képes megvalósítani a szőlő- és gyümölcskultúrák hagyományos és integrált gyomszabályozását!

Dr. Magyar László

Summit-Agro Hungaria Kf

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!